Ухвала
від 11.03.2024 по справі 487/7148/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/7148/21

Провадження № 2/487/128/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2024 року м. Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі: головуючого судді Нікітіна Д.Г., за участю секретаря Шульга В.А., позивача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телец-ВАК» про визнання майнових прав на об`єкт нерухомого майна, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Заводського районного суду м. Миколаєва Нікітіна Д.Г. знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телец-ВАК» про визнання майнових прав на об`єкт нерухомого майна, зобов`язання вчинити дії.

В позовній заяві позивач просить:

1) Визнати за ОСОБА_1 майнові права на об`єкт - однокімнатну в двох рівнях квартиру загальною площею 116,56 кв.м., розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

2) Зобов`язати ТОВ «Телец-ВАК» передати ОСОБА_1 об`єкт - однокімнатну в двох рівнях квартиру загальною площею 116,56кв.м., розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

3) Зобов`язати ТОВ «Телец-ВАК» передати ОСОБА_1 комплект документів, необхідний для державної реєстрації речових прав ОСОБА_1 на нерухоме майно - однокімнатну в двох рівнях квартиру загальною площею 116,56 кв.м., розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: акт приймання-передачі нерухомого майна (квартири); довідку про повну сплату майнових прав; технічний паспорт на окреме індивідуально визначене нерухоме майно (квартира, житлове приміщення тощо); документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта; документ, що підтверджує присвоєння об`єкту нерухомого майна адреси.

04.03.2024 від позивача надійшло клопотання про призначення експертизи. В клопотанні позивач зазначає, що однокімнатна в двох рівнях квартира загальною площею 116,56 кв.м., розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , з нез`ясовних обставин загальна площа квартири вказана 118,40 кв. м, що відрізняється на 1,84 кв.м. від загальної площі у 116,56 кв.м., передбаченої Договором №08-06/07 від 19.06.2007 р. Позивач вважає, що фактична площа не перевищує договірну (проектну).

Таким чином, враховуючи наведені обставини, у останнього існують обґрунтовані сумніви щодо дійсної фактичної площі об`єкту інвестування, який будувався за Договором № 08-06/07 вiд 19.06.2007р., а саме - однокімнатна в двох рівнях квартира загальною площею 116,56 кв.м., розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Одночасно у Позивача існують обґрунтовані сумніви щодо дійсної вартості вимірної одиниці об`єкта інвестування, яка підлягає сплаті як різниця між проектною та фактичною площею об`єкта інвестування, який будувався за договором № 08-06/07 від 19.06.2007р., а саме - однокімнатна в двох рівнях квартира загальною площею 116,56 кв.м., розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

За наведених обставин, з метою визначення дійсної площі збудованого об`єкту iнвестування та здійснення його 100% оплати, згідно умов чинного договору. Позивач вважає необхідним Призначити у справі проведення судової економічної експертизи, на розгляд експерту поставити питання:

- Визначити суму грошових коштів, що підлягає доплаті за вимірні одиниці об`єкту інвестування, як різниця мiж договірною (проектною) та фактичною площею об`єкта інвестування, який будувався за Договором № 08-06/07 вiд 19.06.2007р., а саме - однокімнатна в двох рівнях квартира, розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

- Визначити суму грошових коштів, що підлягає доплаті за надлишкову площу квартири, згідно п. 4.1. Договору № 08-06/07 вiд 19.06.2007р.: "Перерахунок проводиться виходячи з цілого значення кількості квадратних метрів, на яку збільшено або зменшено остаточна площа об`єкта".

Проведення експертизи доручити експертам Регіональної торгово-промислової палати в Миколаївській області.

Вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2)сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Оскільки вирішення питання, поставленого у клопотанні потребує спеціальних знань, з метою повного та об`єктивного з`ясування обставин справи, суд вважає за необхідне клопотання позивача задовольнити.

Згідно до ч.4 ст. 139 ЦПК України, суми, що підлягають виплаті залученому судом експерту, спеціалісту, перекладачу або особі, яка надала доказ на вимогу суду, сплачуються особою, на яку суд поклав такий обов`язок, або судом за рахунок суми коштів, внесених для забезпечення судових витрат.

Оскільки для проведення судових експертиз потрібен певний час, згідно п. 5 ч.1. ст. 252 ЦПК України, провадження в справі підлягає зупиненню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103, 104, 109, 139, 197, 252, 253 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

По цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телец-ВАК» про визнання майнових прав на об`єкт нерухомого майна, зобов`язання вчинити дії, призначити судову економічну експертизи, на вирішення якої поставити питання:

Визначити суму грошових коштів, що підлягає доплаті за вимірні одиниці об`єкту інвестування, як різниця мiж договірною (проектною) та фактичною площею об`єкта інвестування, який будувався за Договором № 08-06/07 вiд 19.06.2007р., а саме - однокімнатна в двох рівнях квартира, розташовану на 9-му поверсі в кутовому під`їзді у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Визначити суму грошових коштів, що підлягає доплаті за надлишкову площу квартири, згідно п. 4.1. Договору № 08-06/07 вiд 19.06.2007р.: "Перерахунок проводиться виходячи з цілого значення кількості квадратних метрів, на яку збільшено або зменшено остаточна площа об`єкта".

Проведення експертизи доручити експертам Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області, попередивши експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Роз`яснити позивачу та відповідачу положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме: «у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні».

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

В розпорядження експерта Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області надати матеріали цивільної справи № 487/7148/21.

Копію ухвали направити сторонам до відома, експерту Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області (м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, 41) до виконання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Д.Г. Нікітін

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117834084
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання майнових прав на об`єкт нерухомого майна, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —487/7148/21

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні