Ухвала
від 21.03.2024 по справі 440/3332/24
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

21 березня 2024 рокум. ПолтаваСправа № 440/3332/24

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Костенко Г.В., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до КП "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи" Полтавської обласної ради, треті особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в особі голови комісії з припинення ОСОБА_3 , про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Арзуманян Віталій Альбертович звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду в інтересах ОСОБА_1 з позовною заявою до КП "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи" Полтавської обласної ради, треті особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в особі голови комісії з припинення ОСОБА_3 , про визнання протиправним та скасування рішення.

Розглянувши матеріали адміністративного позову, суддя дійшов висновку, що позовну заяву згідно з пунктом 3 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) необхідно повернути позивачу, оскільки позов підписано особою, яка не має права його підписувати, з огляду на таке.

Судом встановлено, що позовну заяву ОСОБА_1 до КП "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи" Полтавської обласної ради, треті особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в особі голови комісії з припинення ОСОБА_3 , про визнання протиправним та скасування рішення подано адвокатом Арзуманян В.А., на підтвердження повноважень якого до позовної заяви додано ордер від 19 березня 2020 року серія ВІ №1205400. Разом з цим, судом встановлено, що дата видачі ордеру (19.03.2020) передує даті укладання між позивачем та адвокатом договору про надання правової допомоги №01/03-21ап від 03.09.2021.

Згідно з частиною другою статті 160 КАС України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника, крім випадку, встановленого частиною дев`ятою статті 266 цього Кодексу (частина перша статті 55 КАС України).

Частиною другою статті 57 КАС України передбачено, що у справах незначної складності та в інших випадках, визначених цим Кодексом, представником може бути фізична особа, яка відповідно до частини другої статті 43 цього Кодексу має адміністративну процесуальну дієздатність.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 59 КАС України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: довіреністю фізичної або юридичної особи.

Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою (абзац перший частини другої статті 59 КАС України).

Довіреність фізичної особи, за зверненням якої прийнято рішення про надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), який прийняв таке рішення (абзац третій частини другої статті 59 КАС України).

Частинами першою, третьою статті 21 Закону України Про безоплатну правову допомогу" регламентовано, що після прийняття рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначає адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом. Повноваження адвоката підтверджуються дорученням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та довіреністю відповідно до вимог процесуального законодавства.

Згідно з частиною четвертою статті 59 КАС України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

У разі подання представником заяви по суті справи в електронній формі він може додати до неї довіреність або ордер в електронній формі, підписані електронним підписом відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (частина сьома статті 59 КАС України).

Враховуючи вищевикладене, позивач має право на звернення до суду через представника лише на підставі документа, що посвідчує його повноваження у визначеному законом порядку.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 20 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (далі - Закон № 5076-VI) під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема: представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у суді, органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, громадських об`єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань в Україні та за її межами.

Згідно із частиною першою статті 26 Закону № 5076-VI адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом (частина третя статті 26 Закону № 5076-VI).

Ордером є письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера (частина друга статті 26 Закону № 5076-VI).

Рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 року № 41 затверджено Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги у новій редакції (далі Положення № 41).

Відповідно до пунктів 2, 4 Положення № 41 ордер на надання правової допомоги - письмовий документ, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги у випадках і порядку, встановлених Законом України від 05 липня 2012 року № 5076-VI Про адвокатуру та адвокатську діяльність та іншими законами України. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

За приписами пункту 12 Положення № 41 ордер містить наступні реквізити:

посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа (підпункт 12.3);

дату видачі ордера (підпункт 12.9).

Тобто ордер видається лише на підставі укладеного між сторонами договору про надання правової допомоги.

Згідно з підпунктом 12.14 пункту 12 Положення № 41 реквізити 12.1, 12.5 (крім номера посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане), 12.6, 12.7, 12.8 генеруються автоматично, всі інші реквізити ордера заповнюються адвокатом самостійно з метою збереження адвокатської таємниці.

Типова форма ордера на надання правничої (правової) допомоги, наведена у додатку 1 до Положення № 41, також містить реквізит «дата договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги» та «дата видачі ордеру».

Отже, обов`язковими реквізитами ордеру на надання правничої (правової) допомоги є такий реквізит як «дата договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги» та «дата видачі ордеру».

Зазначена у доданому до позовної заяви ордері на надання правничої (правової) допомоги від 19.03.2020 серія ВІ №1205400 «дата договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги» (03.09.2021) та «дата видачі ордеру» (19.03.2020) свідчить про те, що ордер виданий без укладення сторонами договору про надання правової допомоги.

Оскільки ордер виданий раніше, ніж між сторонами укладений договір про надання правової допомоги, такий ордер не можна визнати документом, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги ОСОБА_1 у Полтавському окружному адміністративному суді.

Згідно з пунктом 3 частини четвертої статті 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З огляду на вищевикладене, позовна заява адвоката Арзуманяна Віталія Альбертовича в інтересах ОСОБА_1 до КП "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи" Полтавської обласної ради, треті особи: ОСОБА_2 , Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи, в особі голови комісії з припинення Полушін Олександр Валерійович, про визнання протиправним та скасування рішення підлягає поверненню, оскільки позов підписано особою, яка не має права його підписувати.

Керуючись статтями 169, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до КП "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи" Полтавської обласної ради, треті особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в особі голови комісії з припинення Полушін Олександр Валерійович, про визнання протиправним та скасування рішення повернути позивачу.

Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала позовну заяву.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СуддяГ.В. Костенко

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117827810
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —440/3332/24

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні