Ухвала
від 22.03.2024 по справі 380/6023/24
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

22 березня 2024 рокусправа № 380/6023/24

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Морська Галина Михайлівна , розглянувши у м. Львові матеріали позову Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради до ОСОБА_1 треті особи - Львівська міська рада, Міністерство культури та інформаційної політики України, Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації про відновлення пам"ятки архітектури, -

в с т а н о в и л а :

Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради (далі - позивач) звернувся в суд з позовом до ОСОБА_1 (далі - відповідач), в якому просить:

-зобов`язати ОСОБА_1 відновити пам`ятку архітектури, шляхом демонтажу самовільно влаштованої прибудови до фасаду будинку зі сторони внутрішнього двору будинку АДРЕСА_1 , а також накриття та засклення відкритих балконів зі сторони внутрішнього двору.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; чи має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Вирішуючи питання відкриття провадження в адміністративній справі, слід врахувати таке.

Відповідно до ч. 3 ст. 55 КАС України юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Отже, право на звернення до суду від імені юридичної особи має її керівник на підставі документів, що безпосередньо підтверджують його повноваження.

Із позовної заяви слідує, що вона підписана начальником управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Тетяною Балуковою.

Всупереч зазначеному, на підтвердження повноважень на підписання позовної заяви від імені управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, позивач не додав жодних доказів того, що ОСОБА_2 займає посаду начальника вказаного суб`єкта владних повноважень, а також повноважень, визначених законодавством (належним чином засвідчених копій таких документів як: наказ про призначення, положення про управління, посадова інструкція або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, який би містив відомості щодо повноважень даної особи на представництво інтересів у порядку самопредставництва).

Відтак, позивач не підтвердив повноваження ОСОБА_3 на підписання та подання цієї позовної заяви від імені управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

За правилами п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин, оскільки адміністративний позов підписано особою, право якої на вчинення таких дій не підтверджено у встановленому законом порядку, позовна заява підлягає поверненню позивачеві.

Згідно із ч. 8 ст. 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись ст.ст.47, 160, 161, 169, 248, підп.15.5 п.15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,

у х в а л и л а :

Позовну заяву Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради до ОСОБА_1 , треті особи - Львівська міська рада, Міністерство культури та інформаційної політики України, Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації про відновлення пам"ятки архітектури повернути позивачу.

Роз`яснити позивачеві, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення через Львівський окружний адміністративний суд, а у разі реєстрації офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

СуддяМорська Галина Михайлівна

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117855612
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідновлення пам"ятки архітектури

Судовий реєстр по справі —380/6023/24

Ухвала від 22.03.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Морська Галина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні