Ухвала
від 21.03.2024 по справі 528/229/24
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/229/24

У Х В А Л А

Іменем України

м. Гребінка

21.03.2024 року Гребінківський районний суд Полтавської області в складі :

головуючої судді Вітківського М.О.,

при секретарі Коваленко О.М.

розглянувши y відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гребінка Полтавської області без проведення технічної фіксації заяву ОСОБА_1 , обтяжувач/виконавець: Гребінківський відділ державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони виконавчого провадження,-

в с т а н о в и в:

07 березня 2024 року представник заявника адвокат Чумарний А.І. звернувся до Гребінківського районного суду Полтавської області з вказаною заявою, в якій просить суд: замінити сторону у виконавчому провадженні № 57889367, боржника - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на його правонаступника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться на виконанні у Гребінківському відділі державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Замінити сторону у виконавчому провадженні № 69507308, боржника - ОСОБА_2 , року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на його правонаступника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться на виконанні у Гребінківському відділі державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

В обґрунтування заяви вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер син заявника, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть Серії НОМЕР_1 видане Гребінківським відділом ДРАЦС у Лубенському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

Після смерті свого сина, будучи спадкоємцем першої черги, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вчасно звернулася до Приватного нотаріуса Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенка І.М. із заявою про прийняття спадщини.

На підставі заяви спадкоємця, нотаріусом була відкрита спадкова справа № 57/2022 р. щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Проте, отримати свідоцтво про право на спадщину спадкоємець ОСОБА_1 не має можливості, оскільки як з`ясувалося, на майно спадкодавця ОСОБА_2 постановою старшого державного виконавця Гребінківського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Зленко О.А. від 14.06.2019 року, серія та номер: АСВП № 57889367 (Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 47352681 від 14.06.2019 року) та постановою державного виконавця Гребінківського відділу державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Кокозій І.В. від 28.12.2022 року, серія та номер: ВП № 69507308 (Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 65958626 від 28.12.2022 року) накладено арешт на нерухоме майно боржника

Як вбачається, що правонаступником у вказаних вище правовідносинах є мати спадкодавця, спадкоємець першої черги - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У зв`язку з викладеним, з метою вступу у виконавчі провадження для подальшої виплати заборгованості за виконавчими документами, представник заявника, який діє в інтересах ОСОБА_1 вимушений звернутися до суду в порядку ст. 442 ЦПК України із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником.

21.03.2024 року у судове засідання сторони не з`явилися. Суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності учасників справи, які були належним чином повідомлені, оскільки їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження у відповідності до абз. 2 ч. 3 ст. 442 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності, приходить до висновку про задоволення заявлених вимог за таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , видана Гребінківським райвідділом ЗАГС Полтавської області, а/з №58. (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , про що свідчить відповідне свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане Гребінківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), а/з №329. (а.с.7 зворот).

Із матеріалів справи вбачається, що приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенко І.М. заведено спадкову справу до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , спадкоємцями на майно є: мати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що свідчить довідка №39/02-14 від 12.02.2024 року. (а.с.8).

Відповідно до Інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, номер інформаційної довідки 368744277, від 06.03.2024 року, власником нерухомого майна житлової квартири за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 52,4 кв.м., житловою площею 34,5 квм., є ОСОБА_2 . (а.с.9,10).

Постановою старшого державного виконавця Гребінківського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Зленко О.А. від 14.06.2019 року, серія та номер: АСВП № 57889367 (Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 47352681 від 14.06.2019 року) та постановою державного виконавця Гребінківського відділу державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Кокозій І.В. від 28.12.2022 року, серія та номер: ВП № 69507308 (Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 65958626 від 28.12.2022 року) накладено арешт на нерухоме майно боржника. (а.с.11,12).

Питання процесуального правонаступництва регламентовані частиною першою статті 55 ЦПК України, згідно з якою, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу..

Відповідно до ст.442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з її вибуттям, тобто підставою заміни боржника внаслідок правонаступництва є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки або пряма вказівка акту цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим, для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Процесуальне правонаступництво, передбачене ст.55 Цивільного процесуального кодексу України, - це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 10.08.2020 у справі № 917/1339/16.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Оскільки, ОСОБА_1 є спадкоємцем (правонаступником) померлого ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне замінити сторону виконавчого провадження. Таким чином, заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258-261, 353, 354, 442 ЦПК України,-

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 , обтяжувач/виконавець: Гребінківський відділ державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні № 57889367, боржника - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на його правонаступника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться на виконанні у Гребінківському відділі державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Замінити сторону у виконавчому провадженні № 69507308, боржника - ОСОБА_2 , року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на його правонаступника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться на виконанні у Гребінківському відділі державної виконавчої служби у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 354, 355 ЦПК України та, відповідно п. п. 15.5 п. 15 ч. 1 Перехідних положень ЦПК України, - до Полтавського апеляційного суду через Гребінківський районний суд Полтавської області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом 15 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: https://court.gov.ua/sud1605.

Суддя М. О. Вітківський

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117868037
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —528/229/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні