Ухвала
від 21.03.2024 по справі 941/261/24
ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 рокусмт ПетровеСправа №: 941/261/24 Провадження № 1-в/941/60/24

Петрівський районний суд Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

з участю прокурора - ОСОБА_3

засудженого - ОСОБА_4

представника ДУ «Петрівська ВК (№ 49)» - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференцзв`язку в залі суду в смт Петрове справу за клопотанням засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого 30.04.2015 року Вознесенським міськрайонним судом Миколаївської області за ч.2 ст.152, ч.3 ст.152, ч.2 ст.153, ч.2 ст.187, ч.l ст.70, ст.71 КК України до 12 років 17 днів позбавлення волі з конфіскацією майна,

про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, -

ВСТАНОВИВ:

Засуджений ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про умовно-дострокове звільнення його від відбування покарання, мотивуючи це тим, що він став на шлях виправлення і своєю поведінкою довів своє виправлення.

В судовому засіданні прокурор та представник ДУ «Петрівська виправна колонія (№49)» заперечили проти задоволення клопотання, засуджений клопотання підтримав.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що клопотання засудженого не підлягає задоволенню зі слідуючих підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 був засуджений 30.04.2015 року Вознесенським міськрайонним судом Миколаївської області за ч.2 ст.152, ч.3 ст.152, ч.2 ст.153, ч.2 ст.187, ч.l ст.70, ст.71 КК України до 12 років 17 днів позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ухвалою Петрівського районного суду Кіровоградської області від 03.03.2016 року на підставі ч.5 ст.72 КК України ОСОБА_4 зараховано строк попереднього ув`язнення з 22.12.2014 року по 06.07.2015 року з розрахунку, що один такий день попереднього ув`язнення відповідає двом дням позбавлення волі.

Початок строку: 22.12.2014 року. Кінець строку: 25.06.2026 року.

Відповідно до ч.1ст.81 КК України, особам, що відбувають покарання у виді виправних робіт, службових обмежень для військовослужбовців, обмеження або позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. А частиною другою вказаної статті також передбачено, що такезвільнення може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення.

Згідно дост.6 КВК України, виправлення засудженого це процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки, свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства, повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

Разом з тим, критерієм сумлінної поведінки є неухильне дотримання всіх вимог режиму місця відбування покарання та всіх покладених на засудженого обов`язків. Чесним ставленням до праці є постійна старанність у роботі, прагнення до кращого виконання дорученої роботи, підвищення кваліфікації, бережливе ставлення до матеріалів, обладнання. Висновок про виправлення засудженого має ґрунтуватися на аналізі даних про його поведінку за весь період відбування покарання.

Сумлінна поведінка, як передумова умовнодострокового звільнення - це не тільки пасивна форма поведінки засудженого під час відбування покарання, яка полягає у стримуванні від порушень режиму, порушень правил внутрішнього розпорядку, вживання алкогольних напоїв, наркотичних засобів, азартних ігор, неухильне додержання загальноприйнятих норм і правил поведінки, а й активна участь у суспільному житті та сумлінне виконання громадських доручень у процесі відбування покарання, підвищення свого загальноосвітнього рівня, прагнення своєю діяльністю спокутувати вину за вчинений злочин, тощо.

Висновок про становлення особи на шлях виправлення повинен бути зроблений на всебічному врахуванні даних про поведінку засудженого за весь період перебування в установі виконання покарання.

Як вбачається з матеріалів справи, засуджений ОСОБА_4 за час відбування покарання 14 раз допустив порушення вимог режиму утримання, за що був притягнений до дисциплінарної відповідальності правами начальника установи.

Дані порушення виражались у зберіганні заборонених предметів, порушенні вимог режиму відбування покарання, створенні конфліктної ситуації, не виконанні законних вимог згідно ч.5 ст.118 КВК України, встановленню заборонених додатків та програм на планшетному ПК. Три рази був поміщений до ДІЗО.

Три рази заохочувався правами начальника установи, заохочування виражалися у наданні додаткового короткострокового побачення та отриманням подяк за сумлінне ставлення до праці.

Всі наявні стягнення погашені у встановленому законом порядку.

Стверджує, що має бажання працювати, але за поведінкою особи чи з інших джерел інформації зрозуміло, що це не відповідає дійсності.

Соціальні зв`язки підтримуються. Негативно ставиться до працівників органів та установ виконання покарань. Вину визнав повністю.

У взаємовідносинах з іншими засудженими схильний до створення конфліктних ситуацій.

Участі в благоустрою установи та суспільному житті відділення не приймає, не вбачає в цьому суспільної необхідності.

Намагається утримувати у чистоті та порядку спальне місце та приліжкову тумбочку, завжди має охайний зовнішній вигляд.

До виконання законних вимог персоналу установи виконання покарань ставиться не завжди сумлінно через особисту неорганізованість.

Намагається самостійно виконувати роботи із самообслуговування, має достатній рівень навичок для самостійного їх виконання.

Ризик вчинення повторного кримінального правопорушення оцінюється як середній.

Ризик ймовірної небезпеки для суспільства оцінюється як середній

Згідно ст.81 КК України, умовно-дострокове звільнення по відбуттю 3/4 строку покарання, настало щодо ОСОБА_4 з 23.06.2023 року. Комісією ДУ «Петрівська виправна колонія (№ 49)» засудженому було відмовлено в умовно-достроковому звільненні, як такому, що не довів свого виправлення (протокол від 23.06.2020 року № 14).

Вказані обставини в їх сукупності не свідчать про глибокі зміни у свідомості засудженого та вказують виключно про ситуативний характер поведінки засудженого.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про те, що засуджений ОСОБА_4 своїм ставленням до праці не довів своє виправлення, не зробив відповідних висновків щодо необхідності зміни своєї поведінки, тому не заслуговує на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне відмовити в задоволенні клопотання останнього.

На підставі викладеного, керуючись, ст.81 КК України, ст.ст.537, 539 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенніклопотання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом 7 діб, через Петрівський районний суд Кіровоградської області.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117838841
СудочинствоКримінальне
Сутьумовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —941/261/24

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Ремез П. М.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні