Рішення
від 29.01.2024 по справі 439/2449/23
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №439/2449/23

Провадження № 2-о/439/8/24

29 січня 2024 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді: Петейчука Б.М.,

за участі: секретаря

судового засідання: Ковальчук Н.І.,

заявник: ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи: Орган опіки та піклування: Виконавчий комітет Бродівської міської ради Львівської області,

ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування: Виконавчий комітет Бродівської міської ради Львівської області, ОСОБА_2 , про призначення опікуна, ухвалив таке рішення.

Заявниця: ОСОБА_1 звернулася до Бродівського районного суду Львівської області зі заявленими вимогами, в яких просила суд звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також, просила суд встановити над недієздатним ОСОБА_4 опіку та призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стислий виклад позиції заявниці.

Заявниця зазначає, що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю першої групи підгрупи «а» з дитинства. Останній страждає на глибоку форму розумової відсталості у вигляді олігофренії в ступені ідіотії, у зв`язку з чим не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. У зв`язку із чим, рішенням Тернопільського міського народного суду Української радянської соціалістичної республіки від 17 квітня 1987 року (номер справи: 2-613/86) у цивільній справі за заявою ОСОБА_5 про визнання недієздатним ОСОБА_4 , ухвалено визнати недієздатним ОСОБА_4 .

Заявниця вказує, що у подальшому за судовим рішенням Бродівського районного суду Львівської області від 05 травня 2015 року (єдиний унікальний номер справи: 439/604/15-ц) у цивільній справі за заявою Комітету Бродівської міської ради, заінтересована особа: ОСОБА_1 , про призначення опікуна, ухвалено: встановити опіку на недієздатним ОСОБА_4 та призначити над ним опікуном: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заявниця наголошує, що унаслідок похилого віку вона перестала мати можливість виконувати обов`язки опікуна. Заявниця не може створювати підопічному належні побутові умови, забезпечувати недієздатного належним доглядом та лікуванням. Заявниця, унаслідок низки власних захворювань, зокрема ішемічної хвороби серця та тривожного депресивного розладу, об`єктивно не здатна вчиняти будь-які дії, спрямовані на захист законних прав та інтересів недієздатного ОСОБА_4 .

Заявниця вказує, що фактично увесь догляд за недієздатним виконує її син: ОСОБА_2 , який має можливість та бажання стати опікуном недієздатного ОСОБА_4 . Заявниця намагалася у позасудовому порядку звертатися до органу опіки та піклування з метою звільнення з неї обов`язків опікуна та покладення таких на її сина: ОСОБА_2 . Однак заявниці було відмовлено та роз`яснено право вчинити такі відповідні дії у судовому порядку.

Відтак, заявниця, яка за станом здоров`я та унаслідок похилого віку, позбавлена можливості належним чином виконувати обов`язки опікуна недієздатної особи, вимушена звернутися до суду з метою забезпечення належних умов захисту прав та законних інтересів недієздатного ОСОБА_4 .

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

20 грудня 2023 року відкрито провадження у справі.

Заінтересованим особам запропоновано протягом п`ятнадцяти днів, із моменту отримання копії заяви, із долученими до неї додатками, подати письмові пояснення щодо заяви.

Заявниця у судове засідання не з`явилася. Від заявниці та її представника: адвоката Слободи Сергія Григоровича надійшла заява про розгляд справи без участі заявниці та її представника, заявлені вимоги підтримують повністю та просять суд задовольнити останні.

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування: Виконавчий комітет Бродівської міської ради Львівської області участь свого представника під час судового засідання не забезпечив. Від представника заінтересованої особи: ОСОБА_6 надійшла заява про розгляд справи без участі представника заінтересованої особи. Проти заявлених вимог не заперечує та вважає за можливе звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна недієздатного: ОСОБА_4 , встановити над недієздатним опіку та призначити опікуном: ОСОБА_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився. Від нього надійшла заява про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує та просить суд задовольнити останні. Наголосив, що має намір стати опікуном недієздатного ОСОБА_4 .

За нормативними правилами частини 1 статті 223 Цивільного процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, встановлених Законом.

Суд розглянув справу без фіксування судового засідання звукозаписувальними технічними засобами, що відповідає нормативним положенням частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України

Встановлені судом фактичні обставини та зміст спірних правовідносин, з посиланнями на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Доказами у справі встановлено, що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю першої групи підгрупи «а» з дитинства. Останній страждає на глибоку форму розумової відсталості у вигляді олігофренії в ступені ідіотії, у зв`язку з чим не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. Як наслідок, рішенням Тернопільського міського народного суду Української радянської соціалістичної республіки від 17 квітня 1987 року (номер справи: 2-613/86) у цивільній справі за заявою ОСОБА_5 про визнання недієздатним ОСОБА_4 , ухвалено: визнати недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; та призначити над недієздатним опіку, що підтверджується наданою суду на дослідження відповідною копією судового рішення; висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом першої групи за № 1021 від 07 грудня 2023 року; посвідченням за № НОМЕР_1 (а.с. 9, 12-13).

Рішенням Бродівського районного суду Львівської області від 05 травня 2015 року (єдиний унікальний номер справи: 439/604/15-ц) у цивільній справі за заявою Комітету Бродівської міської ради, заінтересована особа: ОСОБА_1 , про призначення опікуна, ухвалено: встановити опіку на недієздатним ОСОБА_4 та призначити над ним опікуном: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується наданою суду на дослідження копією судового рішення (а.с. 11).

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є особою пенсійного віку. Остання перебуває на обліку у Поліклінічному відділенні з приводу захворювання на ішемічну хворобу серця та тривожний депресивний розлад, що підтверджується пенсійним посвідченням серії НОМЕР_2 від 18 грудня 2007 року та довідкою за № 51 від 01 грудня 2023 року (а.с. 6-7).

ОСОБА_1 намагалася у позасудовому порядку врегулювати питання щодо її звільнення від покладених на неї обов`язків опікуна, що підтверджується листом від 01 грудня 2023 року за № 1394/0301 (а.с. 14).

ОСОБА_2 та недієздатний: ОСОБА_4 проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 здійснює постійний догляд за недієздатним ОСОБА_4 , що підтверджується довідкою за № 76 від 04 грудня 2023 року, яка видана Виконавчим комітетом Бродівської міської ради Львівської області (а.с. 8).

Орган опіки та піклування вважає за можливе призначити опікуном недієздатного: ОСОБА_4 громадянина ОСОБА_2 , що підтверджується поданням за № 1 від 23 січня 2024 року (а.с. 32).

Мотиви суду.

Відповідно до вимог статті 55 Цивільного кодексу України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

За змістом норми статті 58 Цивільного кодексу України встановлено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Нормативними правилами частини 1 статті 60 Цивільного кодексу України визначено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (стаття 62 Цивільного кодексу України).

Імперативними приписами вимог частини 2, 3, 5 статті 63 Цивільного кодексу України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Виходячи з правил частини 1 статті 67 Цивільного кодексу України можна зробити висновок про те, що опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Разом із цим, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника (частина 1 статті 75 Цивільного кодексу України).

Частиною 2 статті 300 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Судом встановлено, що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю першої групи підгрупи «а» з дитинства. Останній страждає на глибоку форму розумової відсталості у вигляді олігофренії в ступені ідіотії, у зв`язку з чим не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. За судовим рішенням недієздатний ОСОБА_4 визнаний недієздатним та таким, що потребує опіки.

При цьому, іншим судовим рішенням, а саме: рішенням Бродівського районного суду Львівської області від 05 травня 2015 року (єдиний унікальний номер справи: 439/604/15-ц), ухвалено: встановити опіку на недієздатним ОСОБА_4 та призначити над ним опікуном: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судом було здобуто докази про те, що опікун: ОСОБА_1 , унаслідок похилого віку та наявних у останньої хронічних захворювань, не може продовжувати виконувати обов`язки опікуна недієздатної особи.

Орган опіки та піклування вважає за можливе звільнити громадянку: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від покладених на неї обов`язків опікуна недієздатного: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити новим опікуном недієздатного громадянина: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позаяк ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має, у розшуку не перебуває. Останній за станом здоров`я на обліку у лікаря-психіатра не перебуває, ознаки наркологічного захворювання відсутні, медичних протипоказань до виконання функцій опікуна недієздатної особи не виявлено. Суд також погоджується з таким висновком.

За таких обставин, суд приходить до переконання, що з метою належного захисту законних прав та інтересів недієздатного, доцільно звільнити ОСОБА_1 від обов`язків опікуна недієздатного ОСОБА_4 . Відтак, враховуючи наявне подання органу опіки та піклування, необхідно встановити над недієздатним ОСОБА_4 опіку та призначити його опікуном громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Прийняття такого рішення, безумовно, відповідатиме законним правам та інтересам недієздатної особи.

Керуючись статтями 10, 12, 81, 89, 263-264, 293, 294, 299, 300 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

у х в а л и в :

Заявлені вимоги ОСОБА_1 , задовольнити повністю.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити над недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку.

Призначити опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Судове рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів зі дня вручення йому повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 29 січня 2024 року.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування: Виконавчий комітет Бродівської міської ради Львівської області, місцерозташування: Львівська область, Золочівський район, місто Броди, площа Ринок, 20, код ЄДРПОУ: 04055989.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_4 .

Суддя Б.М. Петейчук

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117835472
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна

Судовий реєстр по справі —439/2449/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні