Ухвала
від 14.03.2024 по справі 405/5701/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/5701/23

провадження № 1-кс/405/697/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.2024 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю прокурора відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_3 , заступника директора з загальних питань ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» ОСОБА_4 , представника ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» - адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання директора ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному 19.04.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023120000000066, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України, про скасування арешту майна, -

Встановив:

08.03.2024 до Ленінського районного суду м. Кіровограда від директора ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» ОСОБА_6 надійшло клопотання, у якому він просить скасувати арешт, який накладений ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 22.12.2023, в частині заборони здійснювати державному реєстратору реєстраційні дії будь-яких змін до установчих документів ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, крім тих, що стосуються частки учасника ОСОБА_7 , а також проведення будь-яких реєстраційних дій, вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань будь-які зміни, що пов`язані зі зміною часток у статутному капіталі ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, крім тих, що стосуються частки учасника ОСОБА_7 , зі зміною розміру статутного капіталу ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, крім тих, що стосуються частки учасника ОСОБА_7 .

В обґрунтування клопотання зазначив, що ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 22.12.2023 був накладений арешт на майно ОСОБА_7 , а саме, частки в статутному капіталі юридичних осіб, із забороною державним реєстратором здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, а також проведення будь-яких реєстраційних дій вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань будь-які зміни, що пов`язані зі зміною учасників, зі зміною назви підприємств, зі зміною часток у статутному капіталі підприємств, зі зміною розміру статутного капіталу підприємств, що пов`язані з припиненням (зокрема, реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, перетворенням) та ліквідацією) юридичної особи, а саме, товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, розмір частки засновника (учасника) ОСОБА_7 становить 344715 грн., розмір статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) Товариства становить 5000 000 грн.

26.01.2024 іншим учасником Товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське роуправління» ОСОБА_8 , на підставі договору купівлі-продажу частки у розмірі 341215 грн. у статутному капіталі Товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське кар`єроуправління» та акту приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське кар`єроуправління» від 26 січня 2024 було передано Товариству з додатковою відповідальністю «Об`єднання Дніпроенергобудпром» (код ЄДРПОУ 14276579) частку, у розмірі 341215 грн. у статутному капіталі Товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське кар`єроуправління».

Відповідно до умов п.3.1. вищевказаного договору визначено, що підписання сторонами договору має наступні юридично значимі наслідки: всі права та обов`язки Продавця ( ОСОБА_8 ) як учасника ТДВ «СКУ» переходять до Покупця (ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром»); Продавець втрачає усі права та обов`язки, які обумовлені його статусом як учасника ТДВ «СКУ», а Покупець набуває відповідних прав та обов`язків.

Відповідно до Акту приймання-передачі частки в статутному капіталі Товариства з додатковою відповідатьністю «Світловодське кар`єроуправління» від 26.01.2024р.. визначено, що учасник ТДВ «СКУ» ОСОБА_8 передав, а ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» прийняло частку у статутному капіталі Товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське роуправління» у розмірі 6.82%, яка в грошовому еквіваленті становить 341215 грн.

В подальшому, Товариство з додатковою відповідальністю «Об`єднання Дніпроенергобудпром» звернулось з відповідною заявою до державного реєстратора в особі приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу ОСОБА_9 стосовно державної реєстрації передачі учасником ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» ОСОБА_8 корпоративних прав Товариству з додатковою відповідальністю «Об`єднання Дніпроенергобудпром».

01.03.2024 Товариством з додатковою відповідальністю «Об`єднання Дніпроенергобудпром» був отриманий лист від державного реєстратора в особі Приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу ОСОБА_9 , відповідно до якого, підприємству було відмовлено в державній реєстрації передачі корпоративних прав учасником ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» ОСОБА_8 у зв`язку з накладеним арештом на майно іншого учасника Товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, ОСОБА_7 , розмір частки якого становить 344715 грн. а саме, у вигляді заборони державним реєстраторам здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, а також проведення будь-яких реєстраційних дій, вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань будь-які зміни, що пов`язані зі зміною учасників, зі зміною назви підприємств, зі зміною часток у статутному капіталі підприємств, зі зміною розміру статутного капіталу підприємств, що пов`язані з припиненням (зокрема, реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, перетворенням) та ліквідацією юридичної особи.

Зазначив, що ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» є одним з найбільших

підприємств на території Кіровоградської області і відноситься до реального сктору економіки, яке у цей складний час підтримує економіку України, створює та забезпечує

робочі місця, сплачує необхідні податки та збори, та є виробником залізобетонних виробів, що призвело до необхідності для своєчасного забезпечення виробничих потреб у щебеневій продукції та як наслідок виникла необхідність у придбанні частки корпоративних прав учасника ТДВ «Світловодського кар`єроуправління» ОСОБА_8 .

Заборона судомздійснювати державнимреєстраторам державнуреєстрацію будь-яких зміндо установчихдокументів,а такожпроведення будь-якихреєстраційних дійвносити доЄдиного державногореєстру юридичнихосіб,фізичних осіб-підприємців тагромадських формуваньбудь-якізміни,що пов`язанізі зміноюусіх учасниківТДВ «СКУ»,а невиключно учасника ОСОБА_7 ,як суб`єктакримінального провадження,зі зміноюназви підприємств,зі зміною часток у статутному капіталі підприємств, зі зміною розміру статутного капіталу підприємств, що пов`язані з припиненням (зокрема, реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, перетворенням) та ліквідацією) юридичної особи, фактично порушує права ТДВ «ОДЕБП» як нового учасника ТДВ «СКУ» та фактично блокує належну господарську діяльність підприємства, оскільки у процесі діяльності будь-якої юридичної особи своєчасне проведення реєстраційних дій є необхідним та таким, що забезпечує господарську діяльність. Вказаний арешт може завдати значні збитки як ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », так і

іншим учасникам та працівникам ТДВ «СКУ», що може призвести до повного зупинення законної господарської діяльності обох підприємств.

В судовому засіданні заступник директора з загальних питань ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» ОСОБА_4 та представник ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» - адвокат ОСОБА_5 підтримали клопотання, просили його задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання.

Слідчий суддя, заслухавши доводи заступника директора з загальних питань ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» ОСОБА_4 , представника ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» - адвоката ОСОБА_5 , прокурора ОСОБА_3 , повно та всебічно дослідивши клопотання про скасування арешту майна та матеріали, якими воно обґрунтовується, дійшов наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що слідчими ВРЗСГСД СУГоловного управлінняНаціональної поліціїв Кіровоградськійобласті проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023120000000066, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 22.12.2023 був накладений арешт на майно ОСОБА_7 , а саме, частки в статутному капіталі юридичних осіб, із забороною державним реєстратором здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, а також проведення будь-яких реєстраційних дій вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань будь-які зміни, що пов`язані зі зміною учасників, зі зміною назви підприємств, зі зміною часток у статутному капіталі підприємств, зі зміною розміру статутного капіталу підприємств, що пов`язані з припиненням (зокрема, реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, перетворенням) та ліквідацією) юридичної особи, а саме, товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, розмір частки засновника (учасника) ОСОБА_7 становить 344715 грн., розмір статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) Товариства становить 5000 000 грн.

Статтею 174 КПК України передбачено, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Аналізуючи положення кримінально процесуального законодавства з приводу накладення арешту на майно особи, обов`язковою передумовою, яка обґрунтовує необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, є наявність достатніх доказів, що вказують на вчинення злочину, наявність обґрунтованої підозри, підставу для арешту майна; наслідки арешту для третіх осіб, а також розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, що визначено положенням ч. 2 ст. 173 КПК України. При цьому обов`язок доведення існування зазначеної умови КПК України покладається на орган досудового розслідування.

В судовому засіданні встановлено, що 26.01.2024 між ОСОБА_8 та ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» був укладений договір купівлі продажу частки у статутному капіталі ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», відповідно до якого, продавець передає покупцеві свою частку у статному капіталі ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» у розмірі 6,82 %, а покупець приймає та оплачує вказану частку.

Відповідно до Акту приймання-передачі частки в статутному капіталі Товариства з додатковою відповідатьністю «Світловодське кар`єроуправління» від 26.01.2024р., учасник ТДВ «СКУ» ОСОБА_8 передав, а ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» прийняло частку у статутному капіталі Товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське роуправління» у розмірі 6.82%, яка в грошовому еквіваленті становить 341215 грн.

Проте, як видно з відповіді приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу ОСОБА_9 , ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» було відмовлено в державній реєстрації передачі корпоративних прав учасником ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» ОСОБА_8 , у зв`язку з накладеним арештом на майно іншого учасника Товариства з додатковою відповідальністю «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, ОСОБА_7 , розмір частки якого становить 344715 грн. а саме, у вигляді заборони державним реєстраторам здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, а також проведення будь-яких реєстраційних дій, вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань будь-які зміни, що пов`язані зі зміною учасників, зі зміною назви підприємств, зі зміною часток у статутному капіталі підприємств, зі зміною розміру статутного капіталу підприємств, що пов`язані з припиненням (зокрема, реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, перетворенням) та ліквідацією юридичної особи.

Європейський суд з прав людини наголошує на тому, що слід врахувати необхідність забезпечення справедливого балансу між конкуруючими інтересами відповідної особи і суспільства в цілому. Необхідно зважати й на те, що цілі, згадані в цьому положенні можуть мати певне значення при визначені того, чи забезпечено баланс між вимогами відповідних суспільних інтересів і основоположним правом заявника на власність. В обох контекстах держава користується певним полем розсуду при визначені заходів, які необхідно вжити для забезпечення дотримання Конвенції. Рішення «Sargsyan v. Azerbaijan», n.220.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ісмаїлов проти Росії» від 06.11.2008 року, де вказувалися порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якому зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права».

Нормою ст. 41 Конституції України встановлюється непорушність права особи на володіння, користування і розпорядження своєю власністю.

На підставізазначеного,слідчий суддявважає слушнимидоводи представників ТДВ«Об`єднанняДніпроенергобудпром»,що накладенняарешту участині заборониздійснювати державнимреєстраторам державнуреєстрацію будь-яких зміндо установчихдокументів,а такожпроведення будь-якихреєстраційних дійвносити доЄдиного державногореєстру юридичнихосіб,фізичних осіб-підприємців тагромадських формуваньбудь-якізміни,що пов`язанізі зміноюусіх учасниківТДВ «СКУ»,а невиключно учасника ОСОБА_7 ,як суб`єктакримінального провадження,зі зміноюназви підприємств,зі зміною часток у статутному капіталі підприємств, зі зміною розміру статутного капіталу підприємств, що пов`язані з припиненням (зокрема, реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, перетворенням) та ліквідацією) юридичної особи, фактично порушує права ТДВ «ОДЕБП» як нового учасника ТДВ «СКУ», фактично блокує господарську діяльність підприємства, оскільки у процесі діяльності будь-якої юридичної особи своєчасне проведення реєстраційних дій є необхідним та таким, що забезпечує господарську діяльність, та приходить до висновку про задоволення клопотання про скасування арешту майна директора ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром».

Керуючись ст.ст. 174, 369-372 КПК України,

Постановив:

Клопотання директора ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром» ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному 19.04.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023120000000066, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України, про скасування арешту майна задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 22.12.2023, у кримінальному провадженні, внесеному 19.04.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023120000000066, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України, в частині заборони здійснювати державному реєстратору реєстраційні дії

будь-яких змін до установчих документів ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, крім тих, що стосуються частки учасника ОСОБА_7 , а також проведення будь-яких реєстраційних дій, вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань будь-які зміни, що пов`язані зі зміною часток у статутному капіталі ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, крім тих, що стосуються частки учасника ОСОБА_7 , зі зміною розміру статутного капіталу ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», код ЄДРПОУ 13749739, крім тих, що стосуються частки учасника ОСОБА_7 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_10

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117861559
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —405/5701/23

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні