Рішення
від 26.02.2024 по справі 450/3517/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/3517/23 Провадження № 2/450/161/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" лютого 2024 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Данилів Є.О.

при секретарі Ориняк Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Сокільницька сільська рада Львівського району Львівської області

про (предмет позову):

визнати незаконним та скасувати наказ начальника відділу освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області Вачкової І.Б. № 67 від 23 червня 2023 року Про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани керівника Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка,

стягнути з відділу освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області (ідентифікаційний код 43971432) судовий збір

суд постановив:

підстава позову (позиція позивача): в обгрунтування позовних вимог зазначає, що працює на посаді директора Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка з 20.08.2021 року. Однак, 23.06.2023 начальником відділу освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області видано Наказ № 67 про накладення на нього дисциплінарного стягнення у вигляді (догани).

Рішення про притягнення директора Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності та оголошення йому догани є безпідставним та необґрунтованим, а відповідний наказ № 67 від 23.06.2023 незаконним та таким, що підлягає скасуванню, оскільки прийнятий без повного та об`єктивного з`ясування обставин справи, з порушенням порядку накладення дисциплінарних стягнень, зокрема, норм Кодексу законів про працю України. Наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності, як і лист № 01-25/120 від 12.06.2023, який став підставою для видачі наказу, не містить будь-яких конкретних фактів вчинення дисциплінарних проступків, в тому числі, які саме обов`язки керівника навчального закладу не виконувались ОСОБА_1 , коли саме та при яких обставинах був вчинений такий проступок. Наказ відділу освіти №67 від 26.06.2023 не вказує, до якої дати керівник ліцею повинен був вчинити певні заходи чи прийняти рішення щодо організації груп подовженого дня, відтак відсутня інформація про дату вчинення самого проступку та його виявлення.

Крім цього, доказів на підтвердження порушення директором ліцею ОСОБА_1 трудової дисципліни, за порушення якої до нього застосовано стягнення у вигляді догани, а також фактів допущеного дисциплінарного проступку, відділом освіти Сокільницької сільської ради не надано. Відповідно, не встановлена вина ОСОБА_1 як одна з важливих ознак порушення трудової дисципліни. Тому, наказ начальника відділу освіти Сокільницької сільської ради № 67 від 23.06.2023 Про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани керівника Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка, яким оголошено догану ОСОБА_1 , не відповідає вимогам трудового законодавства і є незаконним.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав заяву з якої просить позовні вимоги задоволити.

Позиція відповідача: подано заяву про розгляд справи без присутності представника, при винесенні рішення покладаються на розсуд суду.

Позиція третьоїособи,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору Сокільницька сільська рада Львівського району Львівської області: у судове засідання не з`явилася.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі.

28.07.2023 року ухвала про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Встановлені судом фактичні обставини та оцінка суду.

Відповідно до ч.3 ст. 3ЦПК України провадженняв цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ч. 1ст. 2 ЦПК України).

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч.1 ст. 4ЦПК України).

Згідно зі ст. 5ЦПК України суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. А у випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Відповідно до положень ст. 263ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно із вимогами ч. 1ст. 264 ЦПК Українипід час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Судом встановлено,що ОСОБА_1 ,з 25червня 2021року працюєна посадідиректора Сокільницького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені І.Я. Франка (правонаступником якого є Сокільницький ліцей ім. І.Я. Франка) за строковим трудовим договором (контрактом) з 20.08.2021 терміном на 6 років.

25.04.2023 батьки учнів та майбутніх учнів Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка подали голові Сокільницької територіальної громади ОСОБА_2 , начальнику відділу освіти ОСОБА_3 та директору Сокільницького ліцею ім. І. Я. Франка ОСОБА_1 колективне звернення щодо організації у Сокільницькому ліцеї ім. І.Я. Франка групу подовженого дня з наступного навчального року. Колективне звернення зареєстроване у ліцеї 26.04.2023 за №176/02-10.

За результатами розгляду звернення, директором Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка Меленем З.М. представнику батьків учнів ОСОБА_4 дана відповідь від 06.05.2023, в якій повідомлено про те, що дирекція ліцею готова відкрити дві групи подовженого дня для учнів 1-3 класів. Також повідомлено, що для цього в ліцеї є наявна матеріально-технічна база, яка дозволяє організувати навчальну, виховну, пізнавальну діяльність та дозвілля учнів; є попередня домовленість щодо організації харчування учнів в групах подовженого дня. Після прийняття рішення про відкриття груп подовженого дня та введення в штатний розпис ліцею посад вихователів груп в ліцеї буде виданий наказ про зарахування учнів до груп подовженого дня.

06.06.2023 начальник відділу освіти Сокільницької сільської ради Вачкова І.Б. направила директору Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка ОСОБА_1 запит № 01/356 про надання інформації щодо розгляду заяви про організацію групи подовженого дня.

У відповіді № 01-25/120 від 12.06.2023 директор ліцею повідомив відділ освіти про те, що у Сокільницькому ліцеї ім. І.Я. Франка можна створити дві групи подовженого дня для учнів 1-3 класів (по 20 учнів у кожній групі). Також у відповіді на запит директор ліцею повідомив, що для створення таких груп в ліцеї наявна матеріально-технічна база, яка дозволяє організовувати навчальну, виховну, пізнавальну діяльність та дозвілля учнів, є попередня домовленість щодо організації харчування учнів в групах подовженого дня. Повідомив, що після прийняття рішення про відкриття групи подовженого дня в ліцеї буде виданий наказ про зарахування учнів до груп подовженого дня.

Відповідно доСтатуту Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка Сокільницької сільської ради, затвердженого рішенням сесії Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області № 430 від 31 травня 2022 року, Сокільницький ліцей ім. І.Я. Франка є комунальним закладом загальної середньої освіти. Засновником закладу освіти є Сокільницька сільська рада Львівського району Львівської області. Уповноваженим органом засновника є відділ освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області.

Згідно Положення про відділ освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області (затверджене рішенням сесії Сокільницької сільської Ради № 290 від 09.11.2021, відділ освіти забезпечує доступність дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної освіти для всіх громадян які проживають на відповідній території (п.2.2.2 Положення); вживає заходи для забезпечення потреб громадян які проживають на відповідній території у дошкільній повній загальної середньої та позашкільної освіти (п.2.2.3 Положення); забезпечує виконання програми здійснення заходів спрямованих на розвиток освіти (п.2.2.8 Положення); здійснює підготовку проектів рішень Сокільницької сільської ради її виконавчого комітету щодо вирішення питань у сфері освіти (п.2.2.7 Положення); здійснює прогнозування освітніх потреб населення у закладах, що забезпечують надання дошкільної, позашкільної, початкової та повної загальної середньої освіти (п.2.3.2 Положення); веде облік дітей дошкільного та шкільного віку у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (п.2.3.3. Положення).

Порядок створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної та середньої освіти регламентується відповідним Порядком створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної та середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України № 677 від 25 червня 2018 року (надалі Порядок створення груп подовженого дня). Згідно вказаного Порядку створення груп подовженого дня: група подовженого дня створюється за наявності необхідної матеріально-технічної бази та умов для організації харчування учнів (п. 4 Порядку); групи подовженого дня створюються та функціонують відповідно до рішення засновника закладу середньої освіти за письмовими зверненнями батьків, інших законних представників учнів (абз. 1 п. 5 Порядку); на підставі рішення засновника керівник закладу загальної освіти видає наказ про організацію діяльності групи подовженого дня (абз. 2 п. 5 Порядку); наповнюваність групи подовженого дня не повинна перевищувати 30 осіб (абз. 1 п. 6 Положення); зарахування учнів до групи подовженого дня та їх відрахування з неї здійснюються згідно з наказом керівника закладу загальної середньої освіти на підставі відповідної заяви батьків або інших законних представників учнів (абз. 3 п. 6 Порядку); заяви про зарахування учнів до групи подовженого дня приймаються протягом навчального року (абз. 4 п. 6 Порядку).

Директор Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка ОСОБА_1 , 26 квітня 2023 року він отримав колективне звернення батьків учнів та майбутніх учнів Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка щодо організації групи подовженого дня. Звернення було підписане 39 батьками. Аналогічні звернення були скеровані також голові Сокільницької територіальної громади ОСОБА_2 та начальнику відділу освіти ОСОБА_3 .

Розглянувши отримане звернення, враховуючи що в навчальному закладі є можливість створити групи продовженого дня, оскільки для цього в ліцеї є наявна відповідна матеріально-технічна база, яка дозволяє організувати навчальну, виховну, пізнавальну діяльність та дозвілля учнів; є попередня домовленість щодо організації харчування учнів в групах продовженого дня, він надав батькам звернення відповідь від 06.05.2023 про те, що дирекція ліцею готова відкрити дві групи подовженого дня для учнів 1-3 класів, і після прийняття рішення про відкриття груп подовженого дня та введення в штатний розпис ліцею посад вихователів груп в ліцеї буде виданий відповідний наказ про зарахування учнів до груп подовженого дня.

В подальшому, 11 травня 2023 року, під час зустрічі з батьками майбутніх учнів ліцею директор ліцею ОСОБА_1 повторно підтвердив готовність навчального закладу забезпечити функціонування груп подовженого дня, розповів про те, як він бачить функціонування таких груп, яким чином буде організована навчальна та пізнавальна діяльність учнів в таких групах, організація дозвілля, що буде передбачати режим роботи таких груп, зокрема: прогулянки на відкритому повітрі, виконання домашніх завдань, проведення спортивно-оздоровчих занять для учнів. Також директор ліцею наголосив на близькість укриття на випадок повітряної тривоги. По завершенню зустрічі пояснив, що після прийняття рішення засновником навчального закладу про створення груп подовженого дня, батьки за бажанням зможуть написати заяви щодо зарахування їх дітей до таких груп.

Окрім цього, як пояснив директор ліцею ОСОБА_1 , на запит відділу освіти Сокільницької сільської ради № 01/356 від 06.06.2023 про надання інформації щодо розгляду заяви про організацію групи подовженого дня, він повідомив відділ освіти про те, що у Сокільницькому ліцеї ім. І.Я. Франка можна створити дві групи подовженого дня для учнів 1-3 класів (по 20 учнів у кожній групі). Для створення таких груп в ліцеї наявна матеріально-технічна база, яка дозволяє організовувати навчальну, виховну, пізнавальну діяльність та дозвілля учнів, є попередня домовленість щодо організації харчування учнів в групах подовженого дня. Також у відповіді вказав, що після прийняття рішення про відкриття групи подовженого дня в ліцеї буде виданий наказ про зарахування учнів до груп подовженого дня.

Засадничими принципами цивільного судочинства є змагальність та диспозитивність, що покладає на позивача обов`язок доведення обґрунтованості та підставності усіх заявлених вимог, саме на позивача покладається обов`язок надати належні та допустимі докази на доведення власної правової позиції.

За правилами статей 12, 81 ЦПК України року кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (частина четверта статті 12 ЦПК України).

За змістом статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно зі статтею 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Статтею 89 ЦПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Реалізація принципу змагальності сторін в цивільному процесі та доведення перед судом обґрунтованості своїх вимог є конституційною гарантією, передбаченою устатті 129 Основного Закону України.

Суд погоджується з доводами представника позивача про протиправність оскаржуваного наказу, зважаючи на таке.

Відповідно дост. 139 Кодексу законів про працю України(КЗпП України) працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна роботодавця, з яким укладено трудовий договір.

Порушенням трудової дисципліни є невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов`язків, що проявились в порушенні: правил внутрішнього трудового розпорядку; посадових інструкцій; положень, наказів та розпоряджень роботодавця.

Згідно зст.147КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення. Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

Відповідно до ст.147-1КЗпП України дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу(обрання, затвердження і призначення на посаду)даного працівника. На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність згідно із статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися також органами, вищими у порядку підлеглості щодо органів, зазначених у частині першій цієї статті.

Частиною 1 ст.148 КЗпП Українивизначено, що дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Ознакою порушення трудової дисципліни є наявність проступку в діях або бездіяльності працівника.

Дисциплінарний проступок визначається як винне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов`язків. Складовими дисциплінарного проступку є дії (бездіяльність) працівника; порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обов`язків; вина працівника; наявність причинного зв`язку між діями (бездіяльністю) і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обов`язків.

Частиною 1 ст.149 КЗпП Українивстановлено, що до застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення. При обранні виду стягнення роботодавець повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

Саме на роботодавцеві лежить обов`язок надати докази фактів винного вчинення працівником дисциплінарного проступку.

При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати всі обставини, з яких вчинено проступок.

Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності в обов`язковому порядку має бути встановлена вина, як одна із важливих ознак порушення трудової дисципліни.

При відсутності вини працівник не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Отже, при розгляді справ про накладення дисциплінарних стягнень за порушення трудової дисципліни судам необхідно з`ясовувати, в чому конкретно проявилося порушення, чи додержані власником або уповноваженим ним органом передбачені ст.ст.147-149КЗпП України правила і порядок застосування дисциплінарного стягнення, зокрема, чи враховані обставини, за яких вчинено проступок.

Саме на роботодавця покладено обов`язок надати докази фактів винного вчинення працівником дисциплінарного проступку. Під час обрання виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати всі обставини, за яких вчинено проступок. Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності в обов`язковому порядку має бути встановлена вина як одна із важливих ознак порушення трудової дисципліни. При відсутності вини працівник не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Аналогічний правовий висновок міститься у постановах Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду від 27 червня 2018 року у справі № 664/2820/15-ц (провадження № 61-19602св18), від 20 лютого 2019 року у справі № 757/28453/14-ц (провадження № 61-10309св18), від 18 березня 2020 року у справі № 484/2962/17 (провадження № 61-3225св18) та від 01 липня 2020 року у справі № 760/7225/16-ц (провадження № 61-35225св18).

Відповідно до статті 150 КЗпП України дисциплінарне стягнення може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому чинним законодавством.

Разом з тим, відділом освіти не обгрунтовано, чи мав директор школи повноваження самостійно організувати групу продовженого дня.

Відповідно до Порядку створення груп продовженого дня у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти на науки України від 25.06.2018 року №677, групи подовженого дня створюються та функціонують відповідно до рішення засновника закладу загальної середньої освіти за письмовими зверненнями батьків, інших законних представників учнів. На підставі рішення засновника керівник закладу загальної середньої освіти видає наказ про організацію діяльності групи подовженого дня (п.5).

Відтак, виданню наказу директора школи про організацію діяльності групи подовженого дня передує рішення засновника закладу загальної середньої освіти за письмовими зверненнями батьків, інших законних представників учнів.

Засновником Сокільнинького ліцею ім. І.Я. Франка є Сокільницька сільська рада Львівського району Львівської області (п.1.3. Статуту Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка).

Комісією встановлено, шо в період з 25.04.2023 року (дата заяви батьків учнів) і до 23.06.2023 року (дата наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності) Сокільницькою сільською радою не приймалось рішення про створення та функціонування групи продовженого дня, а відтак, наказ директором виданим бути не міг, що вказує на відсутність порушення посадових обов`язків директором школи в частині організації групи продовженого дня.

23.06.2023 року начальником відділу освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області Вачковою І.Б. виданий наказ №67 про притягнення директора Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка Сокільницької сільської ради ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 06 квітня 2022 року у справі № 201/8614/18 (провадження № 61-6391св21) зроблено висновок що «наказ про накладення на позивача дисциплінарного стягнення не відповідає вимогам трудового законодавства, зокрема у ньому не зазначено, коли мало місце і в чому конкретно полягає порушення позивачем трудових обов`язків».

Між тим, в наказі не зазначено, коли мали місце і в чому конкретно полягають порушення ним трудових обов`язків, зокрема допущена бездіяльність; які вимоги нормативних актів ним порушені; які конкретні дії і до якого терміну він зобов`язаний був вчинити чи прийняти рішення, чи входить це в його службові обов`язки, яким нормативним документом передбачені такі обов`язки; які саме заходи планування і організації групи подовженого дня і протягом якого терміну повинен вчинити директор.

Як вбачається зі змісту наказу, підставою для оголошення директору ліцею ОСОБА_1 догани став його лист № 01-25/120 від 12.06.2023 Інформація про організацію групи подовженого дня у Сокільницькому ліцеї ім. І.Я. Франка. Однак ні наказ, ні вказаний лист, на підставі якого видавався такий наказ, не містять конкретного факту про те де, коли і за яких обставин було вчинено проступок. Відсутня будь-яка інформація щодо виявлення та дослідження відділом освіти обставин, за яких вчинено проступок, ступеню тяжкості вчиненого проступку, заподіяної ним шкоди.

Наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності, як і лист № 01-25/120 від 12.06.2023, який став підставою для видачі наказу, не містить будь-яких конкретних фактів вчинення дисциплінарних проступків, в тому числі, які саме обов`язки керівника навчального закладу не виконувались ОСОБА_1 , коли саме та при яких обставинах був вчинений такий проступок.

Наказ відділу освіти №67 від 26.06.2023 не вказує, до якої дати керівник ліцею повинен був вчинити певні заходи чи прийняти рішення щодо організації груп подовженого дня, відтак відсутня інформація про дату вчинення самого проступку та його виявлення.

Окрім цього, відповідно до ст. 149 КЗпП України, до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

Верховний суд у Постанові від 20.05.2020 по справі № 754/4355/17 наголошує, що пояснення порушника трудової дисципліни є однією з важливих форм гарантії, наданих порушнику для захисту своїх законних прав та інтересів, направлених проти безпідставного застосування стягнення. Правова оцінка дисциплінарного проступку проводиться на підставі з`ясування усіх обставин його вчинення, у тому числі з урахуванням письмового пояснення працівника.

Директору ліцею ОСОБА_1 не ставилася вимога і не пропонувалося надати будь-які пояснення з приводу, начебто, допущеної ним бездіяльності. Відповідно було порушено його право на захист проти безпідставного застосування стягнення.

Крім цього, доказів на підтвердження порушення директором ліцею ОСОБА_1 трудової дисципліни, за порушення якої до нього застосовано стягнення у вигляді догани, а також фактів допущеного дисциплінарного проступку, відділом освіти Сокільницької сільської ради не надано. Відповідно, не встановлена вина ОСОБА_1 як одна з важливих ознак порушення трудової дисципліни.

Окрім цього, директор школи, з його пояснень, є членом профспілки. Це також випливає з довідки №56 від 29.06.2023 року' Об`єднаної територіальної організації профспілки працівників освіти, копію котрої було надано директором школи на засіданні комісії 29.06.2023 року. У разі якщо працівник є членом виборного органу профспілки, запитується попередня згода даної профспілки на притягнення до дисциплінарної відповідальності (ч.2 ст.252 КЗпП України). Разом з тим, в наказі немає даних про звернення до профспілки і отримання згоди профспілки на притягнення директора до дисциплінарної відповідальності. На засіданні комісії 29.06.2023 року - начальник відділу освіти пояснила, що згоди профспілки на притягнення директора до дисциплінарної відповідальності отримано не було.

З роз`яснень, які викладені в постанові Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 06 листопада 1992 року, слідує, що при розгляді судами справ щодо накладення дисциплінарних стягнень судам необхідно з`ясувати, серед іншого, в чому конкретно проявились порушення, що стало приводом для накладення стягнення, чи додержані власником або уповноваженим ним органом передбачені ст. ст.147-1,148,149КЗпП Україниправила і порядок застосування дисциплінарних стягнень. Факт скоєння працівником порушення трудової дисципліни чи вчинення дисциплінарного проступку та правомірності накладення дисциплінарного стягнення підлягає доказуванню саме відповідачем.

У даному випадку відділом освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області було грубо порушено процедуру накладення дисциплінарного стягнення на позивача.

Відповідач, не надала суду будь-яких обґрунтованих пояснень і доказів на їх підтвердження, які б спростовували наведені позивачем обставини.

Враховуючи вищенаведене суд прийшов до висновку що позовні вимоги слід задовольнити.

Судові витрати підлягають розподілу у відповідності до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. 259, 263- 265, 268 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

позовні вимоги ОСОБА_1 , - задоволити.

Визнати незаконним та скасувати наказ начальника відділу освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області Вачкової І.Б. № 67 від 23 червня 2023 року Про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани керівника Сокільницького ліцею ім. І.Я. Франка.

Стягнути з відділу освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області (код ЄДРПОУ 43971432) на користь ОСОБА_1 1073,60 грн. сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ; Відділ освіти Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області, ЄДРПОУ 43971432, с. Сокільники, вул. С. Стрільців, 1 Львівська область; Сокільницька сільська рада Львівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04369682, с. Сокільники, вул. С. Стрільців, 1 Львівська область.

Повний текст рішення складено 26.02.2024 року.

СуддяЄ. О. Данилів

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117862899
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі. Встановлені судом фактичні обставини та оцінка суду. Відповідно до ч.3 ст. 3ЦПК України провадженняв цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ч. 1ст. 2 ЦПК України). Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч.1 ст. 4ЦПК України). Згідно зі ст. 5ЦПК України суд, здійснюючи право

Судовий реєстр по справі —450/3517/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є. О.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні