Ухвала
від 21.03.2024 по справі 540/6768/21
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 540/6768/21

УХВАЛА

21 березня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі судді Василяки Д.К. розглянувши в письмовому провадження в приміщенні суду в м. Одеса заяву про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання за позовом Головного управління Національної поліції в Херсонській області до ОСОБА_1 про стягнення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Національної поліції в Херсонській області звернулося до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача 3450,65 грн. у рахунок відшкодування вартості предметів однострою особистого користування.

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 21.01.2022 року позовні вимоги задоволено.

Вищенаведене рішення набрало законної сили 22.02.2022 року.

Херсонським окружним адміністративним судом виконавчий лист не видавався.

Згідно Розпорядження Голови Верховного Суду від 18.03.2022 року № 11/0/9-22 Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської та Херсонської областей) територіальна підсудність справ Херсонського окружного адміністративного суду визначена за Одеським окружним адміністративним судом.

20.02.2024 року Одеським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист.

Представником позивача надано заяву про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

В обґрунтування вищенаведеного клопотання представник вказав, що виконавчий лист був виданий 20.02.2024 року зі строком пред`явлення до виконання до 23.05.2022 року. Таким чином враховуючи зазначені обставини позивач вказав на позбавлення його можливості звернутись до виконавчої служби з метою виконання рішення у встановлений строк.

Також відповідач вказав, що звернутись раніше до суду задля видачі виконавчого листа не було можливості з урахування вторгнення рф на територію України.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 КАС України, суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Суд зазначає, що указом Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 Про ведення воєнного стану в Україні в Україні із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб введено воєнний стан.

В подальшому введений воєнний стан продовжувався іншими відповідними наказами та станом на день винесення даної ухвали не скасовувався.

З огляду на зазначене та з метою убезпечення відвідувачів суду, судом вирішено розглядати заяву в порядку письмового провадження.

Статтею 129-1 Конституції України встановлено, що судові рішення, зокрема, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до частини першої статті 370 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Згідно з положень частини першої статті 12 Закону України Про виконавче провадження від 02.06.2016 №1404-VIII, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Частиною шостою цієї статті закону визначено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Відповідно до частини першої статті 376 КАС України, стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Таким чином, вирішуючи питання щодо можливості поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа до виконання суд не повинен досліджувати факт виконання судового рішення, а повинен вирішити питання визнання поважними причин пропуску строку, суд повинен перевірити, чи пропущено строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, чи поважні причини такого пропуску, що було підставою несвоєчасного звернення за виконанням судового рішення.

Поважність причин повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення певної процесуальної дії в межах строків, установлених законодавством.

Поважними причинами пропуску строку можуть бути визнані лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, які не залежать від волевиявлення особи та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, які повинні бути підтверджені належними доказами.

Водночас, суд зазначає, що згідно наведених приписів Закону України Про виконавче провадження позивач, який в свою чергу є державним органом та стягувачем має право пред`являти виконавчий лист протягом трьох місяців, проте, як вбачається з виконавчого листа №540/6768/21 такий видано 20.02.2024 року та встановлено строк пред`явлення до 23.05.2022 року.

Отже, суд враховує те, що позивач (стягувач) був позбавлений можливості пред`являти виконавчий лист у відведений на те йому строк до 23.05.2022 року з незалежних від нього причин.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд доходить висновку, що саме з незалежних від волевиявлення особи обставин, не були вчинені своєчасно дії щодо звернення вказаного виконавчого листа до виконання, тому зазначені причини можуть бути визнані судом поважними та заява Головного управління Національнох поліції в Херсонській області є обґрунтованою та належить задоволенню.

Керуючись ст.ст. 9, 14, 243, 256, 376 КАС України суд,

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Національної поліції в Херсонській області про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання - задовольнити.

Поновити Головному управлінню Національної поліції в Херсонській області (73000, м. Херсон, вул. Лютеранська, буд.4, код ЄДРПОУ 40108782) строк на пред`явлення виконавчого листа по справі №540/6768/21 до виконання.

Ухвала суду набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала суду може бути оскаржена в строк та в порядку, передбаченому ст.293 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Д.К.Василяка

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117855848
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —540/6768/21

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Рішення від 21.01.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні