Ухвала
від 21.03.2024 по справі 707/3456/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Черкаси

21 березня 2024 року справа № 707/3456/23

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гайдаш В.А.,

розглядаючи у порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження у приміщенні суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Черкаського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визнання недійсним запису та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через свого представника адвоката Слободянюка А.І. звернувся до Черкаського районного суду Черкаської області із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме: встановити неправильність запису в актовому записі про народження, а також зобов`язати Черкаський відділ ДРАЦС в Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до вказаного актового запису.

Рішенням Черкаського районного суду Черкаської області від 04 грудня 2023 року в задоволенні заяви ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 14.02.2024 рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 04.12.2023 скасовано та закрито провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Черкаський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту, що має юридичне значення, зобов`язання вчинити дії. Роз`яснено ОСОБА_1 , що розгляд його справи відноситься до юрисдикції адміністративного суду.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 19.02.2024 передано справу №707/3456/23 до Черкаського окружного адміністративного суду за підсудністю.

Дана справа надійшла до Черкаського окружного адміністративного суду 23.02.2024 та передана шляхом автоматизованого розподілу судді Гайдаш В.А.

Ухвалою

позивача надійшло клопотання про залучення д участі у справі в якості суду від 05.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами.

На адресу суду від представника співвідповідача - Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), оскільки актовий запис про народження ОСОБА_2 було зроблено в смт. Жашків та зберігається в архівах саме Жашківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ).

Вирішуючи питання щодо залучення до участі у справі співвідповідача, суд зазначає наступне.

Згідно частини 1 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суд першої інстанції, встановивши, що з позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, може за згодою позивача та особи, якій належить право вимоги, допустити заміну первинного позивача належним позивачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави (частина 3, 4 статті 48 КАС України).

За вказаних обставин, суд вважає за необхідне залучити до участі у даній справі в якості співвідповідача - Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ).

Відповідно до частин 6, 7 статті 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку. Заміна позивача допускається до початку судового розгляду справи по суті. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Таким чином, суд вважає за необхідне здійснити розгляд справи спочатку.

Керуючись ст. 48, 241-243, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі №707/3456/23 в якості співвідповідача - Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), місцезнаходження: 19200, Черкаська обл., м. Жашків, вул. Соборна, буд. 49, (код ЄДРПОУ 04061056).

Здійснювати спочатку розгляд справи №707/3456/23.

Запропонувати Жашківському відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ в разі не визнання адміністративного позову, надіслати у п`ятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали:

- до суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують фактичні обставини (зокрема належним чином завірену копію оскаржуваного рішення та документі на підставі яких воно прийняте);

- позивачу та Черкаському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - копію відзиву та доданих до нього документів.

Попередити Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин спір буде вирішено за наявними матеріалами справи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Віталіна ГАЙДАШ

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117856854
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсним запису та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —707/3456/23

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Віталіна ГАЙДАШ

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Віталіна ГАЙДАШ

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Віталіна ГАЙДАШ

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Віталіна ГАЙДАШ

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Постанова від 14.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Постанова від 14.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні