Рішення
від 22.03.2024 по справі 459/4284/23
ЧЕРВОНОГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 459/4284/23

Провадження № 2/459/845/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

22 березня 2024 року Червоноградський міський суд Львівської області

у складі:головуючого - судді Новосада М.Д.

з участю секретаря судового засідання Козак І.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Червонограді за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Червоноградтеплокомуненерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії,

В С Т А Н О В И В :

26.12.2023 представник позивача звернувся в суд з позовною заявою, в якій просив стягнути з відповідача на користь КП «Червоноградтеплокомуненерго» 32598,42 грн заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії. В обґрунтування позову послався на те, щоз метою проведення нарахувань та розрахунків за отриманні послуги зпостачання теплової енергії та для обслуговування адреси АДРЕСА_1 в КП «Червоноградтеплокомуненерго» відкрито абонентський особовий рахунок № НОМЕР_1 . На підставіпостанови № 630 Кабінету Міністрів України від 21.07.2005(у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин до 01.11.2021) між КП «Червоноградтеплокомуненерго», що є виконавцем послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води та споживачем (власником/ співвласником/ балансоутримувачем будинку, квартири, житлових приміщень у багатоквартирних будинках, будинках, спорудах, які приєднані до теплових мереж КП «Червоноградтеплокомуненерго») укладено Договір приєднання про надання послуг з централізованого опалення і послуг з централізованого постачання гарячої води від 01 вересня 2014 року. Цей договір було опубліковано в друкованому виданні «Новини Прибужжя» №35 від 28.08.2014 року. Відповідно до п.3.1 цього договору оплата за спожиті послуги вноситься споживачем не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим. Зазначає, що відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, відповідач є власником квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , тому останній зобов`язаний нести витрати по утриманню житлового приміщення, оскільки таке під`єднане до єдиної централізованої системи теплопостачання, від користування якої відповідач не відмовлявся. При цьому, звертає увагу на те, що надання таких послуг та їх оплата не залежить від того чи проживає власник у цій квартирі. Зазначає, що відповідачу було направлено претензію №4797 від 22.06.2023 про сплату заборгованості і добровільному порядку, проте заборгованість не погашено. На день звернення до суду за відповідачем рахується заборгованість за надані позивачем послуги з постачання теплової енергії 32598,42 грн. за період з січня 2021 року по жовтень 2023 року, а тому просить стягнути із відповідача зазначену суму боргу.

04.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження з повідомленням сторін.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, подав клопотання з проханням розглядати справу за його відсутності, зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, заяв про розгляд справи за його відсутності, відзиву не подав.

Відповідно до реч. 2 ч. 2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Як передбачено ч.1ст.280 ЦПК Українисуд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи вищевикладене, суд ухвалив здійснити заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Згідно з ч. 5ст. 268 ЦПК Українидатою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

З`ясувавши обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення позову з огляду на таке.

Судом встановлено, що відповідач є власником квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна (а.с.32-33).

Зі змісту договору приєднання про надання послуг з централізованого опалення, та послуг з централізованого постачання гарячої води КП «Червоноградтеплокомуненерго» від 01.09.2014 р. (далі - Договір) видно, що такий складений на підставіпостанови КМУ №630 від 21.07.2005 р.,ст. 634 ЦК Українита укладений між КП «Червоноградтеплокомуненерго», що є виконавцем послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у м. Червонограді для населення згідно нормЗУ «Про житлово-комунальні послуги», та споживачем (власником/співвласником/балансоутримувачем будинку, квартири, житлових приміщень у багатоквартирних будинках, будинках, спорудах, які приєднані до теплових мереж, і в яких послуги з централізованого опалення і послуги з централізованого постачання гарячої води надаються КП «Червоноградтеплокомуненерго», а також користувачами вищевказаних приміщень, квартир, або особами, зареєстрованими (прописаними) у таких приміщеннях, квартирах, будинках).

Відповідно до п. 1.1 Договору виконавець зобов`язується своєчасно надавати споживачеві відповідної якості послуги з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги централізованого опалення та послуг з централізованого постачання гарячої води за встановленими відповідними уповноваженими органами тарифами для відповідних категорій споживачів, у строки і на умовах, що передбачені цим Договором приєднання.

Розрахунковим періодом є календарний місяць. Оплата за спожиті послуги вноситься споживачем не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунком (п.3.1 Договору).

Згідно п.9.4 Договору цей договір вважається акцептованим усіма споживачами КП «Червоноградтеплокомуненерго», які приєднані до мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання виконавця та/або які прийняли послугу з централізованого опалення та послугу з централізованого постачання гарячої води КП «Червоноградтеплокомуненерго».

Зі змісту позовної заяви встановлено, що Договір було опубліковано в друкованому виданні «Новини Прибужжя» №35 від 28.08.2014 року, для обслуговування адреси АДРЕСА_2 , в КП «Червоноградтеплокомуненерго» відкрито абонентський особовий рахунок № НОМЕР_2 , а також щомісячно направлялися квитанції про нарахування вартості даних послуг з метою їх оплати.

Внаслідок неналежного виконання споживачем зобов`язання по оплаті наданих послуг за відповідачем рахується заборгованість за надані послуги з постачання теплової енергії за період з січня 2021 року по жовтень 2023 року (включно) в розмірі 32598,42 грн.

Згідно з п.5 ч.2ст.7 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до абзацу шостогост.9 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ч.6ст.19 ЗУ «Про теплопостачання»споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно з ст. ст.525,526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору і одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань по сплаті коштів за надані послуги з постачання теплової енергії, а тому з нього слід стягнути заборгованість за такі за період з січня 2023 року по жовтень 2023 року в розмірі 32598,42 грн.

Отже, позов задовольняється.

Керуючись положенням ч. 1ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача слід стягнути 2684, 00 грн судового збору.

Керуючись ст.ст.2,12,13,81,141,259,263-265,273,279,354 ЦПК України

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Червоноградтеплокомуненерго» 32598,42 грн заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Червоноградтеплокомуненерго» 2684,00 грн судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Позивач: КП «Червоноградтеплокомуненерго» (ЄДРПОУ 23966248, вул. Промислова, 1, м.Червоноград, Львівська обл.)

Відповідач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 )

Повне рішення складено 20.03.2024.

Суддя: М. Д. Новосад

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117844014
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії

Судовий реєстр по справі —459/4284/23

Рішення від 22.03.2024

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Новосад М. Д.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Новосад М. Д.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Новосад М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні