Рішення
від 21.03.2024 по справі 276/1886/23
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/1886/23

Провадження по справі №2-о/276/3/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року смт. Хорошів

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді БобраД.О.,присяжних:Райковського В.С.,Стельмащук О.І.,

за участю секретаря судового засідання Свиридок А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Володарсько-Волинського районного суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Комунальна установа «Новоборівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради, орган опіки і піклування Новоборівської селищної ради Хорошівського району Житомирської області, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна -

в с т а н о в и в:

Заявник звернулась до суду із вказаною заявою, в якій просить суд визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити її опікуном дочки ОСОБА_2 .

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначила, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її дочкою, яка через психічне захворювання потребує стороннього догляду і тому проживає у спеціалізованому закладі - Комунальній установі «Новоборівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради, дитина є інвалідом дитинства, 07.05.2019 року їй встановлена перша А група інвалідності, внаслідок хвороби донька не може усвідомлювати значення своїх дій, зовсім не розмовляє, не сприймає інформації, потребує постійного стороннього обслуговування. 13.08.2021 року рішенням Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та встановлено на нею опіку, опікуном призначено ОСОБА_1 та встановлено строк дії судового рішення 2 роки з дня набрання рішенням законної сили. До повноліття ОСОБА_2 її мати як законний представник представляла інтереси доньки, однак після досягнення дитиною 18 років, вона позбавлена цієї можливості.

Ухвалою Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 25 вересня 2023 року відкрито провадження у даній справі та призначено справу до розгляду.

Ухвалою Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 10 жовтня 2023 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу щодо визначення психічного стану ОСОБА_2 , у зв`язку з чим провадження у справі було зупинено.

Ухвалою судді Володарсько-Волинськогорайонного судуЖитомирської області від 14 березня 2024 року провадження у справі поновлено.

У судове засідання заявник не з`явилась, 21.03.2024 року до суду направила заяву, в якій просить розглянути справу за її відсутності, заяву підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 адвокат Шморгун О.П. в судове засідання не з`явився, 10.10.2023 року подав до суду заяву про розгляд справи без участі представника ОСОБА_2 адвоката Шморгуна О.П.

Представник комунальної установи «Новоборівський дитячий будинок-інтернат»Житомирської обласноїради в судове засідання не прибув, 09.10.2023 року в.о.директора Новоборівського дитячого будинку-інтернату Павлюченко Л. направила до суду заяву про розгляд справи без участі представника установи, не заперечує щодо заявлених вимог.

Представник заінтересованої особи органу опіки і піклування Новоборівської селищної ради в судове засідання не з`явився. Селищний голова направив до суду клопотання, в якому просить розгляд справи проводити без участі представника органу опіки і піклування Новоборівської селищної ради, зазначив, що заявлені вимоги визнають, щодо їх задоволення не заперечують.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до копії довідки до акта огляду МСЕК серії 12 ААБ №537331 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом з дитинства, безтерміново, група інвалідності перша А з 20.04.2019 року та згідно висновку про умови та характер праці потребує постійного стороннього нагляду та догляду.

Із висновку органу опіки та піклування Новоборівської селищної ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Новоборівської селищної ради від 11.10.2023 року №180, вбачається, що орган опіки та піклування Новоборівської селищної ради визнає доцільним призначення гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над її донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно подання органу опіки та піклування Новоборівської селищної ради слідує, що орган опіки та піклування Новоборівської селищної ради визнав доцільним призначення гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над її донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому просить призначити ОСОБА_1 опікуном над її донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає та знаходиться на повному державному утриманні в Новоборівському дитячому будинку-інтернаті Житомирської обласної ради, вул.Макаренка, 8 смт.Нова Борова Житомирського району Житомирської області.

Із висновку судово-психіатричного експерта №114-2024 від 27.02.2024 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з раннього віку страждає на глибоку розумову відсталість (ідіотію) з судомним синдромом, захворювання є хронічним та стійким, ОСОБА_2 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, за станом здоров`я не може брати участь у судових засіданнях та особисто давати пояснення.

Відповідно достатті 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Пунктом 5статті 63ЦК України передбачено, щофізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Згідно з пунктом 3статті 67 ЦК Україниопікун вчинює правочин від імені та в інтересах підопічного.

Частиною 1 статті 300 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

З огляду на вищевикладене та враховуючи те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на стійке та хронічне захворювання, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, протипоказань та застережень для призначення опікуном ОСОБА_2 її матері ОСОБА_1 не встановлено, а тому суд вважає, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Відповідно до частини 6статті 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З урахуванням вказаних вимог процесуального закону,суд визначає строк дії даного рішення - 2 (два) роки.

На підставі викладеного, керуючись статтями12,19,81,258-260,263-265,295-300 ЦПК України, статтями39,63,67 ЦК України, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Комунальна установа «Новоборівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради, орган опіки і піклування Новоборівської селищної ради Хорошівського району Житомирської області, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка знаходиться на повному державному утриманні та проживає в Новоборівському дитячому будинку-інтернаті Житомирської обласної ради за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити строк дії судового рішення 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Представник заінтересованої особи: адвокат Шморгун Олександр Петрович (свідоцтво на право на заняття адвокатською діяльністю №ЖТ 00085 від 29.06.2017 року), адреса робочого місця: АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа 1: Комунальна установа «Новоборівський дитячий будинок- інтернат», адреса місцезнаходження: смт.Нова Борова, вул.Макаренка, 8 Житомирського району Житомирської області, код ЄДРПОУ: 03188518.

Заінтересована особа 2: Орган опіки і піклування Новоборівської селищної ради, адреса місцезнаходження: смт.Нова Борова, вул. Незалежності, 9-А, Житомирського району Житомирської області, код ЄДРПОУ: 04344601.

Головуючий суддя Д.О. Бобер

Присяжні: В.С. Райковський

О.І.Стельмащук

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117848253
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —276/1886/23

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні