Ухвала
від 22.03.2024 по справі 152/345/24
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

У Х В А Л А

22 березня 2024 року

м. Шаргород

Справа № 152/345/24

Провадження № 2-о/152/23/24

Шаргородський районний суд Вінницької області у складі

головуючого судді Соколовської Т.О.,

присяжних Вихристюк О.Л., Григоренко С.В.,

з участю:

секретаря судового засідання Ансілевської Я.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника та особи,

щодо якої розглядається

справа про визнання її

недієздатною адвоката Солоненка Б.М.,

особи, щодо якої розглядається

справа про визнання її

недієздатною ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи виконавчого комітету Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до Шаргородського районного суду Вінницької області з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, в якій просила визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити заявника його опікуном.

Разом із заявою, заявник подала клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, в якому просить призначити у справі судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, проведення якої доручити експертам Вінницької філії судово психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

На вирішення експертів просить поставити наступні питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 хронічним стійким психічним розладом, якщо страждає, то яким саме?

- Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Крім цього, ОСОБА_1 просить витребувати з КНП «Шаргородська міська лікарня» Шаргородської міської ради Жмеринського району Вінницької області інформацію та матеріали, що свідчить про перебування на обліку у лікаря-психіатра ОСОБА_2 та надати витребувані матеріали в розпорядження експертів Вінницької філії судово психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Солоненко Б.М. підтримали клопотання про призначення амбулаторної судово психіатричної експертизи ОСОБА_2 .

Заінтересована особа Мурафська сільська рада Жмеринського району Вінницької області свого представника в судове засідання не направила, хоча належним чином повідомлена про час і місце проведення судового засідання, про причини неявки представника суд не повідомила.

За таких обставин суд, з урахуванням думки присутніх учасників, проводить судове засідання у відсутності представника заінтересованої особи Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області.

Статтею 43 ЦПК України встановлено право учасників справи подавати заяви, клопотання.

Статтею 222 ЦПК України унормовано, що заяви і клопотання учасників справи вирішуються судом після заслуховування думки інших присутніх в судовому засіданні учасників справи.

Згідно з частиною першою статті 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено статтями 103-105 ЦПК України.

Частиною третьою статті 102 ЦПК України передбачено, що висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Суд призначаєекспертизу усправі засукупності такихумов:1)для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо;2)сторонами (стороною)не наданівідповідні висновкиекспертів ізцих самихпитань абовисновки експертіввикликають сумнівищодо їхправильності (ч.1ст.103ЦПК України).

У рішенні Європейського суду з прав людини від 01.06.2006 у справі «Дульський проти України» зазначено, що експертиза, призначена судом, є одним із засобів з`ясування або оцінки фактичних обставин справи і тому складає невід`ємну частину судової процедури.

Згідно з частиною першою статті 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до пункту 4 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Згідно з частиною п`ятою статті 103 ЦПК України учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну

Про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи (ч.1 ст.104 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.104 ЦПК України ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 суд визнає, що заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи є обґрунтованим.

Проведення судово-психіатричної експертизи слід доручити експертам Вінницької філії судово психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Також, суд вважає за необхідне витребувати з КНП «Шаргородська міська лікарня» Шаргородської міської ради Жмеринського району Вінницької області та направити в розпорядження експертів інформацію та матеріали, в тому числі медичну карту, що свідчить про перебування на обліку у лікаря-психіатра ОСОБА_2 .

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Згідно з пунктом 9 частини першої статті 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись статтями103,105,252, 253 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи виконавчого комітету Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, амбулаторну судово - психіатричну експертизу.

На вирішення експертизи поставити такі питання :

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 хронічним стійким психічним розладом, якщо страждає, то яким саме ?

- Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ?

Проведення експертизи доручити експертам Вінницької філії судово психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», яка знаходиться за адресою: 21037, м. Вінниця вул. Пирогова, 109.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витребувати з КНП «Шаргородська міська лікарня» Шаргородської міської ради Жмеринського району Вінницької області інформацію та матеріали, в тому числі медичну карту, що свідчить про перебування на обліку у лікаря-психіатра ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Надати експертній установі для проведення експертизи матеріали цивільної справи №152/345/24.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На ухвалу може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Головуючий суддя Соколовська Т.О.

Присяжні: Вихристюк О.Л.

Григоренко С.В.

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117842735
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —152/345/24

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні