Рішення
від 12.03.2024 по справі 288/3126/23
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/3126/23

Провадження № 2/288/101/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2024 року смт Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Зайченко Є. О.,

за участю секретаря судового засідання - Корнієнко Т.М.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

представника третьої особи - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа: орган опіки та піклування Попільнянської селищної ради про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_4 (далі - відповідач), третя особа: орган опіки та піклування Попільнянської селищної ради про позбавлення батьківських прав, в обґрунтування якого вказує, що з 10березня 2010 року по 30 липня 2012 року вона перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 .. Від даного шлюбу мають сина - ОСОБА_5 .

Рішенням Попільнянського районного суду Житомирської області від 30.07.2012 року шлюб між нами розірвано. З часу розірвання шлюбу батько не цікавиться дитиною, повністю ухиляється від своїх обов`язків по вихованню сина, не приймає участі у його вихованні, не цікавиться його життям, станом здоров`я, не відвідував його за місцем проживання, навчання, не спілкується з сином, не вітає його на дні народження та інші свята, не приймає участь у його утриманні, вихованні та підготовці до самостійного життя.

17.08.2012 року на підставі виконавчого листа №2/619/381/12 Попільнянського районного суду від 14.08.2012 року було відкрите виконавче провадження ВП НОМЕР_5 про стягнення з відповідача аліментів.

За вказаний період жодного разу аліменти на утримання сина від відповідача не надходили і заборгованість складає 220542,21 грн.

Вихованням, піклування, утриманням та розвитком займається лише позивач, а відповідач не цікавиться ним взагалі, не допомагає, тому вважає за доцільне позбавити відповідача батьківських прав відносно сина ОСОБА_6 .

Всі витрати на навчання, проживання, забезпечення життєдіяльності сина несе позивач.

Позивач самотужки матеріально забезпечую, належним чином виховую його, слідкую за його фізичним та духовним станом, займаюся лікуванням та обстеженням, вихованням, шкільним розвитком та іншим. Батько ОСОБА_6 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. З часу нашого розірвання шлюбу він сина жодного разу не бачив і бачити його не бажає. Він жодного разу не поцікавився, як син навчається в школі, як він проводить час після школи, хто його товариші, та взагалі він навіть не знає скільки йому років та в якому класі він навчається.

Крім того, Відповідач написав заяву, що не заперечує проти ухвалення рішення щодо позбавлення його батьківських прав та нотаріально її посвідчив.

Отже, враховуючи все вищевикладене вбачається, що Відповідач не цікавиться життям сина, не бере участі у його вихованні та не виконує батьківських обов`язків, відтак позовні вимоги в частині позбавлення Відповідача батьківських прав є підтвердженими та обґрунтованими.

Позивач просить позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 батьківських прав відносно неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач та її представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Попільнянської селищної ради в судовому засіданні не заперечував проти задоволення позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_4 в судові засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи був належним чином повідомлена, відповідно до пункту 2 частини 7 статті 128 ЦПК України, про причини неявки суд не повідомив, що не перешкоджає розгляду справи по суті на підставі наявних в справі письмових доказів.

Відповідно до пункту 2 частини 7 статті 128 ЦПК України, судова повістка направляється фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

Частиною 11 статті 128 ЦПК України визначено, що відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису - не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вислухавши учасників процесу, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню із наступних підстав.

Принцип захисту судом порушеного права особи будується при встановленні порушення такого права. Так, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч.1 ст. 15 ЦК України).

Правом звернення до суду за захистом наділена особа, права якої порушені, невизнані або оспорені.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до статті 16 ЦК України особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового права або майнового права та інтересу у визначені цією статтею способи. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 6 Європейської конвенції з прав людини та основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Як вбачається з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 17 травня 2010 року Великолісівецькою сільською радою Попільнянського району Житомирської області, батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вказані ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , актовий запис № 3. /а.с.10/

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно копії довідки виконавчого комітету Попільнянської селищної ради Попільнянського району Житомирської області № 140 від 11 червня 2019 року, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . /а.с.11/

Як вбачається з довідки Попільнянського ліцею №2 Попільнянської селищної ради Житомирської області від 15 серпня 2023 року № 74, батько учня 8-го класу Попільнянського ліцею №2 ОСОБА_5 , ОСОБА_4 не відвідує ліцей і не бере участі у вихованні дитини. Не приходить на батьківські збори, не цікавиться навчанням та поведінкою сина, проведенням ним довкілля. /а.с.12/

Згідно витягу виконавчого комітету Попільнянської селищної ради Попільнянського району Житомирської області від 03 серпня 2023 року № 1005/290 про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, за адресою: АДРЕСА_1 , за вказаною адресою зареєстровані: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . /а.с. 13/

Відповідно до Акту обстеження умов проживання Служби у справах дітей Попільнянської селищної ради від 26 вересня 2023 року, проведеного за адресою: АДРЕСА_1 , члени комісії дійшли висновку, що мати створила належні умови для проживання та повноцінного розвитку дітей. /а.с.14/

Рішенням Попільнянського районного суду Житомирської області від 30 липня 2012 року по справі № 619/1994/2012, яке набрало законної сили 09 серпня 2012 року, цивільний позов ОСОБА_7 до ОСОБА_4 про розірвання шлюбу - задоволено в повному обсязі. Шлюб, зареєстрований 10 березня 2010 року Великолісівецькою сільською радою Попільнянського району Житомирської області, про що в Книзі реєстрації шлюбів 10.03.2010 року зроблено відповідний актовий запис за № 1, між ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , розірвано. Після розірвання шлюбу прізвище дружини залишено - « ОСОБА_11 ». /а.с.15/

Рішенням Попільнянського районного суду Житомирської області від 14 вересня 2018 року по справі № 288/971/18, яке набрало законної сили 16 жовтня 2018 року, позов ОСОБА_12 до ОСОБА_10 про розірвання шлюбу - задоволено. Шлюб зареєстрований 19 грудня 2013 року Миролюбівською сільською радою Попільнянського району Житомирської області, актовий запис № 05, між ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_9 та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_8 - розірвано. Після реєстрації розірвання шлюбу прізвище дружини залишено « ОСОБА_14 ». /а.с.16-17/

04 липня 2023 року ОСОБА_12 зареєструвала шлюб з ОСОБА_8 , та після державної реєстрації шлюбу змінила своє прізвище на « ОСОБА_15 », що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 . /а.с.18/

Згідно постанови державного виконавця відділу державної виконавчої служби Попільнянського районного управління юстиції від 17 серпня 2012 року, відкрито виконавче провадження № НОМЕР_6, щодо примусового виконання виконавчого листа №2/619/381/12 виданого Попільнянським районним судом 14 серпня 2012 року. /а.с.23/

Відповідно до довідки № 37176 від 06 жовтня 2023 року та розрахунку заборгованості зі сплати аліментів станом на 06 жовтня 2023 року виданих Коростишівським відділом державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_1 дійсно не отримувала аліменти від ОСОБА_4 за період з 01 серпня 2022 року по 31 серпня 2023 року згідно з виконавчим документом № 2/619/381/12. Заборгованість ОСОБА_4 становить 220512,21 гривень ./а.с. 24-29/

Згідно з частиною 5 статті 19 Сімейного Кодексу України, орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Рішенням виконавчого комітету Попільнянської селищної ради № 111 від 24 жовтня 2023 року, затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 по відношенню до малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . /а.с. 19/

Висновком органу опіки і піклування при виконавчому комітеті Попільнянської селищної ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , згідно якого з метою захисту прав та інтересів малолітньої дитини, запобігання бездоглядності, орган опіки та піклування селищної ради вважає за доцільне надати висновок про позбавлення батьківських права ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , стосовно малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_11 . /а.с.20-21/

Відповідно до заяви ОСОБА_4 , посвідченої приватним нотаріусом Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області 05 жовтня 2023 року № в реєстрі 479, ОСОБА_4 заявляє, що не заперечує проти позбавлення його батьківських прав стосовно його малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . /а.с.22/

Згідно приписів статті 165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до п. 15 Постанови Пленуму ВС України № 3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" зазначено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу і допускається лише при наявності вини в діях батьків і належить до обов`язкових умов позбавлення батьківських прав.

Пунктом 16 вищевказаної Постанови Пленуму Верховного суду України визначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду,

лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками Відповідно до статті 11 Закону України "Про охорону дитинства" предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Згідно приписів частини другої статті 150 та частини другої статті 157 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Відповідно до статті 11 Закону України "Про охорону дитинства" предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Крім того, статтею 12 Закону України "Про охорону дитинства" та статтею 150 СК України, передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно статей 9, 18 Конвенції «Про права дитини», ратифікованої Постановою Верховної Ради України 27 лютого 1991 року, № 780-Х11, батьки несуть основну відповідальність за виховання дітей. Найважливіший обов`язок матері і батька це обов`язок виховувати, ростити дитину; батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати до самостійного життя, забезпечити здобуття повної загальної освіти, держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

За загальним правилом позбавлення батьківських прав спрямоване насамперед на захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей та є засобом стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Позбавлення батьківських прав є самим крайнім заходом впливу стосовно Відповідача, але він свідомо ухиляється від виконання своїх обов`язків: не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не забезпечує його належними умовами для навчання, підготовки до самостійного життя, зокрема не бере участі у забезпеченні дитини необхідного харчування, медичного догляду, лікування.

Наведені Позивачем обставини, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову та позбавлення Відповідача батьківських прав по відношенню до його дитини.

Згідно приписів статті 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Приписами частини другої статті 166 СК України встановлено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно положень частини першої статті 3 Конвенції про права дитини, частини сьомої, восьмої статті 7 СК України при вирішенні будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дітей і, тим більше, при захисті одного із основних прав дитини - права на утримання, яке кореспондується з конституційним обов`язком батьків утримувати дітей до їх повноліття.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про охорону дитинства", кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх заміняють, несуть відповідальність за створення необхідних умов для всебічного розвитку дитини відповідно до законів України.

Згідно до частини 4 статті 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно статті 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на Відповідача.

Відповідно до частини першої статті 142 ЦПК України та частини третьої статті 7 Закону України «Про судовий збір», в разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції,

відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного суду України від 20 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав»; Конвенцією «Про права дитини»; Законом України «Про охорону дитинства»; Законом України «Про організацію забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»; ст. ст. 150, 157, 164, 166, 167, 181, 182, 183,191 СК України; ст. ст. 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 141, 200, 206, 258, 259, 263-265, 280-284, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа: орган опіки та піклування Попільнянської селищної ради про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , батьківських прав відносно неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований за адреса: АДРЕСА_2 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП: НОМЕР_4 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , сплачений судовий збір в розмірі 536 гривень 80 копійок.

Повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП: НОМЕР_4 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , з Державного бюджету України 50 відсотків судового збору в розмірі - 536 гривень 80 копійок, сплаченого при поданні позову, відповідно до квитанції № 0.0.3287552285.1 від 06 листопада 2023 року АТ КБ «Приватбанк» на суму 1073 гривень, 60 копійок отримувач коштів: ГУК у Жит.обл/ТГ смтПопільня/ 22030101, код отримувача: (код за ЄДРПОУ) 37976485, банк отримувача: Казначейство України (ел.адм.подат.), рахунок отримувача UA878999980313151206000006743.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду Є. О. Зайченко

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117848444
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —288/3126/23

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні