Ухвала
від 21.03.2024 по справі 538/285/24
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/285/24

Провадження №2-о/549/22/24

УХВАЛА

21 березня 2024 року Чорнухинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого - судді Крєпкого С.І.

присяжних Савченка А.В.. Стеценко Л.Б.

за участю: секретаря судового засідання Кривчун Я.А.

представника заявника адвоката Панченко О.І.

адвоката особи, стосовно якої розглядається справа адвоката Якимової О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Чорнухи в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки і піклування виконавчого комітету Лохвицької міської ради Полтавської області, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

установив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеною заявою, в якій прохає визнати батька ОСОБА_2 недієздатним та призначити його опікуном.

Заява обгрунтована тим, що ОСОБА_2 страждає психічним захворюванням та потребує постійного стороннього догляду.

З огляду на викладене заявник з метою визначення психічного стану клопотав про призначення судово-психіатричної експертизи.

Крім того для проведення судово-психіатричної експертизи також прохав витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Лохвицька міська лікарня» оригінал медичної карти ОСОБА_2

01 березня 2024 року на підставі розпорядження голови Лохвицького районного суду від 21.02.2024 вказана заява передана до Чорнухинського районного суду для розгляду.

Ухвалою Чорнухинського районного суду від 06.03.2024 відкрито провадження у справі за вказаною вище заявою та призначено її до розгляду.

Представник заявника у судовому засіданні заяву підтримав.

Враховуючи стан здоров`я ОСОБА_2 та його можливу нетранспортабельність, при вирішенні клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи покладався на розсуд суду.

Адвокат Якимова О.В. клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи та витребування медичної картки підтримала.

Представник заінтересованої особи органу опіки і піклування виконавчого комітету Лохвицької міської ради Миргородського району направив суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, заяву підтримують (а.с.48).

Суд, заслухавши учасників справи, вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виходячи з такого.

Відповідно до ч.1 ст.298ЦПКУкраїни суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з ч.1 ст.299 ЦПК України питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідностісудможе призначити відповідну експертизу.

З оглядуна те,що у справі вбачається наявність достатніх даних щодо психічного розладу здоров`я ОСОБА_2 , длявстановлення його психічногостану потрібні спеціальнізнання вгалузі психіатрії, суддійшов висновкупро призначеннясудово-психіатричноїекспертизи,проведення якоїдоручити експертам Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» (36013,м.Полтава, вул. Медична,1).

Крім того, відповідно доп.2ч.6ст.72ЦПКУкраїни експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно з ч.ч.1,3 ст.107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

За приписами ч.2 ст.294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

За вказаних обставин суд, з метою з`ясування обставин справи та подальшого проведення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , дійшов висновку про необхідність витребування з Комунального некомерційного підприємства «Лохвицька міська лікарня» (місцезнаходження: вул.Незалежності,4 м.Лохвиця Миргородський район Полтавська область), оригінал медичної карти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 .

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252ЦПКУкраїни суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки на проведення експертизи потрібен час до закінчення її проведення провадження у справі відповідно до п.5 ч.1 ст.252ЦПКУкраїни слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103-105,252, 260,298 ЦПК України, суд,

ухвалив:

1.Призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

2.Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» (36013,м.Полтава, вул. Медична,1).

На розгляд експертизи поставити питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 на хронічний, стійкий психічний розлад? Якщо так, то на який ?

2)Чи здатний ОСОБА_2 в силу свого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3)Чи може ОСОБА_2 з урахуванням стану здоров`я, особисто давати пояснення по суті справи?

3.Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Лохвицька міська лікарня» (місцезнаходження: вул.Незалежності,4 м.Лохвиця Миргородський район Полтавська область), надати оригінал медичної карти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 .

У разі неможливості надання вказаної медичної документації, повідомити Чорнухинський районний суд Полтавської області із зазначенням причини протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Для проведення експертизи направити експертам копію ухвали, матеріали цивільної справи, медичну книжку, інші матеріали (за клопотанням експерта).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя С.І.Крєпкий

Присяжні А.В.Савченко

Л.Б.Стеценко

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117849794
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —538/285/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні