Ухвала
від 21.03.2024 по справі 691/234/21
ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 691/234/21

провадження № 2-о/691/27/24

УХВАЛА

21 березня 2024 року Городищенський районний суд Черкаської області

Суддя Городищенського районного суду Черкаської області Савенко О.М., вивчивши матеріали клопотання з додатками ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення процесуальних строків на звернення до суду, заінтересована особа орган опіки і піклування при виконавчому комітеті Вільшанської селищної ради у цивільній справі №691/234/21 провадження №2-о/691/17/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування при виконавчому комітеті Вільшанської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки, -

встановив :

21 березня 2024 року до Городищенського районного суду Черкаської області надійшло клопотання з додатками ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення процесуальних строків на звернення до суду, заінтересована особа орган опіки і піклування при виконавчому комітеті Вільшанської селищної ради про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною.

В обґрунтування клопотання заявник ОСОБА_1 просить поновити процесуальні строки із застосуванням вимог ст.127 ЦПК України для звернення до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення суду щодо визнання фізичної особи недієздатною, мотивуючи тим, що через постійний догляд за хворою сестрою ОСОБА_2 не змогла з таким звернутися вчасно до суду.

Вивчивши матеріали клопотання ОСОБА_1 про поновлення процесуальних строків на звернення до суду приходжу до наступного висновку.

За змістом ст.4 ЦПК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів і за ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Рішенням Городищенського районного суду Черкаської області 09 листопада 2021 року визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначено її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на два роки.

Відповідно до ч.6,ч.7 ст.300 Цивільного процесуального кодексу України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Як визначено у ч.8 ст.300 Цивільного процесуального кодексу України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Згідно ч.9 ст.300 Цивільного процесуального кодексу України, суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому ст.299 цього Кодексу, тобто за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Заявниця ОСОБА_1 просить продовжити строк дії рішення Городищенського районного суду Черкаської області від 09 листопада 2021 року про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, який пропустила на підставі ст.127 ЦПК України, як вона зазначає у клопотанні, якою визначено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення і встановлений судом строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, при цьому про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу. Про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася з відповідним заявою.

Із змісту клопотання та дати його реєстрації, слід вбачати, що заявниця не дотрималася чітко визначених законодавцем строків на звернення до суду з відповідним клопотанням, які встановлені ст.300 ЦПК України і не можуть змінюватися із застосуванням вимог визначених ч.1ст.127 ЦПК України, остільки в разі їх пропуску наступає для зазначеної категорії справ загальний порядок звернення до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною і призначення опікуна.

Окрім того, що заявницею пропущено встановлений чинним законодавством строк на звернення до суду з відповідним клопотанням, то слід звернути увагу і на ту обставину, що до вказаного клопотання не додано відповідних доказів про продовження у ОСОБА_2 хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (не додано відповідного висновку судово-психіатричної експертизи). Натомість заявник додає до клопотання довідку до акта огляду медикосоціальною експертною комісією серії ВТЕ-13 №005126 від 24.06.1991 року. При цьому суд акцентує увагу заявника на тому, що вимогами ст.300ЦПК України чітко регламентовано про необхідність надання з матеріалами клопотання про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною відповідного висновку судово-психіатричної експертизи. Таким чином, у клопотанні відсутні обставини, що свідчать про необхідність продовження строку дії рішення. Суд роз`яснює, що у відповідності до ч.3 ст.102 та ст.106 Цивільного процесуального кодексу України, висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи шляхом звернення безпосередньо до відповідної експертної установи. Необхідно і вирішити належним чином питання про склад сторін у справі, так як у встановленому ст.299 цього Кодексу порядку, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, розглядається за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Оскільки подане клопотання про поновлення процесуальнихстроків назвернення досуду з клопотанням ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатною не узгоджується з вимогами ст.ст.295,296,297,298,299, 300 ЦПК України та містить ряд вищевказаних недоліків, то відповідно до ч.7ст.127 Цивільного процесуального кодексу Українце, суд відмовляє у їх поновленні з повідомленням ОСОБА_1 про прийняте судом рішення.

Керуючись ст.ст.4, 13,127,185,259,260-261,295,296,297,298,299,300,353,354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Відмовити ОСОБА_1 у задоволенні клопотання про поновлення процесуальних строків на звернення до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення Городищенського районногосуду Черкаськоїобласті від09листопада 2021року про визнання фізичної особи недієздатною, у цивільній справі №691/234/21 провадження №2-о/691/17/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування при виконавчому комітеті Вільшанської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 про право звернутися в Городищенський районний суд Черкаської області із заявою про визнанняфізичної особи ОСОБА_2 недієздатною у загальному порядку визначеному ст.ст.295,296,297,298,299,300 ЦПК України.

Копію ухвали направити для відому заявнику.

Ухвала суду може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Суддя О. М. Савенко

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117839532
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки

Судовий реєстр по справі —691/234/21

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

Рішення від 09.11.2021

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Синиця Л. П.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Синиця Л. П.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Синиця Л. П.

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Синиця Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні