Рішення
від 21.03.2024 по справі 722/332/24
СОКИРЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 722/332/24

Номер провадження 2-о/722/64/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року Сокирянський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Суський О.І.

секретаря судових засідань Сімак О.І.

розглянувши увідкритомусудовомузасіданні взалісудум.Сокиряницивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Вашковецька сільська рада Дністровського району Чернівецької області про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернуласядо судуз вищезазначеноюзаявою,у заявіпосилалася нате,що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Шишківці Дністровського району Чернівецької області помер її батько ОСОБА_2 . Заявниця є єдиним спадкоємцем за законом після смерті її батька ОСОБА_2 та яка прийняла спадщину. Інші спадкоємці, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 відсутні, що стверджується довідкою Шишковецького старостинського округу Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області від 25.01.2024 року № 48 та спадковою справою № 32/2023 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В свідоцтві про народження заявниці прізвище її батька зазначено - « ОСОБА_3 », а в свідоцтві про його смерть - « ОСОБА_3 ». Заявниця звернулася до Кельменецького відділу ДРАЦС у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції щодо внесення змін до актового запису про смерть її батька, але, їй було усно відмовлено, оскільки актові записи про народження її батька не збереглися.

Батько заявниці, ОСОБА_2 , був власником нерухомого майна, що знаходиться по АДРЕСА_1 , що стверджується, заповітом ОСОБА_4 від 14.10.2013 року, зареєстрованим в реєстрі за № 2507, свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 21.04.2006 року та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 21.04.2006 року № 10467872.

ОСОБА_2 прийняв у спадщину вказане вище майно, проте не встиг оформити спадщину.

Заявниця звернулася до приватного нотаріуса Дністровського районного нотаріального округу Лакусти В.І. із заявою про оформлення спадщини після смерті її батька ОСОБА_2 , але нотаріусом їй було усно відмовлено у зв`язку з недоведенням факту родинних відносин.

Встановлення факту родинних відносин заявниці необхідно для оформлення спадщини за законом після смерті її батька ОСОБА_2 .

Враховуючи викладене, просить суд встановити родинних факт між заявницею ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , як між батьком та донькою.

Заявниця ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, однак у змісті позовної заяви зазначено клопотання про проведення розгляду справи без її присутності, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи голова Вашковецької сільської ради Янко І.В. у судове засідання також не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його присутності, вирішення даної справи покладають на розсуд суду.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази по даній цивільній справі, суд вважає, що заявлені вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

На підставі досліджених письмових доказів, у т.ч. копії спадкової справи №32/2023 щодо майна померлого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , судом встановлено наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 24.06.1978 року Шишковецькою сільською радою Сокирянського району Чернівецької області, зазначено, що ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 ст.Васкауци Сокирянського району Чернівецької області, про що складено відповідний актовий запис №20. Батьками якої є ОСОБА_2 та ОСОБА_6 ,

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого 05.05.1996 року Шишковецькою сільською радою Сокирянського району Чернівецької області, встановлено, що ОСОБА_7 та ОСОБА_8 уклали шлюб 05.05.1996 року, про що зроблено відповідний актовий запис №3.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 виданого 07.11.2022 року Сокирянським відділом ДРАЦС у Дністровському районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління МЮ (м.Івано-Франківськ), зазначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Шишківці Дністровського району Чернівецької області.

Згідно довідки виданої старостою Шишковецького старотинського округу Дністровського району Чернівецької області Банар С.М. від 25.01.2024 року за №48, зазначено, що ОСОБА_2 постійно проживав і перебував на реєстраційному обліку за місцем проживання АДРЕСА_1 з 1978 року по 05.11.2022 року тобто по день його смерті.

Згідно виписки з погосподарської книги с.Шишківці за 2021-2025 роки виданою старостою Шишковецького старотинського округу Дністровського району Чернівецької області Банар С.М. від 25.01.2024 року за №49, зазначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 згідно погосподарського обліку (погосподарська книга №12, о/р НОМЕР_4 ) одна і та сама особа, іншої особи за таким прізвищем та території Шишковецького старостинського округу нема.

Заявниця звернулася до приватного нотаріуса Дністровського районного нотаріального округу Лакусти В.І. із заявою про оформлення спадщини після смерті її батька ОСОБА_2 , але нотаріусом їй було відмовлено у зв`язку з недоведенням факту родинних відносин.

Відповідно до п.7 Постанови пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення факту родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідно заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії , свідоцтва про право на спадщину, для оформлення пенсії у зв`язку із втратою годувальника.

Як встановлено судом, підтвердження факту родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 необхідне заявниці для підтвердження свого права на спадщину та належного її оформлення.

За таких обставин, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.259,263-265,315 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особаВашковецька сільськарада Дністровськогорайону Чернівецькоїобласті провстановлення фактуродинних відносин задовольнити.

Встановити фактродинних відносинміж ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Шишківці Дністровського району Чернівецької області, як між донькою та батьком.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Сокирянський районний суд до Чернівецького апеляційного суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117840012
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —722/332/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Суський О. І.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Суський О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні