Рішення
від 22.03.2024 по справі 911/134/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/134/24

Господарський суд Київської області у складі судді Д.Г.Зайця, розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи та проведення судового засідання за наявними матеріалами справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛТК ЕЛЕКТРУМ», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАЛЛАДІУМ КОМФОРТ», Київська обл., м. Бровари

про стягнення заборгованості

без виклику представників учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛТК ЕЛЕКТРУМ» б/н від 16.01.2024 року (вх. №1928 від 17.01.2024) (далі позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАЛЛАДІУМ КОМФОРТ» (далі відповідач) про стягнення заборгованості за Договором про постачання електричної енергії від 23.09.2021 року у розмірі 298330,15 грн.

Оскільки, ціна позову у справі №911/134/24 не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений на 01 січня 2024 року, в якому подано відповідну позовну заяву, справа є не складною з огляду на наявні в ній матеріали, суд, в силу ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, дійшов висновку про можливість здійснення розгляду даної справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою суду від 23.01.2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі №911/134/24 за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи).

Відповідач, належним чином повідомлений про розгляд даної справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, долученим до матеріалів справи, відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не подав.

Згідно ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач, який належним чином повідомлений про наявність у провадженні суду справи з позовними вимогами до нього, у строк, встановлений ч. 1 ст. 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак, не скористався наданими йому процесуальними правами.

Враховуючи, що ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, не перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи відповідно до ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до ст. 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Частиною 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Згідно ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312 (надалі - ПРРЕЕ).

Згідно п. 1.2.7 ПРРЕЕ, постачання електричної енергії здійснюється електропостачальником на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу, який розробляється електропостачальником на основі Примірного договору про постачання електричної енергії споживачу (додаток 5 до цих Правил) та укладається в установленому цими Правилами порядку.

У відповідності до преамбули Закону України «Про ринок електричної енергії», він визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Договір про постачання електричної енергії споживачу є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу постачальником електричної енергії та укладається сторонами, з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання споживача до умов цього договору.

23.09.2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛТК ЕЛЕКТРУМ» (за договором постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПАЛЛАДІУМ КОМФОРТ» (за договором споживач) з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України укладено Договір про постачання електричної енергії споживачу шляхом приєднання споживача до умов публічного договору на підставі Заяви-приєднання №12-М від 23.09.2021 року (далі Договір), відповідно до умов п. 1.1 якого, постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 3.1 Договору, початком постачання електричної енергії Споживачу є дата, зазначена в Заяві-приєднання, яка є Додатком 1 до цього Договору.

Пунктом 5.1 Договору передбачено, що Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною Споживачем Комерційною пропозицією, яка є Додатком 2 до цього Договору.

Згідно п. 5.2 Договору, спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в Комерційній пропозиції Постачальника, яка є Додатком 2 до цього Договору.

Ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим Договором, у тому числі у разі її зміни. Розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць (п.п. 5.3, 5.4 Договору).

Відповідно до п. 5.6. Договору, оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений у Комерційній пропозиції, яка є Додатком 2 до цього Договору. Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами 3 цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Постачальник зобов`язується до 12 (дванадцятого) числа включно, місяця наступного за розрахунковим, направити на електронну пошту Споживача Акт купівлі-продажу електричної енергії за розрахунковий період (п. 5.15 Договору).

Згідно п. 13.1 Договору визначено, що Договір набуває чинності з 00:00 годин дати початку дії Договору, яка вказана в Заяві-приєднання, яка є Додатком 1 до цього Договору, та діє до 24:00 години дня, вказаного в Комерційній пропозиції, яка є Додатком 2 до цього Договору, датою закінчення дії Договору. В частині виконання зобов`язань Сторонами Договір діє до повного виконання таких зобов`язань.

Відповідно до п. 4 Додатку 2 до Договору (Комерційна пропозиція), споживач здійснює оплату згідно наступного графіку: І платіж 30% від заявленого обсягу до 25 числа до місяця що передує місяцю постачання; ІІ платіж 40% від заявленого обсягу до 10 числа місяця поточного місяця постачання; ІІІ платіж 30% від заявленого обсягу до 20 числа поточного місяця постачання.

Відповідно до п. 5 Додатку №2 до Договору (Комерційна пропозиція), оплата здійснюється у строк, визначений згідно пункту "Графік оплати" цієї Комерційної пропозиції. Кінцевий розрахунок здійснюється впродовж 3 (трьох) банківських днів після відправки постачальником акту здачі-приймання електричної енергії на електронну адресу споживача. У разі, якщо день проведення платежу припадає на вихідний, святковий або останній банківський день місяця, днем для здійснення платежу вважається день, що передує вихідному, святковому та останньому банківському дню. У разі відсутності оплати за погодженим графіком впродовж 3 (трьох) банківських днів сума не отриманого платежу збільшується на 0,2 % за кожен день прострочення.

В п. 10 Додатку №2 до Договору (Комерційна пропозиція) зазначено, що 31.12.2021. Договір вважається автоматично продовженим на кожен наступний рік, якщо жодна із сторін не направила другій стороні письмові повідомлення про розірвання Договору за 21 день до дня його закінчення.

Як зазначено позивачем, на виконання умов Договору ним поставлялась відповідачу в період з 01.10.2021 по 30.04.2023 електроенергія, що підтверджується доданими до матеріалів справи актами здачі-приймання електричної енергії з жовтня 2021 по квітень 2023, які підписані представниками обох сторін про що свідчать накладені на документи електронні цифрові підписи у відповідності до п. 5.15 Договору.

Однак, починаючи з грудня 2022 року відповідачем, в порушення своїх зобов`язань за договором оплачував поставлену електричну енергію частково та з порушенням строків, що підтверджуються довідкою АТ «Ощадбанк» від 05.12.2023 року, у зв`язку із чим за ним утворилась заборгованість у сумі 182712,79 грн.

Таким чином, у зв`язку із неоплатою відповідачем поставленої електричної енергії, позивач звернувся до суду з даним позовом про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 182712,79 грн.

Пунктом 1.2.7 ПРРЕЕ встановлено, що постачання електричної енергії здійснюється електропостачальником на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу, який розробляється електропостачальником на основі Примірного договору про постачання електричної енергії споживачу та укладається в установленому цими Правилами порядку.

Відповідно до ст. 56 Закону України «Про ринок електричної енергії», договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Пунктом 1.2.15 ПРРЕЕ встановлено, що укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил. Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України(далі ЦК України), договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 633 ЦК України, публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Відповідно до ч. 1 ст. 634 ЦК України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Судом встановлено факт споживання відповідачем електричної енергії у спірний період на суму 182712,79 грн. Проте, відповідач в порушення вимог закону, не розрахувався за її споживання у зв`язку із чим за ним утворилась заборгованість у сумі 182712,79 грн.

Матеріалами справи підтверджується, що за період з 01.10.2021 по 30.04.2023 позивачем поставлено, а відповідачем прийнято електричну енергію, що підтверджується доданими до матеріалів справи актами здачі-приймання електричної енергії. Однак, відповідачем оплату за поставлену електричну енергію здійснено частково, що підтверджується довідкою АТ «Ощадбанк» від 05.12.2023 року. Доказів оплати всієї вартості поставленої електроенергії відповідачем не подано. Згідно п. 4 Додатку №2 до Договору, строк оплати товару, переданого позивачем відповідачу, є таким, що настав.

За таких обставин, враховуючи, що в матеріалах справи відсутні докази повної оплати відповідачем боргу за спожиту електричну енергію за спірний період, що відповідачем не спростовано, доказів протилежного не надано, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 182712,79 грн. є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача 5269,15 грн. інфляційних втрат та 0,2 % в день за період прострочення в оплаті основного боргу у сумі 110348,21 грн., відповідно до виконаного ним розрахунку.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до п. 5.7, якщо Споживач не здійснив оплату за цим Договором у строки, передбачені Комерційною пропозицією, яка є Додатком 2 до цього Договору, Постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії Споживачу у порядку, визначеному ПРРЕЕ. У разі порушення Споживачем строків оплати за цим Договором, Споживач несе відповідальність, передбачену в Комерційній пропозиції, яка є Додатком 2 до цього Договору

Відповідно до п. 5 Додатку №2 до Договору (Комерційна пропозиція), у разі відсутності оплати за погодженням графіком впродовж 3 (трьох) банківських днів сума не отриманого платежу збільшується на 0,2 % за кожен день прострочення.

Таким чином, у кредитора згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України є право вимоги до боржника щодо сплати інфляційних втрат та 0,2 % в день за період прострочення в оплаті основного боргу.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок відсотків та інфляційних втрат, судом встановлено, що такий розрахунок є арифметично вірним, обґрунтованим, а тому, позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Також, позивач просить суд стягнути з відповідача витрати на професійну правничу допомогу у сумі 16000,00 грн.

Згідно ст. 123 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема і витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 126 ГПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно ч. 8 ст. 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Оскільки, у процедурі спрощеного провадження стадія судових дебатів відсутня, тому, вимога частини 8 ст. 129 ГПК України про подання доказів щодо розміру понесених судових витрат до закінчення судових дебатів, не може розповсюджуватися на сторін у справі, яка розглядається у спрощеному провадженні.

Водночас, в даному випадку, до правовідносин сторін підлягає застосуванню інша вимога частини 8 ст. 129 ГПК України про подання доказів щодо розміру понесених судових витрат протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

(Аналогічна правова позиція щодо застосування частини восьмої ст. 129 ГПК України викладена Верховним Судом у постанові від 06.10.2020 року у справі №922/376/20).

За таких обставин, питання щодо розподілу витрат позивача на професійну правничу допомогу буде вирішено судом за умови подання позивачем відповідних доказів протягом п`яти днів після ухвалення рішення.

Частиною 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 3 ст. 74 ГПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. ст. 123, 126, 129, 233, 236-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛТК ЕЛЕКТРУМ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАЛЛАДІУМ КОМФОРТ» про стягнення заборгованості задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАЛЛАДІУМ КОМФОРТ» (07400, Київська обл., м. Бровари, вул. Симона Петлюри, буд. 21-В, код ЄДРПОУ 40717447) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛТК ЕЛЕКТРУМ» (03067, м. Київ, вул. Гарматна, буд. 8, код ЄДРПОУ 37780084) 182712 (сто вісімдесят дві тисячі сімсот дванадцять) грн. 79 коп. основного боргу, 110348 (сто десять тисяч триста сорок вісім) грн. 21 коп. 0,2 % в день (ч. 2 ст. 625 ЦК України згідно умов Договору), 5269 (п`ять тисяч двісті шістдесят дев`ять) грн. 15 коп. інфляційних втрат, 4455 (чотири тисячі чотириста п`ятдесят п`ять) грн. 43 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 20 днів з дня складення повного тексту рішення шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України з врахуванням п. 17.5 Розділу ХІ Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117847275
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості без виклику представників учасників справи

Судовий реєстр по справі —911/134/24

Рішення від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Рішення від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні