Рішення
від 21.03.2024 по справі 154/879/24
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

154/879/24

2/154/510/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року м. Володимир

Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого-судді Каліщука А.А.

за участю секретаря судового засідання Кравчук А.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань Володимир-Волинського міського суду Волинської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Устилузької міської ради Володимирського району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

Позивач звернувся в суд із позовом до Устилузької міської ради Володимирського району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належний їй житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та право на завершення приватизації та реєстрації права власності на земельну ділянку площею 0,50 га для ведення особистого підсобного господарства та 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, які були виділені ОСОБА_2 на підставі рішення Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області №6/2 від 07.03.1995 року. Заповіту на випадок своєї смерті ОСОБА_2 не залишила. Зазначає, що він є спадкоємцем першої черги за законом майна померлої ОСОБА_2 . Інший спадкоємець першої черги ОСОБА_3 відмовилась від прийняття спадщини у встановленому законом порядку. Із-за відсутності оригіналів правовстановлюючих документів він не може отримати свідоцтво про право на спадщину у органах нотаріату.

Просить визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та право на завершення приватизації та реєстрації права власності на земельну ділянку площею 0,50 га для ведення особистого підсобного господарства та земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, які були виділені ОСОБА_2 на підставі рішення Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області №6/2 від 07.03.1995 року, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач в судове засідання не з`явився, однак подав заяву в якій просить проводити розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, однак подав заяву в якій просить проводити розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Враховуючи те, що сторони в судове засідання не з`явились, тому згідно з ч.2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи здійснюється без фіксування технічними засобами.

Дослідивши і оцінивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд приймає визнання позову відповідачем, оскільки таке визнання відповідає вимогам закону, відповідає інтересам сторін по справі та не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис №05, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копією витягу з по господарської книги №2 за 2001-2005 роки Оваднівської сільської ради підтверджується, що ОСОБА_2 належить житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Копією витягу з рішення Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області від 07.03.1995 року №6/2 підтверджується, що ОСОБА_2 виділено для приватизації земельну ділянку загальною площею 0,75 га в тому числі: 0,50 га для ведення особистого підсобного господарства та 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, котра розташована в с.Красностав, Володимир-Волинського району, Волинської області.

Копією свідоцтва народження серії НОМЕР_2 стверджується, що ОСОБА_1 , є сином ОСОБА_2 .

Враховуючи те, що спадщина відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки саме в цей день померла ОСОБА_2 та була прийнята її сином ОСОБА_1 до 01.01.2004 р., а тому дані відносини спадкування регулюються Цивільним кодексом УРСР 1963 р., який діяв на час відкриття спадщини.

Згідно з ст. 524 ЦК УРСР (1963 р.) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно з ст. 529 ЦК УРСР, котра діяла на час відкриття спадщини, ОСОБА_1 як син спадкодавиці, є спадкоємцем першої черги за законом майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно дост.548,549ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Довідкою Оваднівської сільської ради від 16.02.2024 року №57 підтверджується, що ОСОБА_1 на момент смерті ОСОБА_2 проживав та був зареєстрований разом із нею за однією адресою.

Таким чином, ОСОБА_1 вважається таким, що прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_2 , в тому числі і спірні земельні ділянки та будинковолодіння, оскільки фактично вступив у володіння спадковим майном.

Оскільки позивач є спадкоємцем першої черги за законом вищевказаного майна, інший спадкоємець відмовився від прийняття спадщини, однак із-за відсутності оригіналів правовстановлюючих документів на дане майно не може оформити спадкові права, тому право власності позивача підлягає захисту шляхомйого визнання за ним.

Оцінивши всі докази в сукупності, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, доведеними, законними, а тому позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12,81,89,265 ЦПК України, ст. 6, 529, 548, 549 ЦК УРСР, п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України (2003р.), суд,

ухвалив:

позовну заяву задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та право на завершення приватизації та реєстрації права власності на земельну ділянку загальною площею 0,75 га в тому числі: 0,50 га для ведення особистого підсобного господарства та 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка була виділена ОСОБА_2 на підставі рішення Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району Волинської області №6/2 від 07.03.1995 року, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Оваднівська сільська рада Володимирського району Волинської області, ЄДРПОУ 04334873, адреса: вул. Перемоги, 20, с. Овадне, Володимирський район, Волинська область.

Повний текст рішення суду складений 21.03.2024 року.

Головуючий:/підпис/

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Суддя А.А. Каліщук

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117836538
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —154/879/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні