Ухвала
від 22.03.2024 по справі 0670/9475/11
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну стягувача у виконавчому листі

22 березня 2024 року м. Житомир справа № 0670/9475/11

категорія 6750

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Черняхович І.Е., розглянувши в порядку письмового провадження заяву про заміну стягувача у виконавчому листі, виданому в адміністративній справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Володарсько-Волинському районі Житомирської області до Відкритого акціонерного товариства "Меліоратор" про стягнення 7975,80 гривень,

встановив:

В провадженні Житомирського окружного адміністративного суду перебувала справа №0670/9475/11 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Володарсько-Волинському районі Житомирської області до Відкритого акціонерного товариства "Меліоратор" про стягнення 7975,80 гривень.

За наслідками розгляду вказаної справи, судом прийнято постанову від 26 січня 2012 року, якою позов задоволено.

З метою забезпечення виконання вказаного судового рішення, Житомирський окружний адміністративний суд видав позивачу виконавчий лист від 22.03.2012 №1119/12.

Ухвалою суду від 27 вересня 2017 року замінено стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання судового рішення по справі №0670/9475/11 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Володарсько-Волинському районі Житомирської області на правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Хорошівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області.

До суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вх.63227/23 від 15.09.2023), в якій управління просило замінити стягувача у виконавчому листі від 22.03.2012 №1119/12 по справі №0670/9475/11 із Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Хорошівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Суд вважає за можливе здійснити розгляд і вирішення вказаної заяви в письмовому провадженні.

Розглянувши вищезазначену заяву, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Однією із підстав процесуального правонаступництва є припинення юридичної особи.

Згідно з частиною 1 статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Приписами частини 5 статті 104 Цивільного кодексу України визначено, що юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Судом встановлено, що відповідно до Закону України від 21.09.2022 №2620-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон №2620-ІХ) з 1 січня 2023 року припинено діяльність Фонду соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Згідно з положеннями Закону України від 23.09.1999 №1105-ХІV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» в редакції Закону №2620-ІХ уповноважений органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України (ст. 4 Закону №1105- XIV).

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-ХІV, Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізовано шляхом їх приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року.

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону №1105- XIV також установлено, що з дня набрання чинності Законом №2620-ІХ платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області.

Пунктом 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 №1074, визначено, що права та обов`язки органів виконавчої влади у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади переходять до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Таким чином, на даний момент у межах спірних правовідносин саме Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області є правонаступником вибувшого стягувача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Хорошівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області, яке у свою чергу було правонаступником Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Володарсько-Волинському районі Житомирської області.

З огляду на викладене, та враховуючи підтверджений факт вибуття Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Хорошівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області, суд приходить до висновку про наявність підстав заміни вибувшого стягувача у виконавчому листі по справі №0670/9475/11 на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Задовольнити заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про заміну стягувача у виконавчому листі.

Замінити стягувача у виконавчому листі Житомирського окружного адміністративного суду від 22.03.2012 №1119/12 по справі №0670/9475/11 - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Хорошівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул. Ольжича, 7, м.Житомир, 10003; код ЄДРПОУ 13559341).

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя І.Е.Черняхович

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117853645
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0670/9475/11

Ухвала від 22.03.2024

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 27.09.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Постанова від 26.01.2012

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні