Рішення
від 19.03.2024 по справі 515/1637/23
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 515/1637/23

Провадження № 2-о/513/14/24

Саратський районний суд Одеської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2024 року Саратський районний суд Одеської області у складі: головуючої судді Бучацької А.І., за участю: секретаря судового засідання Русавської Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт Сарата Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Давиденко Костянтин Вікторович, заінтересована особа: Татарбунарська міська рада Білгород-Дністровського району Одеської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,

У С Т А Н О В И В:

у жовтні 2023 року адвокат Давиденко К.В. звернувся до Татарбунарського районного суду з заявою, в якій просить встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акту на право власності на земельну ділянку серії І-ОД № 054891, виданого 25 вересня 2000 року на ім`я ОСОБА_2 .

Заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала в м. Татарбунари, Білгород-Дністровського району Одеської області. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 7,33 га, кадастровий номер 5125010100:01:001:0212, розташованої на території Татарбунарської міської ради Одеської області.

Заявниця прийняла спадщину, оскільки у встановлений законом строк подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини. 02 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Монастирліу О.П. була заведена спадкова справа № 119/2023. Листом від 02.10.2023 року нотаріус відмовив заявниці у видачі свідоцтва про право на спадщину через розбіжності в написанні по батькові спадкодавця в свідоцтві про смерть та в державному акті на право власності на земельну ділянку.

Ухвалою судді Татарбунарського районного суду Одеської області Зубова О.С. від 10 жовтня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, витребувано у приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Монастирліу О.П. копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розпорядженням в.о. голови Татарбунарського районного суду Одеської області Дем`янової О.А. від 14 грудня 2023 року цивільну справу передано на розгляд до Саратського районного суду Одеської області, у зв`язку з неможливістю проведення повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями та утворення нового складу суду.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 січня 2023 року головуючим суддею у справі визначено суддю Саратського районного суду Одеської області Бучацьку А.І.

Ухвалою Саратського районного суду від 15 січня 2024 року заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та призначено справу до судового розгляду (а.с. 37).

Представник заявника адвокат Давиденко К.В. в судове засідання 19 березня 2024 року не з`явився, надав до канцелярії суду заяву про розгляд справи за його відсутності, просив задовольнити заяву ОСОБА_1 ..

Від представника Татарбунарської міської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, належним чином повідомленого про день, час та місце судового розгляду, надійшла заява про розгляд справи за його відсутності (а.с.70).

Дослідивши та оцінивши докази, суд приходить до висновку про задоволення заяви з наступних підстав.

Частиною 7 ст.19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частини 1 та пункт 5 частини 2 ст. 293 КПК України встановлюють, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з пунктом 6 частини 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно правової позиції яка викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08.11.2019 року у справі № 161/853/19, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них має залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, при цьому має бути з`ясована мета його встановлення;

встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах;

заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо).

Згідно з копією паспорту НОМЕР_1 , виданого 07 грудня 2006 року Татарбунарським РВ УМВС України в Одеській області, заявниця ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Татарбунари Одеської області (5-6).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого відділом ЗАГС м. Татарбунари Одеської області та копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Татарбунарського районного управління юстиції Одеської області, батьками заявниці ОСОБА_1 є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.6, 7).

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого повторно 21.09.2023 року Татарбунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), та Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00041515463, копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Татарбунарського районного управління юстиції Одеської області, батьками ОСОБА_4 є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.8, 9).

18 грудня 1991 року ОСОБА_6 уклала шлюб з ОСОБА_7 та після одруження змінила прізвище на " ОСОБА_8 ", що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 (а.с.10).

Рішенням 23 сесії ХХІІІ скликання Татарбунарської міської ради Татарбунарського району Одеської області від 19 вересня 2000 року № 118-ХХІІІ, передано громадянам, які вийшли з членів КСП ім.Татарбунарського повстання, у приватну власність безоплатно земельні ділянки із земель колективної власності колишнього КСП ім. Татарбунарського повстання для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та вирішено видати державні акти на право власності на земельні ділянки (а.с.65-66).

У додатку до цього рішення у списку громадян, які вийшли з членів колишнього КСП ім. Татарбунарського повстання і яким видані державні акти в обмін на сертифікати в масиві 62 під номером 14 зазначена ОСОБА_2 , земельна ділянка загальною площею 7,33 га (а.с. 67-69).

Державний акт серії І-ОД № 054891 на право приватної власності на земельну ділянку площею 7,33 га, розташовану на території Татарбунарської міської ради, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі рішення 23 сесії ХХІІІ скликання Татарбунарської міської ради Татарбунарського району Одеської області від 19 вересня 2000 року № 118-ХХІІІ, видано 25 вересня 2000 року на ім`я ОСОБА_2 (а.с. 12).

14 травня 2018 року спадкодавець ОСОБА_2 залишила заповіт, яким на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: земельну ділянку площею 7,3259 га, кадастровий номер 5125010100:01:001:0212, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Татарбунарської міської ради (за межами населеного пункту) Татарбунарського району Одеської області заповідала ОСОБА_4 , а житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , із земельною ділянкою, на якій він розташований заповіла ОСОБА_9 .

Заповіт посвідчений приватним нотаріусом Татарбунарського районного нотаріального округу за реєстровим номером 685 (а.с.30).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 , яка видана 18 квітня 2023 року Татарбунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (а.с.11).

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_7 , видане 26 вересня 2023 року Татарбунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (а.с.74).

02 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Монастирліу О.П. заведена спадкова справа № 119/2023 до майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкоємиця за заповітом ОСОБА_9 подала заяву, в якій відмовилась від прийняття спадщини як за заповітом та і за законом. Заяву про прийняття спадщини за законом подала онука померлої ОСОБА_1 . Свідоцтва про право на спадщину не видавались. Зазначені обставини підтверджуються інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) та матеріалами спадкової справи № 119/2023 до майна ОСОБА_2 (а.с.21-34).

Листом приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Монастирліу О. від 02 жовтня 2023 року заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що належало ОСОБА_2 через розбіжності у написанні по батькові спадкодавця в свідоцтві про смерть та в державному акті (а.с. 11).

Досліджені судом докази підтверджують, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_8 , виданий 25 вересня 2000 року на ім`я ОСОБА_2 належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник не має іншої можливості одержати документи, що посвідчують цей факт; чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення. Встановлення зазначеного факту необхідно заявнику для оформлення спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 .

У зв`язку з чим, заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2-13, 19, 315, 319, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Давиденко Костянтин Вікторович, заінтересована особа: Татарбунарська міська рада Білгород-Дністровського району Одеської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа - задовольнити.

Встановити юридичний факт, що державний акт на право приватної власності на землю серії І-ОД № 054891 на земельну ділянку площею 7,33 га, розташовану на території Татарбунарської міської ради, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який видано 25 вересня 2000 року на ім`я ОСОБА_2 на підставі рішення 23 сесії ХХІІІ скликання Татарбунарської міської ради Татарбунарського району Одеської області від 19 вересня 2000 року № 118-ХХІІІІ, належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 25 березня 2024 року.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 07 грудня 2006 року Татарбунарським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_9 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Представник заявника: адвокат Давиденко Костянтин Вікторович, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ОД № 002979, видане Радою адвокатів Одеської області на підставі рішення № 58 від 19 квітня 2017 року, АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа: Татарбунарська міська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, адреса: 68100, м. Татарбунари, вул. Лесі Українки, 18, Білгород-Дністровського району Одеської області, код ЄДРПОУ 37197846.

Суддя А. І. Бучацька

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117865296
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —515/1637/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Зубов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні