Ухвала
від 20.03.2024 по справі 404/2146/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/2146/24

Номер провадження 1-кс/404/769/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Кропивницькому скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» на бездіяльність посадових осіб Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 , в інтересах Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» звернувся до слідчого судді з вище вказаною скаргою, відповідно до якої просив:

- визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за поданою 30.01.2024 року заявою про вчинення злочину;

- зобов`язати уповноважену особу Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області виконати вимоги ст. 214 КПК України та невідкладно, але не пізніше 24 годин, внести до ЄРДР відомості, викладені в заяві керівника Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_4 , та розпочати розслідування;

- зобов`язати уповноважену особу Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області через 24 години з моменту внесення таких відомостей до ЄРДР надати витяг з ЄРДР.

На обґрунтування скарги зазначено, що 30.01.2024 року керівник Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_5 звернувся до Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення, на даний час відомості в ЄРДР не внесли, в зв`язку з чим досудове розслідування не розпочато.

Скаржник вимоги скарги підтримав та просив їх задовольнити, посилаючись на обставини викладені в скарзі, про що надав відповідну заяву.

Слідчий та прокурор викликались в судове засідання не з`явились, їх неявка не перешкоджає у вирішенні заявлених вимог за поданою скаргою.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається зі змісту скарги та доданих до неї документів, заявник оскаржує бездіяльність посадових осіб Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, щодо невнесення відомостей до ЄРДР за повідомленням керівника Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_4 про вчинене кримінальне правопорушення від 30.01.2024 року, в якому вказав, що добровільно передав військовослужбовцю НОМЕР_1 бригади ЗСУ Віталію Познякову автомобіль, який був пригнаний із-за кордону. Проте, у листопаді ОСОБА_6 загинув під час виконання бойової операції та автомобіль використовується невідомими особами.

Згідно з талоном повідомленням єдиного обліку про прийняття і реєстрацію заяв (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію заяву керівника Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_4 зареєстровано в інформаційно телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України (журналі єдиного обліку) Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області за №3925.

Відповідно до ст. 9 та ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування під час якого прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження та надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Не зважаючи на доводи скаржника (заявника), без уваги, своєчасного і належного дослідження, а відтак і відповідного правового аналізу та обґрунтування залишаються повідомлені скаржником обставини про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно змісту п. 1 ч. 1 ст.91КПК України підлягають доказуванню, зокрема і подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). При цьому, положеннями ст.92КПК України регламентовано, що обов`язок доказування обставин, передбачених ст.91цього Кодексу покладається не на заявника, а виключно на слідчого і прокурора.

Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, посадові особи заявленого суб`єкта оскарження обмежились внесенням відомостей тільки до Єдиного обліку та проведенням поверхових перевірочних дій, тобто не забезпечили заявнику гарантованого державою права та закріпленого у ст. ст. 6, 13 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, обов`язку здійснювати повне й ефективне розслідування та ефективний засіб юридичного захисту в національному органі. Тобто позбавили громадянина (заявника) права на повне, справедливе, публічне, безстороннє дослідження повідомлених ним обставин.

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Відповідно допорядку веденняєдиного облікув органах(підрозділах)поліції заяві повідомленьпро кримінальніправопорушення таінші події,затвердженого наказомМіністерства внутрішніхсправ України08лютого 2019року №100заяви (повідомлення),що надійшлидо черговихслужб центральногооргану управлінняполіцією,головних управліньНаціональної поліціїтелефоном чипід часособистого зверненнягромадян,уповноважені службовіособи реєструютьв ІТСІПНП (журналіЄО)та невідкладнопередають доорганів (підрозділів)поліції нижчогорівня,на територіїобслуговування якихсталася подія,із зазначеннямв ІТСІПНП (журналіЄО)номера реєстраціїв ЄОвідповідного органу(підрозділу)поліції. Прозареєстровані вІТС ІПНП(журналіЄО)центрального органууправління поліцією,головних управліньНаціональної поліціїзаяви (повідомлення)уповноважена службоваособа невідкладноз моментуреєстрації інформуєкерівництво відповідногооргану поліції. За дорученням керівництва центрального органу управління поліцією, головних управлінь Національної поліції уповноважена службова особа такі заяви і повідомлення та рапорти невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту реєстрації надсилає до органів (підрозділів) поліції нижчого рівня за місцем учинення кримінального правопорушення та іншої події.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.307 КПК України, за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Зі змісту скарги та долучених до неї документів, вбачається, що 30.01.2024 року керівник Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_5 звернувся до Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення, яка була зареєстрована в інформаційно телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України (журналі єдиного обліку) Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області за №3925.

В заяві про вчинення кримінального правопорушення керівник Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_5 зазначив, що добровільно передав військовослужбовцю НОМЕР_1 бригади ЗСУ Віталію Познякову автомобіль, який був пригнаний із-за кордону. Проте, у листопаді ОСОБА_6 загинув під час виконання бойової операції та автомобіль використовується невідомими особами.

Слідчий суддя витребовував матеріали ЄО за повідомленнямкерівника Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_4 для огляду, проте, дана вимога була проігнорована, відтак до уваги приймаються лише докази та доводи надані скаржником щодо факту вчинення злочину.

За вищенаведеного, скаржник довів перед слідчим суддею обґрунтованість заявленої ним вимоги про протиправну бездіяльність службових осіб, які не вносять до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення, оскільки встановлення наявності вчинення злочину на яке посилається скаржник, можливе лише в рамках кримінального провадження після перевірки його доводів.

Разом з цим, слід відмовити в задоволенні скарги в частині визнання бездіяльності службових осіб Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, оскільки така вимога не ґрунтується на положеннях ч.2 ст.307 КПК України, якою визначено виключний перелік рішень, які можуть бути прийняті слідчим суддею за наслідками розгляду скарги в порядку ст.303 КПК України.

Також, на переконання слідчого судді, вимога скаржника про зобов`язання службових осіб Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області розпочати досудове розслідування, є передчасною, адже відповідно до ч. 1ст. 214 КПК, така дія є обов`язком слідчого (дізнавача) після внесення до ЄРДР відповідних відомостей про кримінальне правопорушення.

Крім того, слідчий суддя звертає увагу на ту обставину, що дія з надання витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань є похідною від внесення відомостей за заявою про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а тому наразі, до внесення до Реєстру відповідних відомостей, розгляд слідчим суддею такої вимоги є передчасною, у зв`язку з чим у задоволенні скарги в цій частині необхідно відмовити.

З цих підстав, скарга підлягає до задоволення частково.

Дану скаргу подано належною особою, та слідчий суддя вважає, що строки подачі скарги не пропущені.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.40, ч. 1 ст. 214, п. 1 ч. 1 ст. 303, 307 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу - задовольнити частково.

Протягом 24 годин з часу отримання цієї ухвали слідчого судді, зобов`язати уповноважених службових осіб Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням керівника Благодійної організації «Благодійний фонд» Збережемо Українців» ОСОБА_4 про вчинене кримінальне правопорушення від 30.01.2024 року (ЄО №3925).

В задоволенні решти вимог - відмовити.

Відповідно ст.309КПК України ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117841967
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —404/2146/24

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні