Ухвала
від 21.03.2024 по справі 465/3786/18
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №465/3786/18

Провадження1-кп/465/397/24

УХВАЛА

про призначення експертизи

21.03.24 м. Львів

Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

судді ОСОБА_2 ,

присяжних ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_6 ,

прокурора ОСОБА_7 ,

захисника ОСОБА_8 ,

обвинуваченого ОСОБА_9 ,

потерпілої ОСОБА_10 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції клопотання прокурора ОСОБА_7 про призначенння амбулаторної судово-психіатричної експертизи у кримінальному провадженні про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_9 , за ознаками суспільно небезпечного діяння, передбаченого п.4 ч.2 ст.115 КК України,-

встановив:

у провадженні суду перебуває кримінальне провадження про застосування примусових заходів медичного характеру щодо ОСОБА_9 за ознаками суспільно-небезпечного діяння, передбаченого п.4 ч.2 ст.115 КК України.

Прокурор подав до суду клопотання, в якому просив призначити щодо ОСОБА_9 амбулаторну судово-психіатричну експертизу, задля з`ясування питання осудності чи неосудності останнього на момент скоєння інкримінованих дій. Вказує, що проведення даного експертного дослідження усуне всі сумніви і протиріччя, які виникають стосовно висновків експертів, які наявні у матеріалах кримінального провадження.

Сторона захисту проти задоволення поданого клопотання не заперечила.

Потерпіла підтримала клопотання прокурора.

Статтею 242 КПК України передбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244цього Кодексу, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Згідно з ч.1 ст.332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Суд має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам незалежно від наявності клопотання, якщо суду надані кілька висновків експертів, які суперечать один одному, а допит експертів не дав змоги усунути виявлені суперечності (п.1 ч.2 ст.332 КПК України).

Встановлено, що 09.07.2021 ухвалою Франківського районного суду м. Львова частково задоволено клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_9 адвоката ОСОБА_8 та призначено у вказаному кримінальному провадженні повторну комісійну стаціонарну судову-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам-психіатрам КНП ЛОР «ЛОКПЛ».

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 103 від 18.08.2021, ОСОБА_9 страждає тимчасовим хворобливим розладом психічної діяльності у формі дисоціативного розладу, псевдодементний синдром, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За своїм психічним станом не може правильно сприймати обставини кримінального провадження та давати по них відповідні покази. Прямих протипоказів до участі ОСОБА_9 в судових засіданнях не має. До виходу із хворобливого стану потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Ухвалою 06 жовтня 2021 року судом змінено порядок розгляду даного кримінального провадження на підставі обвинувального акта про обвинувачення ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п.4 ч.2 ст.115 КК України, та вирішено продовжувати судовий розгляд в порядку здійснення кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, згідно з правилами, передбаченими главою 39 КПК України, судом присяжних.

Ухвалою суду від 06 жовтня 2021 року ОСОБА_9 змінено запобіжний захід з тримання під вартою на поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, який у подальшому неодноразово продовжено.

Відповідно до листа Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Центр психічного здоров`я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України» від 21.04.2023 №1.2/3-1029, який надійшов до суду з протоколом засідання ЛКК №181 від 17.04.2023, у ОСОБА_9 за час перебування в ДФ «СЗНПД» ДУ «ІПСПЕМН МОЗ України» виявляється патопсихологічна симптоматика у вигляді порушення орієнтування, формальних розладів мислення (торпідності, в`язкості, конкретності, непослідовності) та виражених когнітивних розладів, незважаючи на лікування зберігається з жовтня 2021 року по теперішній час, тобто протягом 1 року 6 місяців, що ніяк не відповідає критеріям дисоціативного розладу, псевдодементного синдрому за МКХ-10 і відноситься до проявів іншого психічного захворювання, а тому лікарська консультативна комісія закладу 17.04.2023 (протокол №181) дійшла висновку: у пацієнта на даний момент відсутні психічні розлади, які б відповідали критеріям МКХ 10 (Міжнародна класифікація хвороб 10 перегляду) «дисоціативного розладу, псевдодементний синдром», і діагностовані при проведенні судово- психіатричної експертизи від 18.08.2021 №103.

Наявна на теперішній час патопсихологічна симптоматика у вигляді порушення орієнтування, формальних розладів мислення (торпідності, в`язкості, конкретності, непослідовності та когнітивних розладів, не вкладається в клінічну картину дисоціативного розладу, псевдодементного синдрому і відноситься до проявів іншого психічного захворювання.

Таким чином, перевіривши матеріали справи, зважаючи на те, що в ході розгляду кримінального провадження було досліджено висновок експерта № 103 від 18.08.2021 та протокол засідання ЛКК №181 від 17.04.2023, надані в межах даного кримінального провадження, і такі документи містять ряд розбіжностей, суд, з метою з`ясування усіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та встановлення дійсного психічного стану ОСОБА_9 , вважає за необхідне призначити у кримінальному провадженні амбулаторну судово-психіатричну експертизу, а тому клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Проведення експертизи слід доручити експертам Дніпровської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» (місцезнаходження: 49006, місто Дніпро, вулиця Алексєєнко Надії, будинок 84).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384-385 КК України.

Керуючись ст.ст. 242, 332, 509 КПК України, суд, -

постановив:

Клопотання прокурора задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №12018140080000951 від 27.03.2018 відносно ОСОБА_9 , за ознаками вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого п.4 ч.2 ст. 115 КК України, амбулаторну судову-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1) Чи страждає на даний час ОСОБА_9 будь-яким психічним захворюванням, що позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними? Якщо так, то коли почалась ця психічна хвороба? Чи проявляється у нього тимчасовий розлад психічної діяльності, внаслідок якого він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними? Якщо так, то до якої категорії хворобливих станів належить даний психічний розлад?

2) Чи може на даний час ОСОБА_9 повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, чи дозволяє психічний стан ОСОБА_9 на даний час проводити з ним процесуальні дії та судовий розгляд, чи може правильно сприймати обставини кримінального провадження?

3) Чи потребує ОСОБА_9 застосування до нього примусових заходів медичного характеру?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» (місцезнаходження: 49006, місто Дніпро, вулиця Алексєєнко Надії, будинок 84).

Ознайомити експертів з правами та обов`язками, передбаченими ст.69 КПК України.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384, 385 КК України, за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

На час проведення експертизи утримувати ОСОБА_9 у психіатричному закладі в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, а саме в Дніпровській філії "Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги" Державної установи "Інститут судової психіатріїМіністерства охорони здоров`я України" (49006, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, будинок 84).

Зобов`язати Дніпровську філію "Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги" Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" для проведення експертизи надати оригінали медичної документації ОСОБА_9 за період перебування його в установі.

Копію ухвали направити до Дніпровській філії"Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги" Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (49006, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, будинок 84) - для відома та виконання.

Копію ухвали направити прокурору - для контролю за її виконанням.

Скерувати в розпорядження експертів матеріали кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_2

Присяжні ОСОБА_3

ОСОБА_4

ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117864897
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_9 , за ознаками суспільно небезпечного діяння, передбаченого п.4 ч.2 ст.115 КК України

Судовий реєстр по справі —465/3786/18

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні