Рішення
від 22.03.2024 по справі 746/36/24
СРІБНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 746/36/24

2-о/746/2/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2024 року

смт Срібне

Срібнянський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Ходіч В.М.,

при секретарі Гриценко А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Срібне в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Срібнянська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області, Прилуцький РТЦК та СП в Чернігівській області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

26 січня 2024 року заявник звернувся до Срібнянського районного суду Чернігівської області із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, у якій просив суд встановити факт перебування на його утриманні трьох дітей які не досягли 18-річного віку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , посилаючись на те, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 27.01.2012 року, ІНФОРМАЦІЯ_4 народилась ОСОБА_2 , де батьком зазначений ОСОБА_1 , який згідно рішення Варвинського районного суду Чернігівської області від 26.04.2019 року сплачує аліменти на утримання дитини, ОСОБА_2 .

Крім цього, 08.08.2023 року заявник одружився з ОСОБА_5 (свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 , яка має двох дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько дітей загинув ІНФОРМАЦІЯ_5 (свідоцтво про смерть НОМЕР_3 ). ОСОБА_6 , 2014 року народження, є дитиною-інвалідом, опікуном якого є дружина заявника ОСОБА_5 , яка позбавлена можливості працевлаштуватись на повний робочий день. Заявник проживає без реєстрації за однією адресою із дружиною та її дітьми.

Метою встановлення факту перебування на утриманні заявника 3-х дітей є підстава щодо звільнення ОСОБА_1 з військової служби відповідно до ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу».

Заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Ткаченко Н.М., належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явилися. Представник заявника - адвокат Ткаченко Н.М. подала клопотання про розгляд справи без участі заявника та його представника за наявними в матеріалах справи доказами, заяву підтримала та просила задовольнити.

Заінтересована особа Срібнянська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області, належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явилися. Подали заяву про розгляд справи без участі їх представника, не заперечують проти задоволення заяви.

Заінтересована особа ІНФОРМАЦІЯ_6 , належним чином повідомлені про дату, місце та час судового розгляду, представник у судове засідання не з`явився, надали заяву про розгляд справи за відсутності їх представника, покладаються на розсуд суду.

Згідно ч.1 ст.223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце його засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цієї статтею.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що у задоволенні заяви слід відмовити з наступних підстав.

Судом встановлені наступні фактичні обставини справи.

Батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_7 , що вбачається з копії свідоцтва про народження від 27 січня 2012 року серії НОМЕР_1 (а.с.7). З ОСОБА_1 стягуються аліменти на утримання дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.8-10).

Батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , що вбачається з копій свідоцтв про народження від 17 листопада 2011 року серія НОМЕР_4 та від 11 липня 2014 року серія НОМЕР_5 (а.с.11-12).

ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.12).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 ОСОБА_1 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб 08.08.2023 року (а.с.10).

Частина перша ст.16 Цивільного кодексу України гарантує кожній особі право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. У частині другій цієї статті наведено спосіб захисту цивільних прав та інтересів, який не є вичерпним.

Відповідно до частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження -це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Так, у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

- факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення;

- встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах;

- заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо);

- чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку, зазначений у статті 315 ЦПК України, не є вичерпним.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦПК України у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Відповідно до ч. 2, 5 ст.150 Сімейного кодексу України (СК України) батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Статтею 151 СК визначено права батьків щодо виховання дитини.

Стаття 154 СК України закріплює перелік прав батьків по захисту дитини, а саме: батьки мають право на самозахист своєї дитини, повнолітніх дочки та сина. батьки мають право звертатися до суду, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом прав та інтересів дитини, а також непрацездатних сина, дочки як їх законні представники без спеціальних на те повноважень. Батьки мають право звернутися за захистом прав та інтересів дітей і тоді, коли відповідно до закону вони самі мають право звернутися за таким захистом.

Згідно зі ч. 1, 2, 4 ст. 157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою цієї статті. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов`язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

За ч.1 ст.160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Якщо ж мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом (ч. 1 ст. 161 СК України).

Як вбачається з матеріалів справи місце проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначено за згодою її батьків - ОСОБА_1 та ОСОБА_7 , як це передбачено ч.1 ст.160 СК України.

Такий факт не оспорювався жодним з учасників справи, спірні питання між батьками також не виникають.

Обидва погодилися на те, що дочка буде проживати та перебувати на утриманні матері.

Крім того, заявник посилається на те, що після реєстрації шлюбу 08.08.2023 року із ОСОБА_5 з ними стали проживати її неповнолітні діти - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько яких загинув.

Між тим заявник просив суд встановити факт постійного перебування на його утриманні 3-х дітей.

Отже, слід дійти висновку, що заявник звернувся до суду з метою закріплення фактів, які ніким не оспорюються та не ставляться під сумнів.

Метою такого звернення до суду зазначив звільнення його з військової служби відповідно до ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу».

Частина перша ст.319 ЦПК України зобов`язує суд у рішенні про встановлення факту, що має юридичне значення, серед іншого зазначити мету встановлення факту.

До сфери п.1 ч.2 ст.16 ЦК України також належать суміжні способи захисту прав, що не вносять змін до існуючих правовідносин. Зокрема, у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

На відміну від позовного провадження, окремому провадженню притаманні такі ознаки, які характеризують його структурну самостійність та прикладну значущість і які визначаються такою суттєвою ознакою, як безспірність розгляду справ, що віднесені до окремого провадження. Важливою також є не тільки конкретна мета встановлення факту, а його зв`язок із певним суб`єктивним матеріальним правом.

Важливе значення має вимога про обов`язкове зазначення у заяві мети встановлення юридичного факту, оскільки мета дає можливість зробити висновок, чи дійсно цей факт є юридичним і чи тягне він правові наслідки.

Суд у даній справі не встановив факт порушення особистих прав заявника, який би підлягав захисту у судовому порядку в обраний ним спосіб, та необхідність, дійсну мету встановлення (підтвердження) судом факту, про який просив заявник.

На думку суду, встановлення факту утримання батьком дитини не породжує ті юридичні наслідки, про які зазначено у заяві, та від встановлення судом таких фактів не залежить виникнення, зміна особистих прав заявника як батька, про які він зазначив у заяві.

Крім того, перебування заявника в лавах ЗСУ виключає встановлення факту того, що він самостійно займається вихованням дітей без участі їх матері.

Утримання дитини батьком є законним обов`язком та не потребує встановленню судом з тією метою, про яку зазначив заявник.

Необхідність звільнення матері дітей від деяких обов`язків, пов`язаних з доглядом за ними і отримання більше можливостей для працевлаштування або здійснення інших видів діяльності, не є легітимною метою встановлення фактів.

На підставі вищенаведеного, керуючись статтями 258, 259, 263-268, 315-319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа Срібнянська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області, ІНФОРМАЦІЯ_6 про встановлення факту, що має юридичне значення - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.М. Ходіч

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117846440
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —746/36/24

Рішення від 22.03.2024

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні