Ухвала
від 22.03.2024 по справі 590/206/24
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/206/24

Провадження № 2/590/110/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22 березня 2024 року смт. Ямпіль

Суддя Ямпільського районного суду Сумської області Деркач І.М., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 (зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 ) до Ямпільської селищної ради Шосткинського району Сумської області (адреса місцезнаходження: б-р. Ювілейний, буд.1, смт. Ямпіль, Шосткинський район, Сумська область) про визнання права власності на спадкове майно,

установив:

Позивач ОСОБА_1 через свого представника адвоката Корж В.В. який діє на підставі ордера серія СВ № 1081797 звернувся до суду із позовом до Ямпільської селищної ради Шосткинського району Сумської області, в якому просив визнати за позивачем право власності у порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на: домоволодіння з господарськими спорудами розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , до якого входить: житловий будинок під літерою «А1», прибудова «а2», веранда «а3», ганок «а4» сараї «Б, В, Г, Д, Е1», погріб «е2», які позначені на схематичному плані.

Вирішуючи питання про відкриття провадження по справі, суд повинен перевірити відповідність вимог, з якими позивач звертається до суду для захисту прав, а також дотримання правил підсудності та виконання вимог встановлених для форми, змісту позовної заяви.

Дослідивши матеріали позовної заяви, вважаю, що така підлягає залишенню без руху, виходячи з такого.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЗУ "Про судовий збір", за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем - ставка судового збору - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 176 ЦПК України, ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості. Якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Постановою Пленуму Верховного суду України "Про судову практику у справах за позовами про захист права власності" № 20 від 22.12.95 зі змінами та доповненнями від 25.05.98 визначено, що вартість спірного майна визначається за погодженням сторін, а за його відсутності - за дійсною вартістю майна на час розгляду спору.

Відповідно до вимог п. 9 ч. 1 ст. 176 ЦПК України та роз`яснень, що містяться в постанові Пленуму ВСУ "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" № 10 від 17.10.2014, розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно визначається з урахуванням дійсної вартості спірного майна.

Під дійсною вартістю розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості. Дійсна вартість майна визначається відповідно до вимог Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Тобто, ціна позову повинна бути визначена на момент пред`явлення позову з урахування грошової оцінки - об`єктивної ринкової вартості об`єкта.

Документ, який підтверджує вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору це звіт про оцінку майна (стаття 12 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні").

Таким чином оцінка вартості майна повинна бути проведена на день звернення з позовом до суду та з врахуванням вказаної оцінки повинна бути визначена ціна позову щодо вимог майнового характеру, та сплачений судовий збір у розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Проте ціна позову, із яким звернувся представник позивача, визначена не з дійсної вартості будинку та господарських споруд, яка існувала на день подання позовної заяви до суду.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відтак, враховуючи зазначені вище вимоги закону, позивачу необхідно подати звіт про оцінку дійсної вартості нерухомого майна на момент звернення із позовною заявою до суду, та у разі необхідності, виходячи з ціни позову, доплатити судовий збір, подавши відповідний документ про сплату судового збору.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч. 3 ст. 185 ЦПК України).

Суд наголошує, що залишення позовної заяви без руху не є обмеженням права позивача на доступ до правосуддя з огляду на усталену практику Європейського суду з прав людини. Встановлюючи конкретні вимоги до змісту та форми позовної заяви, до документів, які мають бути до неї додані, а також визначаючи підсудність різних категорій справ, ЦПК України при цьому покладає обов`язок на суд перевірити виконання позивачем цих вимог та підстав прийняття заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження по справі.

На підставі викладеного, та статей 175, 176, 177 ЦПК України, керуючись ст.185 ЦПК України, суд

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Ямпільської селищної ради Шосткинського району Сумської області про визнання права власності на спадкове майно, залишити без руху.

Встановити строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків - сім днів з дня вручення копії ухвали.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаних в ухвалі вимог, позовна заява буде вважатись неподаною та буде повернута позивачу, що не перешкоджає повторному зверненню із аналогічною заявою до суду.

Копію ухвали надіслати позивачу та представнику позивача.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://ymp.su.court.gov.ua/sud1820/gromadyanam/csz

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя: І. М. Деркач

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117834386
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —590/206/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні