Ухвала
від 20.03.2024 по справі 460/2968/24
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20 березня 2024 року м. РівнеСправа №460/2968/24

Суддя Рівненського окружного адміністративного суду Н.О. Дорошенко, після одержання позовної заяви:

Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській областідоСількогосподарського виробничого кооперативу імені ШЕВЧЕНКА про стягнення заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій,В С Т А Н О В И В :

До Рівненського окружного адміністративного суду надійшов позов Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області до Сількогосподарського виробничого кооперативу імені ШЕВЧЕНКА про стягнення заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій.

Відповідно до абз.2 ч.2 ст.161 КАС України суб`єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову в паперовій формі зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надіслання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій позовної заяви та доданих до неї документів. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу.

Всупереч викладеному, позивач не додає до позовної заяви доказ надіслання відповідачу копії позовної заяви листом з описом вкладення.

Згідно з ч. 3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позов містить одну вимогу майнового характеру, за яку, з урахуванням підпункту 1 пункту 3 частини другої, частини третьої статті 4 Закону України "Про судовий збір", слід сплатити судовий збір в сумі 2422,40 грн.

Позивач не додав до позовної заяви документа про сплату судового збору. Разом з тим, заявив клопотання про звільнення від сплати судового збору, яке обґрунтоване відсутністю коштів на його сплату.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 КАС України суд враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (ч.2 ст.132 КАС України).

Пільги щодо сплати судового збору за пред`явлення до суду позовної заяви передбачені статтями 2-5 Закону України "Про судовий збір".

У постанові від 04.06.2020 у справі №524/9592/17 (№К/9901/48860/18) Верховний Суд зазначив, що у справах, які розглядаються судом у порядку позовного провадження, слід застосовувати статті 2-5 Закону України "Про судовий збір", які не передбачають пільги за подання суб`єктом владних повноважень, зокрема, позовної заяви, а тому звільнення від сплати судового збору позивача - суб`єкта владних повноважень буде суперечити суті норм вказаного Закону.

Таким чином, клопотання про звільнення від сплати судового збору є очевидно безпідставним та необґрунтованим, а тому задоволенню не підлягає.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позивач не додав до позовної заяви доказів, що підтверджують фактичне отримання зазначеними у позовній заяві пенсіонерами пенсій, а також доказів, що відповідач не перебуває на обліку у податковому органі як платник єдиного податку четвертої групи.

Відповідно до ч.1 ст.169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, позов слід залишити без руху та запропонувати позивачу у встановлений судом строк усунути недоліки позовної заяви шляхом подання суду: 1) доказ надіслання відповідачу копії позовної заяви з додатками листом з описом вкладення; 2) документа про сплату судового збору в сумі 2422,40 грн за такими реквізитами: Отримувач коштів ГУК у Рiвн.обл/Рівнен.міс.тг/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38012494 Банк отримувача Казначейство України (ЕАП); Код банку отримувача (МФО) 899998; Рахунок отримувача UA168999980313191206084017527; Код класифікації доходів бюджету 22030101; 3) доказів фактичного отримання зазначеними у позовній заяві пенсіонерами пенсій у вказаних у позові розмірах, та доказів, що відповідач не перебуває на обліку у податковому органі як платник єдиного податку четвертої групи.

Керуючись статтями 169, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И В :

Відмовити у задоволенні клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області про звільнення від сплати судового збору.

Позовну заяву залишити без руху.

Встановити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Рівненській області строк для усунення недоліків позовної заяви тривалістю 10 днів з дня вручення ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо не оскаржується.

Суддя Н.О. Дорошенко

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117827869
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —460/2968/24

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні