Ухвала
від 21.03.2024 по справі 906/123/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"21" березня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/123/18

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

розглядаючи справу

за позовом: Керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державного агентства меліорації та рибного господарства України

до Романівської районної ради Житомирської області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1. Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області

2. Державного підприємства "Укрриба"

3. Державного реєстратора відділу економічного розвитку, інфраструктури та торгівлі Романівської районної державної адміністрації Житомирської області,

за участю у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1. Фермерське господарство "Денишівське"

2. ОСОБА_1

про визнання незаконним та скасування рішення від 03.06.2004 №177, скасування державної реєстрації права спільної власності територіальних громад району на гідротехнічні споруди,

за участю:

прокрора: Слівінський О.О., посвідчення №071193 від 01.01.2023

від позивача: Булас Р.О. - діє в порядку самопредставництва, згідно витягу з ЄДРЮФОПГФ,

від третьої особи на стороні позивача: Книш О.М. (в режимі відеоконференції), діє в порядку самопредставництва, згідно витягу з ЄДРЮФОПГФ,

від третьої особи на стороні позивача: Дегліс М.В. - голова ФГ "Денишівське".

ВСТАНОВИВ:

Керівником Новоград-Волинської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державного агентства рибного господарства України подано позов до Романівської районної ради Житомирської області про:

- визнання незаконним та скасування рішення сесії Романівської районної ради від 03.06.2004 №177 "Про передачу внутрішньогосподарських меліоративних систем у спільну власність територіальних громад сіл, селищ району" та рішення сесії Романівської районної ради від 19.04.2016 №96 "Про прийняття у спільну власність територіальних громад району внутрішньогосподарської меліоративної мережі, в тому числі гідроспоруд, та доповнення переліку об`єктів спільної власності територіальних громад району", в частині прийняття у спільну власність територіальних громад сіл і селищ Романівського району гідротехнічних споруд на водних об`єктах с. Вила Соболівської сільської ради Романівського району;

- скасування державної реєстрації права спільної власності територіальних громад сіл і селищ Романівського району на гідротехнічні споруди, які зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: за №1020329718214 на комплекс гідроспоруд по АДРЕСА_1 ; за №1021082618214 на гідроспоруду №2 по вул. Річна, 7 в с. Вила Романівського району; за № 1020575218214 на гідроспоруду №1 по вул. Центральна, 19 в с. Вила Романівського району.

Ухвалою суду від 29.01.2024р. суд поновив провадження у справі, підготовче судове засідання призначив на 27 лютого 2024р.

Зобов`язано Житомирську районну раду надати суду письмові пояснення та відповідні докази в підтвердження факту правонаступництва Романівської районної ради, а Фонд державного майна України - пояснення та документи щодо реорганізації Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області, а також щодо юридичної особи, яка здійснює представництво інтересів Фонду державного майна України на території Житомирської області.

16.02.2024р. від Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Рівненській та Житомирській областях надійшов лист №13-04-208 від 15.02.2024р. з доказами реорганізації РВ ФДМУ по Житомирській області та правонаступництва його прав та обов`язків.

20.02.2024р. від Житомирської районної ради надійшли пояснення та відповідні докази щодо ліквідації Романівської районної ради шляхом приєднання до Житомирської районної ради.

27.02.2024р. Чуднівською окружною прокуратурою подано клопотання про залучення до участі у справі правонаступника Новоград-Волинської місцевої прокуратури - Чуднівську окружну прокуратуру.

В судовому засіданні від 27.02.2024 р. суд оголосив перерву до 21.03.2024р.

08.03.2024 р. до суду надійшло клопотання від Житомирської районної ради про відкладення розгляду справи у зв`язку з перебуванням повноважного представника ради у щорічній відпустці.

Представники відповідача, Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області, Державного реєстратора відділу економічного розвитку, інфраструктури та торгівлі Романівської районної державної адміністрації Житомирської області та третя особа ОСОБА_1 в засідання суду 21.03.2024р. не з`явилися, про дату та час слухання справи повідомлені належним чином.

В судовому засіданні 21.03.2024р. суд розглянув матеріали, що надійшли до суду, а також заслухав пояснення учасників справи, в результаті чого дійшов наступних висновків.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" № 113-IX від 19.09.2019р. внесено зміни до ст.12 Закону України "Про прокуратуру" у назві слово "Місцеві" замінено словом "Окружні"; частину першу викладено в такій редакції: "1. У системі прокуратури України діють окружні прокуратури, перелік та територіальна юрисдикція яких визначається наказом Генерального прокурора. Утворення, реорганізація та ліквідація окружних прокуратур, визначення їхньої компетенції, структури і штатного розпису здійснюються Генеральним прокурором".

Наказом Генерального прокурора від 17.02.2021р. №39 затверджено перелік і територіальну юрисдикцію окружних прокуратур, зокрема, визначено, що територіальна юрисдикція Чуднівської окружної прокуратури поширюється на Житомирський район у межах: Вільшанської сільської територіальної громади, Курненської сільської територіальної громади, Любарської селищної територіальної громади, Миропільської селищної територіальної громади, Романівської селищної територіальної громади, Чуднівської міської територіальної громади.

Наказом Генерального прокурора від 17.02.2021р. №40 визначено, що днем початку роботи окружних прокуратур є 15 березня 2021 року.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про прокуратуру" в чинній редакції, систему прокуратури України становлять Офіс Генерального прокурора, обласні, окружні прокуратури та спеціалізована антикорупційна прокуратура.

З урахуванням наведеного, Чуднівська окружна прокуратура на даний час має повноваження здійснювати представництво інтересів держави у справі №906/123/18 та користуватись процесуальними правами, передбаченими ст. ст. 46, 55 ГПК України, а тому учасника справи - позивача Новоград-Волинську місцеву прокуратуру необхідно замінити на Чуднівську окружну прокуратуру.

22.12.2020р. Житомирською районною радою прийнято рішення 2 сесії 8 скликання №22 "Про реорганізацію районних рад шляхом приєднання до Житомирської районної ради", згідно якого Житомирська районна рада, яка представляє спільні інтереси територіальних громад новоутвореного Житомирського району, є правонаступником всього майна, прав та обов`язків, зокрема, Романівської районної ради.

Таким чином, Житомирську районну раду необхідно залучити до участі у справі як правонаступника відповідача - Романівської районної ради.

Наказом ФДМ України №363 від 11.04.2019р. утворено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях як юридичну особу публічного права, що розташоване у м. Рівне, реорганізувавши шляхом злиття Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області та Регіональне відділення Фонду державного майна України по Житомирській області.

Згідно ч. 1 ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

З огляду на викладене, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях є правонаступником Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області та відповідно набуло статус третьої особи без самостійних вимог на предмет спору у даній справі.

Відповідно до ст.52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ч.ч.2,3 ст.52 ГПК України усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Окрім того, суд зазначає, що Постановою КМ України від 6 жовтня 2023 р. № 1057 "Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Міністерства аграрної політики та продовольства і Державного агентства меліорації та рибного господарства" (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ України № 57 від 19.01.2024) перейменовано Державне агентство меліорації та рибного господарства України на Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Таким чином, у зв`язку перейменуванням, позивачем у справі слід вважати Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Прокурор, у зв`язку із заміною Новоград-Волинської місцевої прокуратури на її правонаступника, просив перенести розгляд справи та надати можливість Чуднівській окружній прокуратурі подати пояснення щодо обставин справи та висновку експертизи.

Відповідно до ч.5 ст. 183 ГПК України, в разі необхідності суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні.

Враховуючи клопотання прокурора, а також з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд ухвалив оголосити перерву у судовому засіданні до 02.05.2024 р.

Керуючись ст.ст.52, Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Замінити Новоград-Волинську місцеву прокуратуру на правонаступника - Чуднівську окружну прокуратуру.

2. Замінити учасника справи Романівську районну раду Житомирської області на правонаступника - Житомирську районну раду Житомирської області.

3. Замінити учасника справи Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області на його правонаступника - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях.

4. Оголосити перерву в підготовчому судовому засіданні до "02" травня 2024 р. о 12:00 в приміщенні Господарського суду Житомирської області, в залі судових засідань № 415

Суддя Сікорська Н.А.

1 - до справи

- Житомирська обласна прокуратура (через Електронний суд)

- Державне агентство меліорації , рибного господарства та продовольчих програм (через Електронний суд)

- Житомирська районна рада ( через Електронний суд)

- Фонд Державного майна України (через Електронний суд, ел.пошта: zhytomyr@spfu.gov.ua; rivne@spfu.gov.ua)

- ДП "Укрриба" (через Електронний суд)

2 - третій особі - Фермерське господарство "Денишівське" (12422, Житомирська область, Житомирський район, с. Дениші, вул. Бесарабська, буд.2,) (рек. )

3 - третій особі - Долматова Любов Василівна (рек. з повід.: 12422, Житомирська область, Житомирський район, с. Дениші, вул. Михайлівська, 2) (рек.)

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117846595
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення від 03.06.2004 №177, скасування державної реєстрації права спільної власності територіальних громад району на гідротехнічні споруди,

Судовий реєстр по справі —906/123/18

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні