Рішення
від 21.03.2024 по справі 596/393/24
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" березня 2024 р. Справа № 596/393/24

Провадження № 2/596/225/2024

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Цвинтарної Т.М.

при секретарі судового засідання Рудніцькій О.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в селищі Гусятин за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Гусятинського районного суду Тернопільської області з позовом до Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області та просить визначити йому додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 , яка проживала до дня смерті в АДРЕСА_1 . Після її смерті залишилась спадщина, а саме: 1/2 частка квартири, яка знаходиться у АДРЕСА_1 . Він є сином померлої ОСОБА_2 . Я та спадкоємцем майна, що належало померлій, оскільки ніхто інший не звертався до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, а також ніхто інший не претендує на зазначене майно.

Проте, після його звернення до приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Ціцінського І.В. йому було повідомлено, що він пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини і визначити додатковий строк для прийняття спадщини можливо лише в судовому порядку.

Вважає, що він пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, так як вважав, що вже прийняв спадщину, оскільки після смерті спадкодавця вступив в управління спадковим майном, має усі документи на майно, користується та розпоряджається ним. Йому навіть не приходило на думку, що додатково потрібно вчиняти якісь дії, розуміючи, що він є сином померлої.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явився, однак, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник відповідача Гримайлівської селищної ради Чортківського району в підготовче судове засідання не з`явився, попередньо надіславши до суду письмову заяву про розгляд справи у відсутності їхнього представника, позовні вимоги визнають повністю і не заперечують проти задоволення позову.

Відповідно до ст.200ч.4ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в підготовчому судовому засіданні в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України, згідно якої у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши зібрані по справі докази, вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 . (а.с.10).

Як вбачається із копії свідоцтва про право власності на житло від 25 жовтня 1993 року, виданого Гримайлівською селищною радою, ОСОБА_2 належить 1/2 частка квартири, яка знаходиться у АДРЕСА_1 . (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 ,що підтверджуєтьсякопією свідоцтвапро смертьсерії НОМЕР_2 ,виданого 17 липня 2023 року Гримайлівською селищною радою Чортківського району Тернопільської області, актовий запис № 81. (а.с.7).

Згідно довідки №69, виданої Центром надання адміністративних послуг Гримайлівської селищної ради 29.01.2024 року, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно проживала та була зареєстрована на день смерті в АДРЕСА_1 і на день її смерті за вказаною адресою з нею ніхто не проживав та не був зареєстрований. (а.с.8).

При перевірці в Спадковому реєстрі, в Інформаційні довідці зі Спадкового реєстру за № 75796755 від 13 лютого 2024 року, зазначено, що у Спадковому реєстрі інформація про заведену спадкову справу до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 відсутня. (а.с.11).

Як вбачається із довідки роз`яснення № 23/02-14 від 13.02.2024 року, виданої приватним нотаріусом Чортківського районного нотаріального округу Ціцінським І.В., позивачу було відмовлено в оформленні спадщини у встановленому законом порядку, у зв`язку із пропуском шестимісячного строку на прийняття спадщини. (а.с.12).

Причину пропуску вищезазначеного строку позивач обґрунтовує тим, що він вважав, що вже прийняв спадщину, оскільки після смерті спадкодавця вступив в управління спадковим майном, має усі документи на майно, користується та розпоряджається ним.

Згідно ч.2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до ч.ч. 1, 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Встановлені судом обставини повністю підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами.

Таким чином, суд вважає, що встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини ОСОБА_1 пропущений з поважних причин, тому, необхідно визначити додатковий строк тривалістю в три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного та ст.ст. 1220, 1223, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 13, 76, 80, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_2 ) до Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області (місцезнаходження якої селище Гримайлів, вул. Мазепи, 8, Чортківського району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04396408) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , жителю АДРЕСА_2 ) додатковий строк тривалістю в три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Початком перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори вважати дату набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Гусятинськийрайонний судТернопільської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення судуне буловручено удень йогопроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 21 березня 2024 року.

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області Т.М. Цвинтарна

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117831899
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —596/393/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні