Ухвала
від 22.03.2024 по справі 813/3876/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№813/3876/15

У Х В А Л А

з питань заміни сторони виконавчого провадження

22 березня 2024 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Гулкевич І.З., розглянувши у порядку письмового провадження заяву представника Головного управління ПФУ у Львівській області про заміну сторони стягувача та боржника у виконавчому листі, виданому в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова до Державного авіаційного підприємства Львівські авіалінії про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в:

Представник Головного управління ПФУ у Львівській області звернувся до суду із заявою, в якій просить замінити стягувача у виконавчому листі з Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова на його правонаступника - Головне управління ПФУ у Львівській області та боржника з ДАП Львівські Авіалінії на ДП Міжнародний аеропорт Львів ім. Данила Галицького.

Розгляд заяви призначено на 22.03.2024 09 год 00 хв.

Сторони в судове засідання не з`явились, належним чином повідомлені про дату та час розгляду заяви, відтак розгляд заяви здійснено в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали адміністративної справи та заяву, суд дійшов висновку, що вона підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України По виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 17 серпня 2015 року у справі №813/3876/15 позов задоволено повністю: стягнуто з державного авіаційного підприємства Львівські авіалінії (м. Львів, Аеропорт ЦА; код ЄДРПОУ 01130644) на користь управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова (м. Львів, вул. Городоцька, 172, код ЄДРПОУ 20847425) заборгованість в сумі 1 472,26 грн. (одна тисяча чотириста сімдесят дві гривні 26 коп.).

На виконання вище вказаної постанови адміністративним судом видано виконавчий лист №813/3876/15 від 17.08.2015 про стягнення з державного авіаційного підприємства Львівські авіалінії (м. Львів, Аеропорт ЦА; код ЄДРПОУ 01130644) на користь управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова (м. Львів, вул. Городоцька, 172, код ЄДРПОУ 20847425) заборгованість в сумі 1 472,26 грн. (одна тисяча чотириста сімдесят дві гривні 26 коп.).

Постановою державного виконавця Залізничного відділу державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції 21.09.2015 відкрито виконавче провадження №48771363 з виконання виконавчого листа №813/3876/15 від 17.08.2015.

Постановою державного виконавця Залізничного відділу державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції 30.09.2015 закінчено виконавче провадження №49597473

Представник Головного управління ПФУ у Львівській області звернувся до суду із заявою, в якій просить замінити стягувача у виконавчому листі з Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова на його правонаступника - Головне управління ПФУ у Львівській області та боржника з ДАП Львівські Авіалінії на ДП Міжнародний аеропорт Львів ім. Данила Галицького.

За змістом частини 1, 5 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 107 ЦК України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Тлумачення вказаних норм свідчить, що у статтях 104 ЦК та 107 ЦК України не визначається момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання. Такий момент не може безумовно пов`язуватися із внесенням запису до державного реєстру про припинення юридичної особи, яка приєднується. При реорганізації шляхом приєднання немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Внаслідок приєднання правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при такому виді реорганізації неможливий.

У постанові від 16 червня 2020 року в справі №910/5953/17 (провадження № 12-98гс19) Велика Палата Верховного Суду зазначила, що при реорганізації в формі злиття немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Адже правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків. Отже, лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий. Якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до новоствореної юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями.

У постанові від 30 червня 2020 року у справі №264/5957/17 (провадження № 14-37цс20) Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що інформація, відображена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо правонаступника юридичної особи (відомості, передбачені у пунктах 29 і 30 частини другої, пунктах 14 і 15 частини третьої статті 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), не охоплює всіх випадків правонаступництва прав і обов`язків юридичної особи, зокрема у випадку заміни сторони у зобов`язанні, що відбулася до припинення юридичної особи шляхом її реорганізації чи ліквідації.

Згідно з наказом Міністерства інфраструктури України №562 від 19.07.2019 Про деякі питання державного авіапідприємства Львівські авіалінії державне підприємство Львівські авіалінії реорганізовано шляхом приєднання до державного підприємства Міжнародний аеропорт Львів імені Данила Галицького.

Відповідно до п. 7 вказаного наказу державне підприємство Міжнародний аеропорт Львів імені Данила Галицького визнано правонаступником реорганізованого Державного авіапідприємства Львівські авіалінії.

На момент звернення представника Головного управління ПФУ у Львівській області до суду з цією заявою Державне авіапідприємство Львівські авіалінії не є припиненим.

Відтак, суд доходить висновку, що Міжнародний аеропорт Львів ім. Данила Галицького є правонаступником всього майна, всіх прав та обов`язків Державного авіапідприємства Львівські авіалінії і таке правонаступництво (універсальне правонаступництво), не пов`язується з державною реєстрацією припинення Державного авіапідприємства Львівські авіалінії.

Датою виникнення універсального правонаступництва Державного підприємства Міжнародний аеропорт Львів ім. Данила Галицького щодо Державного авіапідприємства Львівські авіалінії, яке припиняється шляхом приєднання, слід вважати дату видання наказу № 562 - 19 липня 2019 року, з якої Державне підприємство Міжнародний аеропорт Львів ім. Данила Галицького є правонаступником Державного авіапідприємства Львівські авіалінії.

Аналогічної позиції дотримується Верховний Суд у постанові від 14.06.2023 у справі №462/3563/19.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 821 від 08.11.2017 Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України проведено реорганізацію управління Пенсійного фонду України у Залізничному районі м. Львова шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області

04.04.2017 внесено запис в ЄДР за №14151120005018847 щодо припинення державної реєстрації управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова.

Судом встановлено, що у виконавчому листі №813/3876/15 від 17.08.2015 боржником визначено Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова (код ЄДРПОУ 20847425).

Статтею 129-1 Конституції України встановлено, що судові рішення, зокрема, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 370 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Частинами 1, 4 ст. 379 КАС України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Аналогічні норми наведені у ч. 5 ст.15. Закону України Про виконавче провадження. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області є правонаступником Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої Головним управлінням Пенсійного фонду України у Львівській області заяви та необхідність заміни боржника у виконавчому листі №813/3876/15, який видано 17.08.2015 з Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова на його правонаступника Головне управління ПФУ у Львівській області (код ЄДРПОУ 13814885).

З огляду на наведене, заява представника Головного управління ПФУ у Львівській області про заміну є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 243, 248, 256, 295, 379 КАС України, суд

у х в а л и в :

Заяву Головного управління ПФУ у Львівській області про заміну сторони стягувача та боржника у виконавчому листі - задоволити.

Замінити стягувача у виконавчому листі №813/3876/15, який видано 17.08.2015, з Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова на його правонаступника Головне управління ПФУ у Львівській області (код ЄДРПОУ 13814885).

Замінити боржника у виконавчому листі №813/3876/15, який видано 17.08.2015, з ДАП Львівські Авіалінії (ЄДРПОУ 01130644) на Державне підприємство Міжнародний аеропорт Львів ім. Данила Галицького (ЄДРПОУ 33073442).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала про заміну сторони у виконавчому провадженні може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги у п`ятнадцятиденний строк з дати складання ухвали.

Суддя Гулкевич І.З.

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117855658
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —813/3876/15

Ухвала від 22.03.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Постанова від 17.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні