Ухвала
від 22.03.2024 по справі 912/700/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

22 березня 2024 рокуСправа № 912/700/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Тимошевська В.В., розглянувши матеріали позовної заяви Першого заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури в інтересах держави, пров. Степана Бандери, 7, м. Новоукраїнка, Кіровоградська область, 27100

до: Тишківської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, вул. Центральна, 3, с. Тишківка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, 27013

та до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Світанок", вул. Суворова, 1, с. Тишківка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, 27013

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання додаткової угоди недійсною, скасування державної реєстрації права оренди

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Першого заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури, яка містить вимоги до Тишківської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Світанок", про таке:

- визнати незаконним та скасувати рішення Тишківської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області від 21.02.2023 № 1007 "Про внесення змін до договору оренди земельної ділянки площею 1,4286 га кадастровий номер 3521786000:51:000:1500";

- визнати недійсною додаткову угоду до договору оренди землі від 21.02.2023, укладену між Тишківською сільською радою Новоукраїнського району та ТОВ "Агрофірма "Світанок" стосовно земельної ділянки з кадастровим номером 3521786000:51:000:1500;

- скасувати державну реєстрацію змін до іншого речового права, здійснену в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки площею 1,4286 га з кадастровим номером 3521786000:51:000:1500, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2386034435217.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Частина перша статті 174 ГПК України встановлює загальне правило, згідно з яким у випадку, якщо позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви суд першої інстанції постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Поряд з цим, відповідно до пункту 1 частини п`ятої статті 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Отже процесуальний закон допускає дві форми поведінки суду у разі встановлення порушень/недоліків щодо особи/повноважень особи, яка підписала позовну заяву/заяву/скаргу тощо, а саме: залишення без руху позовної заяви/заяви/скарги із наданням заявнику строку для усунення відповідних недоліків або повернення цієї заяви.

Водночас, з огляду на наведені положення процесуального закону, суд має залишити позовну заяву/заяву/скаргу без руху, відповідно, зокрема, до частини першої статті 174 ГПК України, у разі надання до позовної заяви/заяви/скарги доказів стосовно повноважень особи, що її підписала, однак за наявності у суду сумніву у їх достовірності, достатності та належності, надавши заявнику строк для усунення відповідних недоліків.

Суд зазначає, що до позовної заяви на підтвердження повноважень особи, яка підписала даний позов, Прокурором надано копію наказу Кіровоградської обласної прокуратури №241к від 20.04.2021 про призначення ОСОБА_1 на посаду першого заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області.

За вимогами статті 91 Господарського процесуального кодексу України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії, які видаються органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та їх об`єднаннями усіх форм власності, повинні бути засвідчені з додержанням вимог пункту 5.26. Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, а у разі, якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях, установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог.

Відповідно до пункту 5.26. Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163:2020", затвердженого наказом ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 №144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

Разом з цим, копія вказаного наказу щодо повноважень особи, яка підписала позовну заяву, не завірена взагалі ніяким чином, що порушує вимоги законодавства щодо подання доказів (копія чи оригінал) та порядку засвідчення копій.

Також суд зазначає, що згідно з п. 4 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

За вимогами ч. 7 ст. 238 ГПК України суд, приймаючи рішення на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів, повинен зазначити, в якій частині рішення стосується кожного з них, або зазначити, що обов`язок чи право стягнення є солідарним.

Окрім того, вказане також впливає на правильність розподілу судових витрат при ухваленні рішення суду у справі, який залежить від результатів розгляду спору та розподіляється в залежності від того яка з яких вимог підлягає задоволенню чи відмові стосовно конкретного відповідача.

У позовній заяві заявлено декілька вимог та визначено два відповідача: Тишківська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області і Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Світанок".

Однак позивачем не розмежовано зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів, тобто не вказано яка з пред`явлених вимог заявлена до якого конкретно відповідача, чим порушено наведені вище вимоги.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до ч. 4 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Прокурор просить визнати недійсною додаткову угоду від 21.02.2023 до договору оренди землі від 17.05.2016, укладену між Тишківською сільською радою Новоукраїнського району та ТОВ "Агрофірма "Світанок" стосовно земельної ділянки з кадастровим номером 3521786000:51:000:1500.

Додаткова угода - це правочин, що вносить зміни до вже існуючого договору та є невід`ємною частиною основного договору.

Однак, Прокурором не надано до матеріалів позовної заяви основного договору оренди землі від 17.05.2016, додаткова угода до якого є предметом оскарження у даній справі, як і не надано клопотання про його витребування (у разі його відсутності).

Таким чином, Прокурором не додержано вимог ст. ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України щодо оформлення позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Також суд зазначає, що позовні вимоги повинні бути конкретними, а не абстрактними чи умовними, та повинні містити способи захисту прав та інтересів позивача, що відповідають закону або договору.

Так, у своїх постановах Велика Палата Верховного Суду неодноразово звертала увагу на те, що застосування конкретного способу захисту цивільного права або інтересу залежить як від змісту права чи інтересу, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення, невизнання або оспорення. Такі право чи інтерес мають бути захищені судом у спосіб, який є ефективним, тобто таким, що відповідає змісту відповідного права чи інтересу, характеру його порушення, невизнання або оспорення та спричиненим цими діяннями наслідкам.

З прохальної частини позовної заяви вбачається, що Прокурор просить суд скасувати державну реєстрацію змін до іншого речового права, здійснену в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки площею 1,4286 га з кадастровим номером 3521786000:51:000:1500, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2386034435217.

У даному випадку Прокурором не конкретизовано реєстраційних дій, які необхідно скасувати, зокрема не визначено дату, номер реєстраційної дії/запису, який оскаржується, тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Першого заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури - залишити без руху.

2. Першому заступнику керівника Новоукраїнської окружної прокуратури усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме подати до суду:

- належним чином засвідчену копію наказу № 241к від 20.04.2021, яким підтверджуються повноваження особи, яка підписала позовну заяву;

- розмежувати зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів, зокрема вказати яка з пред`явлених вимог заявлена до якого конкретно відповідача;

- договір оренди землі від 17.05.2016 з усіма змінами і додатками (належним чином засвідчену копію) або клопотання про його витребування (у разі його відсутності);

- конкретизувати реєстраційну дію/запис, яку необхідно скасувати (зазначити дату, номер тощо).

3. Роз`яснити Першому заступнику керівника Новоукраїнської окружної прокуратури, що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Першому заступнику керівника Новоукраїнської окружної прокуратури до електронного кабінету з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117847311
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення, визнання додаткової угоди недійсною, скасування державної реєстрації права оренди

Судовий реєстр по справі —912/700/24

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні