Ухвала
від 21.03.2024 по справі 308/481/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/481/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 березня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Бедьо В.І.,

секретаря судових засідань Молдован Д.С.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом в.о. заступника керівника Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону в інтересах держави, в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційний відділ м.Мукачево до ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.01.2023 року, судді Бедьо В.І. передано матеріали цивільної справи за позовом в.о. заступника керівника Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону в інтересах держави в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах, Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачево до ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння.

Учасники справи та їх представники у судове засідання не з`явилися, хоча про час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

З урахуванням викладеного суд вважає за можливим продовжити розгляд справи без їх участі.

У матеріалах цієї справи міститься подане Квартирно-експлуатаційним відділом м. Мукачево клопотання від 21.09.2023р. №49577 про призначення судової експертизи.

Клопотання мотивоване тим, що сертифікованим інженером-землевпорядником ОСОБА_2 , залученим слідчим, який здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №42021071210000005 від 29.03.2021 до проведення 02.03.2023 огляду місцевості та території, а саме земельної ділянки загальною площею 7,72 га, яка перебуває у постійному користуванні КЕВ м. Мукачеве на підставі державного акту серії Б №029097 від 1979 року та розташована на території земель Оноківської сільської ради Ужгородського району, Закарпатської області (земельна ділянка військового містечка № НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 ),було сформовані геодезичні координати окружної зовнішньої межі земельної ділянки площею 7,72 га військового містечка № НОМЕР_1 , яка перебуває на праві постійного користування КЕВ м. Мукачеве, у системі координат 1963 СК- 63. Разом з тим, встановлення меж цієї земельної ділянки загальною площею 7,72 га, яка перебуває у постійному користуванні КЕВ м. Мукачеве на підставі державного акту серії Б №029097 від 1979 року, в натурі на місцевості у встановленому законодавством порядку здійснити не можливо через те, що низка земельних ділянок, у тому числі спірна земельна ділянка, накладаються на землі оборони.

Отже, вирішення в судовому порядку питання про те, чи накладається земельна ділянка кадастровий номер 2124884800:10:010:0027 (площа 0,12 га)на землі оборони і якщо так, то яка площа такого накладення та в якій частині відбулося це накладення, безпосередньо пов`язано із необхідністю відображення окружних меж земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 , яка перебуває на праві постійного користування КЕВ м. Мукачеве та земельної ділянки за кадастровим номером 2124884800:10:010:0027 (площа 0,12 га)у єдиній системі координат.

Для достовірного та належного встановлення обставин, чи має місце перетин та/або накладення земельних ділянок необхідно досліджувати землевпорядну документацію, перевірити відповідність фактичного розташування земельної ділянки, яка зареєстрована на праві приватної власності за Відповідачем та земельної ділянки, яка перебуває у державній власності, відповідно до правовстановлюючих документів та документації Із землеустрою на ці земельні ділянки, що є компетенцією експертів у відповідній галузі та вимагає проведення відповідної судової експертизи.

Обґрунтувати або спростувати твердження, які містяться в Акті перевірки дотримання вимог земельного законодавства щодо об`єкту-земельної ділянки від 17.09.2021 №770- ДК/771/АП/09/01/-21, складеного за результатом проведеної Головним Управлінням з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області планової перевірки з питань дотримання вимог земельного законодавства, можна тільки володіючи спеціальними знаннями із землеустрою, оскільки визначення просторових та географічних меж фізичних об`єктів нерухомого майна явно лежить за межами правових знань. Тому, з метою уникнення будь-яких припущень та виключення сумнівів стосовно обставин справи Квартирно-експлуатаційний відділ м. Мукачево просить суд призначити комплексну земельно-технічну та оціночно-земельну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам Закарпатського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, на вирішення експертів поставити наступні питання:

- чи відноситься земельна ділянка військового містечка № НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 , територіально відноситься до Оноківської сільської ради квартал 8/7), площею 7,72 га, яка перебуває у постійному користуванні КЕВ м.Мукачеве на підставі державного акту серії Б № 029097 від 1979 року до земель оборони?

- яка конфігурація, проміри та площа земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 , територіально відноситься до Оноківської сільської ради квартал 8/7), площею 7,72 га, яка перебуває у постійному користуванні І

- чи існує фактичне накладення (перетинання) земельної ділянки кадастровий номер 2124884800:10:010:0027 (площа 0,12 га), на землі оборони. Якщо так, то яка площа такого накладення, в якій частині відбулося це накладення та яка ринкова вартість земельної ділянки, що накладається на землі оборони?

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані суду докази, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про судову експертизу» судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно з ст. 3 вказаного Закону судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об`єктивності і повноти дослідження. Згідно з абз. 5 ст. 4 цього ж Закону, незалежність судового експерта та правильність його висновку забезпечуються в тому числі створенням необхідних умов для діяльності судового експерта.

За приписами ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 і 4 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Під час проведення експертиз (експертних досліджень) з метою виконання певного експертного завдання експертами застосовуються відповідні методи дослідження, методики проведення судових експертиз, а також нормативно-правові акти та нормативні документи (міжнародні, національні та галузеві стандарти, технічні умови, правила, норми, положення, інструкції, рекомендації, переліки, настановчі документи Держспоживстандарту України), а також чинні республіканські стандарти колишньої УРСР та державні класифікатори, галузеві стандарти та технічні умови колишнього СРСР, науково-технічна, довідкова література, програмні продукти тощо.

Враховуючи вищенаведене, а також відсутність в матеріалах справи висновків експертів щодо спірних питань, суд вважає за необхідне призначити відповідну експертизу із запропонованими КЕВ м. Мукачево запитаннями.

Суд вважає за доцільне проведення експертизи доручити атестованому судовому експерту Павличу Олександру Васильовичу (88000, м. Ужгород, вул. Гойди, 14). Відтак, клопотання Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачево про призначення судової експертизи підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.259, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити у справі № 308/481/23 за позовом заступника керівника Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачево до ОСОБА_3 про витребування земельної ділянки з чужого володіння комплексну земельно-технічну та оціночно-земельну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам Закарпатського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз (місцезнаходження: вул. Гойди, 8, м. Ужгород),

На вирішення експертизи поставити питання:

- чи відноситься земельна ділянка військового містечка № НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 , територіально відноситься до Оноківської сільської ради квартал 8/7), площею 7,72 га, яка перебуває у постійному користуванні КЕВ м.Мукачеве на підставі державного акту серії Б № 029097 від 1979 року до земель оборони?

- яка конфігурація, проміри та площа земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 у АДРЕСА_1 , територіально відноситься до Оноківської сільської ради квартал 8/7), площею 7,72 га, яка перебуває у постійному користуванні КЕВ м.Мукачеве на підставі державного акту серії Б № 029097 від 1979 року?

- чи існує фактичне накладення (перетинання) земельної ділянки кадастровий номер 2124884800:10:010:0027 (площа 0,12 га), на землі оборони. Якщо так, то яка площа такого накладення, в якій частині відбулося це накладення та яка ринкова вартість земельної ділянки, що накладається на землі оборони?

Визначити, що датою на яку слід провести оцінку спірної земельної ділянки в частині її накладення на землі оборони є дата звернення до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з відповідним позовом, а саме 06.01.2023 та одночасно надати експерту дозвіл на самостійний пошук інформації стосовно подібного до об`єкту оцінки майна, яка знаходиться у відкритому доступі.

Зобов`язати відповідача ОСОБА_4 забезпечити доступ експертів до об`єкта дослідження.

Витрати по проведенню експертизи покласти на Квартирно-експлуатаційний відділ м. Мукачеве

Надати в розпорядження експерта матеріали цивільної справи №308/481/23.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду В.І.Бедьо

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117832881
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —308/481/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні