Ухвала
від 22.03.2024 по справі 2-1148/10
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 6/754/158/24

Справа № 2-1148/10

У Х В А Л А

Іменем України

22 березня 2024 року м.Київ

Деснянський районний суд м.Києва в складі:

головуючого-судді Скрипки О.І.

при секретарі Моторенко К.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Діджи Фінанс», заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство «Містобанк Банк», ОСОБА_1 , Деснянський відділ державної виконавчої служби у м.Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про заміну сторони виконавчого провадження, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ТОВ «Діджи Фінанс» звернувся до суду з заявою про сторони виконавчого провадження.

Свої вимоги заявник мотивує тим, що 23.03.2010 року Деснянський районний суд м.Києва ухвалив рішення про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Місто Банк» заборгованість по кредитному договору № 113/Ф-USD/2 від 25.10.2007. З метою примусового виконання рішення в Деснянському ВДВС у м. Києві ЦМУ МЮ (м. Київ) відкрито виконавче провадження № НОМЕР_2.

06.11.2023 року між ПАТ «Місто Банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДІДЖИ ФІНАНС» (далі - ТОВ «ДІДЖИ ФІНАНС») було укладено Договір Факторингу № GL15N624963-4, відповідно до якого право вимоги за Кредитним договором № 113/Ф-USD/2 від 25.10.2007 року перейшло до ТОВ «ДІДЖИ ФІНАНС».

Посилаючись на викладені обставини, заявник вважає, що на підставі зазначеного правочину відбулась заміна кредитора за кредитним договором, який був підставою розгляду даної судової справи та постановлення вказаного судового рішення, в зв`язку з чим заявник набув права грошової вимоги до боржника та є кредитором, а тому просить задовольнити його заяву.

Сторони по справі, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не повідомили. Представником заявника подано заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч.3 ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, а тому суд вважає за можливе розглянути заяву у відсутність учасників справи та інших осіб.

У порядку ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, встановив наступне.

Рішенням Деснянського районного суду м.Києва від 23.03.2010 року розірвано кредитний договір № 113/Ф-USD від 25.10.2007 року, укладений між КБ ТОВ «Місто Банк» та ОСОБА_1 із-за порушення нею умов договору; стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Місто Банк» борг по кредиту, відсотки за користування кредитом, комісію та штрафні санкції на суму 118 977,55 грн., а також судові витрати - 1309.77 грн., а всього 120 287,32 грн.; в рахунок погашення зазначеного боргу звернуто стягнення на автомобіль «Samand», д.н.з. НОМЕР_1 , 2007 року випуску, зареєстрований в УДІ ГУ МВС України в м.Києві 24.10.2007 року, що належить на праві власності ОСОБА_1 .

На виконання вказаного рішення було видано виконавчий лист, який перебуває на примусовому виконання в Деснянському ВДВС у м. Києві ЦМУ МЮ (м. Київ), виконавче провадження № НОМЕР_2.

06.11.2023 року між ПАТ «Місто Банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДІДЖИ ФІНАНС» (далі - ТОВ «ДІДЖИ ФІНАНС») було укладено Договір Факторингу № GL15N624963-4, відповідно до якого право вимоги за Кредитним договором № 113/Ф-USD/2 від 25.10.2007 року перейшло до ТОВ «ДІДЖИ ФІНАНС».

Відповідно до п.1 ст.11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ч.1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ст.514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ч.1,2 ст.442 ЦПК України, у разі вибуття однієї з сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно ч.5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За змістом ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України та ч.5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм, зокрема, пп. 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Зазначена правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 20 листопада 2013 року № 6-122цс13, яка згідно ЦПК України є обов`язковою для судів.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що на підставі вищевказаних правочинів та ухвал суду відбулась заміна стягувача за виконавчим листом - ПАТ «Місто Банк» на заявника ТОВ «Діджи Фінанс», а тому заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.15 ЗУ «Про виконавче провадження», ст.ст.11, 512, 514 ЦК України, ст.442 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Діджи Фінанс» - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні з виконання рішення Деснянського районного суду м.Києва від 23 березня 2010 року у справі № 2-1148/10 відносно боржника ОСОБА_1 , а саме:

замінити стягувача Публічне акціонерне товариство «Місто Банк» (код ЄДРПОУ 20966466) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Діджи Фінанс» (код ЄДРПОУ 42649746).

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 22 березня 2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117840328
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —2-1148/10

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Рішення від 25.02.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Ухвала від 17.09.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 23.09.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 26.02.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чередниченко В. Є.

Ухвала від 21.05.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

Рішення від 08.12.2010

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

Сидорак Б. Г.

Ухвала від 24.11.2010

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

Сидорак Б. Г.

Рішення від 08.04.2010

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Єйбог І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні