Ухвала
від 21.03.2024 по справі 120/19263/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення співвідповідача

м. Вінниця

21 березня 2024 р.Справа № 120/19263/23

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Альчук М.П., розглянувши матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

Позовні вимоги обґрунтовано протиправною бездіяльністю відповідача щодо не нарахування та не виплати індексації грошового забезпечення із застосування базового місяця - січень 2008 року.

Відповідачем до суду було надано клопотання про залучення до участі у справ співвідповідача.

Розглянувши матеріали справи, судом встановлено, що у частині спірного періоду з 01.01.2016 року по 25.03.2016 року позивач проходив службу в 2 державному пожежно-рятувальному загоні головного управління ДСНС України у Вінницькій області, що є окремою юридичною особою (код ЄДРПОУ 38328892).

Відтак, 2 державний пожежно-рятувальному загоні головного управління ДСНС України у Вінницькій області має самостійний баланс та реєстраційні рахунки.

Відповідно до п. 8.31 Положення про 2 державний пожежно-рятувальному загоні головного управління ДСНС України у Вінницькій області начальник загону встановлює посадові оклади, додаткові види грошового забезпечення й надбавки в межах мінімального і максимального розміру, всі види доплат, премій та матеріальної допомоги особам рядового і начальницького складу та працівникам ДПРЗ-2.

Таким чином, відповідні виплати позивачу здійснювалися ДПРЗ-2 на підставі наказів начальника ДПРЗ-2.

Наказом ДСНС України від 11.06.2021 № 436 "Про внесення змін до установчих документів підрозділів Головного управління ДСНС України у Вінницькій області та викладення їх положень у новій редакції" ДПРЗ-2 позбавлений права здійснювати нарахування та виплату будь-яких коштів, при цьому його код ЄДРПОУ не змінився.

У п. 1.12 Положення Д11РЗ-2 (у редакції наказу ДСНС України від 11.06.2021 №436) (Додаток 6) вказано, що 2 ДПРЗ є бюджетною установою та утримується за рахунок коштів державного бюджету, але при цьому не має самостійного балансу та рахунків, відкритих в органах Державної казначейської служби України. 2 ДПРЗ окремо не займається фінансовою діяльністю. Будь-які фінансові дії здійснюються Головним управлінням ДСНС України у Вінницькій області. Організація бухгалтерського обліку здійснюється відповідно до положення про облікову політику в Головному управлінні ДСНС України у Вінницькій області та бухгалтерською службою Головного управління. 2 ДПРЗ може бути позивачем і відповідачем у суді.

у подальшому наказом ДСНС України від 28.07.2023 № 600, внесено зміни до Положення про ДПРЗ-2 та визначено, що ДПРЗ-2 є юридичною особою, має самостійний баланс, реєстраційні рахунки, має право бути позивачем і відповідачем у суді (пункти 1.9.-1.12.).

Таким чином, виходячи з предмету спору та обсягу обставин які необхідно дослідити в межах даної адміністративної справи, суд вважає, що прийняте за наслідком розгляду даної адміністративної справи рішення матиме безпосередній вплив на права та інтереси

Суд виходить із завдань адміністративного судочинства, якими відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Відповідно до ч. 3 ст. 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

З огляду на отримані від представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області інформації щодо повноважень відповідача на виплату грошового забезпечення позивачу в певні часові проміжки, суд дійшов висновку про необхідність залучення в якості другого відповідача у справі - 2 державний пожежно-рятувальний загін Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області (код ЄДРПОУ 38328892).

Відповідно до ч. 6 ст. 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись ст.ст. 48, 162, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості другого відповідача 2 державний пожежно-рятувальний загін головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області (вул. 600-річчя, 11, м. Вінниця, 21021, код ЄДРПОУ 38328892).

Встановити другому відповідачу 15-денний строк з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву з дотриманням вимог, передбачених ст. 162 КАС України.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяАльчук Максим Петрович

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117852066
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —120/19263/23

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

Ухвала від 01.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні