Постанова
від 14.03.2024 по справі 949/501/24
ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №949/501/24

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року м. Дубровиця

Суддя Дубровицького районного суду Рівненської області Отупор К.М., розглянувши матеріали справи, які надійшли з ВП №1 Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого в АДРЕСА_1 , непрацюючого,

за ч.2 ст. 187 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Права та обов`язки, передбачені ст. 268 КУпАП, ОСОБА_1 роз`яснені.

в с т а н о в и в:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ВАВ №939430 від 14 грудня 2023 року, ОСОБА_1 , який вже притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КУпАП, 14 грудня 2023 року о 12 год. в с. Зелень по вул. Центральна відвідував магазин-кафе "Фортуна", де вживав спиртні напої, чим порушив правила адміністративного нагляду, у зв`язку із чим вчинив правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 187 КУпАП.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ВАВ №986214 від 03 січня 2024 року, ОСОБА_1 , який вже притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КУпАП, 28 грудня 2023 року не з`явився на відмітку до відділення поліції №1 Сарненського РВП, чим порушив правила адміністративного нагляду, у зв`язку із чим вчинив правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 187 КУпАП.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ВАВ №986216 від 08 січня 2024 року, ОСОБА_1 , який вже притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КУпАП, 04 січня 2024 року не з`явився на відмітку до відділення поліції №1 Сарненського РВП, чим порушив правила адміністративного нагляду, у зв`язку із чим вчинив правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 187 КУпАП.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ВАВ №939474 від 21 лютого 2024 року, ОСОБА_1 , який вже притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КУпАП, 01 лютого 2024 року не з`явився на відмітку до відділення поліції №1 Сарненського РВП, чим порушив правила адміністративного нагляду, у зв`язку із чим вчинив правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 187 КУпАП.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ВАБ №942479 від 11 березня 2024 року, ОСОБА_1 , який вже притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КУпАП, 29 лютого 2024 року не з`явився на відмітку до відділення поліції №1 Сарненського РВП, чим порушив правила адміністративного нагляду, у зв`язку із чим вчинив правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 187 КУпАП.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ВАБ №942497 від 12 березня 2024 року, ОСОБА_1 , який вже притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КУпАП, 07 березня 2024 року не з`явився на відмітку до відділення поліції №1 Сарненського РВП, чим порушив правила адміністративного нагляду, у зв`язку із чим вчинив правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 187 КУпАП.

Вказані адміністративні матеріали про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 187 КУпАП постановами судді від 14 березня 2024 року об`єднані в одне провадження.

У судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину визнав, підтвердив обставини, зазначені у протоколах про адміністративні правопорушення. Щиро розкаявся у вчиненому.

Вислухавши особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення та з`ясувавши повно, всебічно, об`єктивно усі обставини справи, приходжу до наступного висновку.

Згідно ст. 9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Згідно ст. 10 КУпАП, адміністративне правопорушення визнається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 КУпАП, до адміністративної відповідальності притягаються особи за порушення правил адміністративного нагляду особами, щодо яких встановлено такий нагляд, а саме: 1) неявку за викликом органу Національної поліції у вказаний термін і ненадання усних або письмових пояснень з питань, пов`язаних з виконанням правил адміністративного нагляду; 2) неповідомлення працівників Національної поліції, які здійснюють адміністративний нагляд, про зміну місця роботи чи проживання або про виїзд за межі району (міста) у службових справах; 3) порушення заборони виходу з будинку (квартири) у визначений час, який не може перевищувати восьми годин на добу; 4) порушення заборони перебування у визначених місцях району (міста); 5) нереєстрацію в органі Національної поліції.

По ч. 2 ст. 187 КУпАП до адміністративної відповідальності притягаються особи за дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення.

Ухвалою Дубровицького районного суду Рівненської області від 30 листопада 2023 року відносно ОСОБА_1 встановлено адміністративний нагляд строком на 6 (шість) місяців.

На період адміністративного нагляду до ОСОБА_1 застосовано обмеження: у вигляді:

1) заборони залишати межі Сарненського району без дозволу керівництва Відділення поліції №1 Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області;

2) заборони відвідувати місця, де продаються спиртні напої на розлив;

3) заборони залишати своє помешкання за адресою: АДРЕСА_1 в нічний час доби з 23 год. вечора по 6 год. ранку;

4) зобов`язання з`являтися для відмітки в чергову частину Відділення поліції №1 Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області щомісячно в перший та останній четвер місяця.

Згідно зі ст. 11 Закону України "Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі" у разі злісного порушення правил адміністративного нагляду, передбачених статтями 9 і 10 цього Закону, особи, щодо яких встановлено адміністративний нагляд, притягаються до відповідальності згідно з законодавством.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 притягувався до адміністративної відповідальності за порушення правил адміністративного нагляду, а саме: постановою Дубровицького районного суду Рівненської області від 14 грудня 2023 року його притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді громадських робіт.

Вказана постанова суду набрала законної сили 26 грудня 2024 року.

Відповідно до ст. 251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху та паркування транспортних засобів, актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Відповідно до вимог ст. 252 КУпАП орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Отже, наявність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.187КУпАП підтверджується: протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАВ №939430 від 14 грудня 2023 року, протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАВ №986214 від 03 січня 2024 року, протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАВ №986216 від 08 січня 2024 року, протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАВ №939474 від 21 лютого 2024 року, протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАБ №942479 від 11 березня 2024 року, протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАБ №942497 від 12 березня 2024 року, копією ухвали Дубровицького районного суду Рівненської області від 30 листопада 2023 року про встановлення відносно ОСОБА_1 адміністративного нагляду, копією постанови Дубровицького районного суду Рівненської області від 14 грудня 2023 року про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 187 КУпАП.

За таких обставин, приходжу до висновку, що ОСОБА_1 вчинив адміністративні правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 187 КУпАП, а саме: порушення правил адміністративного нагляду особами, щодо яких встановлено такий нагляд повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, а саме: зобов`язання з`являтися для відмітки в чергову частину ВП №1 СарненськогоР ВП ГУНП в Рівненській області щомісячно в перший та останній четвер місяця та заборона відвідувати місця, де продаються спиртні напої на розслив.

Згідно ч. 2 ст. 7 та ст. 245, ст. 280КУпАП провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності, всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин кожної справи, правильного і справедливого її вирішення. Суддя зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, а також інші, що мають значення для правильного вирішення справи.

Постанова суду, згідно ст.283 КУпАП, має ґрунтуватися на обставинах, встановлених при розгляді справи, на достатніх і незаперечних доказах.

Відповідно до ст. 23 КУпАП, адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення.

При накладенні адміністративного стягнення, відповідно до ст. 33 КУпАП, враховуються характер вчиненого правопорушення, особа правопорушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність.

Відповідно до ст.34КУпАП судом встановлено обставину, що пом`якшує відповідальність за адміністративне правопорушення, а саме щире розкаяння винного.

Відповідно до ст.35КУпАП обтяжуючих обставин судом не встановлено.

Окрім того, при накладенні адміністративного стягнення на ОСОБА_1 , суд керується поняттям судової дискреції (судового розсуду), що охоплює повноваження суду (права та обов`язки), надані йому державою, обирати між альтернативами, кожна з яких є законною, та інтелектуально-вольову владну діяльність суду з вирішення у визначених законом випадках спірних правових питань, виходячи із цілей та принципів права, загальних засад судочинства, конкретних обставин справи, даних про особу винного, справедливості й достатності обраного стягнення тощо.

Дискреційні повноваження суду визнаються і Європейським судом з прав людини (зокрема справа "Довженко проти України"), який у своїх рішеннях зазначає лише про необхідність визначення законності, обсягу, способів і меж застосування свободи оцінювання представниками судових органів, виходячи із відповідності таких повноважень суду принципу верховенства права. Це забезпечується, зокрема, відповідним обґрунтуванням обраного рішення в процесуальному документі суду тощо.

За перелічених фактичних обставин, враховуючи характер вчинених правопорушень, особу порушника, ступінь його вини, зважаючи на визнання вини ОСОБА_1 , його щире розкаяння та враховуючи відсутність обтяжуючих відповідальність обставин, суд дійшов переконання, що необхідним та достатнім для його виховання в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами, є адміністративне стягнення, в межах санкції ч. 2 ст. 187 КУпАП саме у виді штрафу, оскільки таке стягнення повністю досягне мети його застосування.

Разом із тим, положеннями ст. 40-1 КУпАП передбачено, що у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується судовий збір особою, на яку накладено таке стягнення. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення ставка судового збору встановлюється у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Вичерпний перелік осіб, які звільняються від сплати судового збору, міститься у ст. 5 вказаного Закону.

Як встановлено у судовому засіданні, ОСОБА_1 до осіб, які підлягають звільненню від сплати судового збору не відноситься, а відтак, з нього слід стягнути судовий збір за ухвалення постанови про накладення адміністративного стягнення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 36, 40-1, 187, 279, 280, 283-285 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 за ч.2 ст. 187 КУпАП, притягнути до адміністративної відповідальності та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170 грн. (сто сімдесят гривень).

(Реквізити для сплати штрафу: отримувач коштів: ГУК у Рівн.обл/Дубров.міс.тг/21081100, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38012494, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA958999980313090106000017511, код класифікації доходів бюджету: 21081100, призначення платежу: адміністративний штраф (ПІБ) Дубровицький районний суд Рівненської області, код ЄДРПОУ 26406188).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,ІПН: НОМЕР_1 ,судовий збіру розмірі605,60 грн. (шістсот п`ять гривень шістдесят копійок) на користь держави в особі Державної судової адміністрації України:

отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106;

код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783;

банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001;

код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Постанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду через Дубровицький районний суд Рівненської області протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, тобто 340 грн. (триста сорок гривень).

Суддя: підпис.

Згідно з оригіналом.

Суддя дубровицького

районного суду Отупор К.М.

СудДубровицький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117849835
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління Порушення правил адміністративного нагляду

Судовий реєстр по справі —949/501/24

Постанова від 14.03.2024

Адмінправопорушення

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні