Рішення
від 05.03.2024 по справі 333/11092/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/11092/23

Провадження №2/333/1662/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючої судді Варнавської Л.О.,

за участю секретаря судового засідання Меркулової М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Запорізька міська Рада, Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до Комунарського районного суду м. Запоріжжя із позовом до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Запорізька міська Рада, Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради, відповідно до якого просить суд: визнати ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням квартирою АДРЕСА_1 .

Вимоги позову обґрунтовує тим, що квартира АДРЕСА_1 євласністю територіальноїгромади м.Запоріжжя.Балансоутримувачем вказаноїквартири єКомунальне підприємство« Запоріжремсервіс»Запорізької міськоїРади.Наймачем вказаноїквартири єпозивач ОСОБА_1 ,якій 25березня 1988року бувнаданий ордерза №1578на правозайняття 2-хкімнатної квартири АДРЕСА_1 .Наймодавцем квартириє Запорізькаміська Рада.Відповідач по справі - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - є син позивачки від першого шлюбу.

ОСОБА_3 - є чоловіком ОСОБА_1 , з яким вона 04 жовтня 1985 року зареєструвала шлюб та змінила дошлюбне прізвище « ОСОБА_5 » на прізвище чоловіка « ОСОБА_6 ». ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

На даний час в квартирі АДРЕСА_1 зареєстровані та проживають: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .Також зареєстрованийта немешкає вквартирі АДРЕСА_1 синпозивачки відпершого шлюбу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .Він добровільновиїхав ізквартири всічня 2014року,його речейв квартиріне має.Місце проживаннявідповідача невідоме.

Факт не проживання відповідача ОСОБА_2 в квартирі АДРЕСА_1 підтверджується актом про не проживання від 04 листопада 2023 року за підписами сусідів ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , в якому вказано, що при проведенні огляду квартири АДРЕСА_1 в оглянутому приміщенні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не проживає з 01.01. 2014 року і по теперішній час. Аналогійний акт про не проживання відповідача був складений також 14.06.2018 року за участю сусідів та балансоутримувача на той час ТОВ «Керуюча компанія «Мрія».

У зв`язкуз тим,що нацей часпозивач маєважке матеріальнестановище іреєстрація відповідачапокладає нанеї додатковікошти заоплату комунальнихпослуг.Нести таківитрати за01.01.2024року суддя прийняла позовну заяву до свого провадження, а також відповідно дост. 274 ЦПК Українивирішила розглядати дану справу за правилами спрощеного позовного провадження.

05.03.2024 року на адресу суду, представником відповідача ОСОБА_9 надано заяву про визнання позову відповідачем, крім того долучено заяву ОСОБА_2 відповідно до якої останній проти задоволення позовних вимог не заперечує.

В судове засідання позивачка не з`явилась, жодних заяв клопотань на адресу суду не надходило.

Треті особи, ОСОБА_3 , Запорізька міська Рада, Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи були сповіщені належним чином, жодних заяв, клопотань на адресу суду не надходило.

Третя особа, ОСОБА_4 надав заяву про розгляд без його участі, просив суд задовольнити позовні вимоги.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні ним обставини.

Квартира АДРЕСА_1 .Балансоутримувачем вказаноїквартири єКомунальне підприємство«Запоріжремсервіс» Запорізькоїміської Ради.Наймачем вказаної квартири є позивач ОСОБА_1 , якій 25 березня 1988 року був наданий ордер за № 1578 на право зайняття 2-х кімнатної квартири АДРЕСА_1 .

Згідно витягів з реєстру територіальної громади міста Запоріжжя щодо реєстрації місця проживання фізичної особи судом встановлено, що за адресою: АДРЕСА_2 зареєстровані: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_2 .

Згідно акту про не проживання від 04.11.2023 року вбачається, що ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не проживає у квартирі АДРЕСА_1 з 01.01.2014 року. Зазначений акт підписаний ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які проживають у будинку АДРЕСА_3 та є сусідами.

Окрім того в матеріалах справи наявний акт від 14.06.2018 року складений за участю сусідів та балансоутримувача ТОВ «Керуюча компанія «Мрія» про не проживання ОСОБА_2 з 01.01.2014 року у квартирі АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеного законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно дост. 143 Конституції Українитериторіальні громади міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є у комунальній власності.

Згідно із ч. 5 ст. 16 Закону УкраїниПро місцеве самоврядування в Українівід імені та в інтересах територіальних громад права суб`єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Пунктом 5 ст. 60 ЗУ «Про місцеве самоврядування в України» передбачено, що органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, укладати договори в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійні договори, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Пункт 8 ст. 60 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначає, що право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб`єктів. Об`єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб`єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу, за винятком випадків, передбачених законом.

Відповідно дост. 9 Житлового Кодексу Української РСР, громадяни мають право на одержання у безстрокове користування у встановленому порядку жилого приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду або на одержання за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення для категорій громадян, визначених законом, або в будинках житлово-будівельних кооперативів.

Статтею 71 ЖК Українипередбачено, що при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Відповідно дост. 72 ЖК України, визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, відповідач ОСОБА_2 не проживає у квартирі АДРЕСА_1 з 01.01.2014 року.

Відповідно до приписів ч. 2ст. 405 ЦК України, особа втрачає право на користування житлом, у разі його відсутності без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, з аналізу вищезазначених норм вбачається, що, якщо права позивача порушені, вона має право вимагати усунення перешкод у здійсненні нею права користування належним їй майном, тому суд вважає, що позивач правомірно вимагає усунення будь-яких порушень його прав.

Отже, порушені права власника та перешкоди в користуванні власністю цілком можливо усунути шляхом визнання відповідача таким, що втратив право на користування житловим приміщенням.

Відповідач не заперечує проти визнання їх такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Керуючись ст. 5-8, 12-19, 23, 89, 128, 131, 136, 141, 197, 206, 258-259, 263-265, 268, 280-283 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Запорізька міська Рада, Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . такими, що втратив право користування квартирою АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з моменту його оголошення до Запорізького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуюча Л.О. Варнавська

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117864667
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —333/11092/23

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Ухвала від 01.01.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні