Рішення
від 19.03.2024 по справі 944/5358/23
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/5358/23

Провадження №2/944/403/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.03.2024 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді - Колтун Ю.М.

з участю секретаря судового засідання Романик Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Яворів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області про призначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабця ОСОБА_2 .

Так, в липні 2023 року перебуваючи в будинку АДРЕСА_1 , в якому була зареєстрована та проживала до дня смерті ОСОБА_2 , перебираючи бабусині документи, позивач знайшов копію заповіту складеного на його ім`я, датованого 01.12.1993. Згідно знайденої копії заповіту, ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповіла все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, внуку ОСОБА_1 .

Однак, після звернення до нотаріуса з наміром оформити свої спадкові права, позивачу роз`яснено про пропущення строку для подачі заяви про прийняття спадщини і, що цей строк можливо продовжити в судовому порядку.

У встановлений законом шестимісячний строк позивач не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини через необізнаність про наявність заповіту спадкодавця на своє ім`я.

Зважаючи на викладене, позивач просить визначити додатковий строк терміном в три місяці з часу набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою судді від 12.09.2023 було відкрито провадження у даній справі, постановлено провести її розгляд за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 01.03.2024 було закрито підготовче судове засідання та призначено справу до розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, його представник ОСОБА_3 подала до суду заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, де зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Івано-Франківськоїселищної радиЯворівського районуЛьвівської області в судове засідання не з`явився, скерував до суду заявупро розгляд справи без участі уповноваженого представника, не заперечує щодо задоволення позову.

За таких обставин судом постановлено розглядати справу за відсутності сторін, на підставі наявних матеріалів справи.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою у судове засідання учасників справи.

Оскільки у судове засідання не з`явилися учасники справи, датою ухвалення рішення, відповідно до ч.5 ст.268 ЦПК України, є дата складення повного судового рішення.

Згідно ст. 12 ч. 3 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше, як за зверненням особо, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами і іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до копії паспорта громадянина України НОМЕР_1 виданого Галицьким РВ ЛМУ УМВС України у Львівській області 19.12.2000, позивач значиться як ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Факт родинних відносин позивача підтверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_2 , виданого Домажирською сільською радою 08.09.1979, з якого встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батько ОСОБА_4 , мати ОСОБА_5 , про що зроблено відповідний актовий запис №36.

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 (місце реєстрації Домажирська сільська рада) 21.09.1976 укладено шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , після укладення шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_7 ».

Згідно з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого в с.Кожичі, матір`ю ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_2 .

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 , виданого 22.06.1996 Домажирською сільскою радою, ОСОБА_2 померла у ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Кожичі Яворівського району Львівської області у віці 82 років, про що зроблено запис №13.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 01.12.1993 склала заповіт, який посвідчений керуючою справами Домажирської сільської ради народних депутатів Яворівського району Львівської області, зареєстрований в реєстрі №31, відповідно до якого, на випадок свої смерті все своє майно де б воно не було і з чого б не складалося, в взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла внуку ОСОБА_1 .

З копії довідки № 404 складеної старостою Старостинського округу №8 Івано-Франківської селищної ради Майор Я.С. 15.08.2023 судом встановлено, що ОСОБА_2 до дня смерті проживала та була зареєстрована в с.Кожичі Яворівського району Львівської області.

Позивач ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса для прийняття спадщини, однак листом від 25.07.2023 №391/01-16 завідуючим Новояворівською державною нотаріальною конторою Львівської області Коцюмбасом С.Й., повідомлено позивача, що заведення спадкової справи до майна померлої ОСОБА_2 є неможливим без відповідного рішення суду про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини або інших підстав фактичного прийняття спадщини за померлою, оскільки ОСОБА_1 пропущено встановлений законом строк для прийняття спадщини.

У відповідності до Витягу зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 73327033 від 25.07.2023 за параметрами запиту спадкодавця " ОСОБА_2 " інформація відсутня.

Відповідно до статті 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до ч. 1ст. 1268 ЦК України,спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається: 1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори; 2) у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.

Отже, поновити порушене право позивача, як спадкоємця за заповітом, можливо тільки у судовому порядку.

У пункті 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до ч. 3 п. 24 вищезгаданої Постанови Пленуму Верховного Суду України, при розгляді справ про надання додаткового строку для прийняття спадщини, слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Даючи оцінку поважності причини пропуску вказаного строку позивачем суд враховує, що протягом тривалого часу позивачу не було відомо про те, що за життя ОСОБА_2 склала заповіт на його користь, оскільки разом із спадкодавцем позивач не проживав. Лише у липні 2023 року позивач дізнався про заповіт, звернувся до нотаріуса, де з`ясувалось, що строк для подання заяви про прийняття спадщини позивачем пропущено.

Вказану причину суд визнає як поважною, що співпадає з доводами зазначеними у Постанові Верховного Суду у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 26.06.2019 року у справі № 565/1145/17 в якій було визначено, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження - спадкового майна; 3) складні умови праці, зокрема пов`язані з тривали відрядженнями, в тому числі закордонними; 4)перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту, тощо.

Наведене доводить існування підстав для визначення позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, оскільки визначений частиною першою статті 1270 ЦК України строк для прийняття спадщини пропущено позивачем із поважних причин.

Окрім того, вирішуючи спір у спадкових справах, зокрема, щодо визначення додаткового строку для прийняття спадщини слід врахувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права та дотримання принципу пропорційності між застосованим заходом і переслідуваною метою, якою є захист порушених прав заявника в аспекті статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Такий правовий висновок викладено у постановах Верховного Суду справа від 03 червня 2021 року № 636/1160/19 (провадження № 61-19934св19), від 19 листопада 2019 року у справі № 317/3039/18-ц (провадження № 61-9076св19), від 02 вересня 2020 року у справі № 288/1856/18 (провадження № 61-3987св20), від 15 квітня 2021 року у справі № 591/1271/18 (провадження № 61-195св21).

При прийнятті рішення суд враховує, що за своєю юридичною природою свобода розпорядження власністю шляхом вчинення заповіту (свобода заповіту) є одним із основоположних принципів спадкового права.

Враховуючи обставинисправи, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини, тривалістю в три місяці з моменту набрання рішенням законної сили, що є достатнім для подання до нотаріальної контори відповідної заяви.

Судові витрати слід залишити за позивачем.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 89, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

позов задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , додатковий строк терміном 3 (три) місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Кожичі Яворівського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання.

Повне рішення суду виготовлене і підписане 19 березня 2024 року.

Суддя Ю.М. Колтун

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117844104
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —944/5358/23

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Колтун Ю. М.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Колтун Ю. М.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Колтун Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні