Ухвала
від 21.03.2024 по справі 699/342/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/342/24

Номер провадження № 1-кс/699/113/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до документів

21.03.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Слідчий суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у межах кримінального провадження №12024250380000059 клопотання слідчої Слідчого відділення Відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Корсунь-Шевченківського відділу Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4 ,

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

УСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло вищевказане клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 14.02.2024 до ЄРДР за №12024250380000059, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.122 КК України.

Клопотання обґрунтовується наступними доводами.

13.02.2024 до ІНФОРМАЦІЯ_2 надійшло повідомлення від ОСОБА_5 про те, що 04.11.2023 року близько 18:00 год. його сину ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який перебував в м. Корсунь- Шевченківський біля будинку культури, завдали тілесні ушкодження у вигляді травми обличчя із множинними переломами кісток обличчя, які відповідно до висновку спеціаліста № 05-11-01/23 від 9.02.2024 відносяться до ушкоджень середньої тяжкості.

14.02.2024 відомості про дану подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та присвоєно реєстраційний № 12024250380000059, за попередньою правовою кваліфікацією, передбаченою ч. 1 ст. 122 КК України.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , 04.11.2023 близько 18 год. 30 хв., знаходячись поблизу будинку культури в м. Корсунь-Шевченківський, отримав тілесні ушкодження у вигляді травми обличчя із множинними переломами кісток обличчя, які завдав йому ОСОБА_7 , у результаті конфлікту, а саме шляхом нанесення 1 удару кулаком правої руки в область лівого ока, після якого ОСОБА_6 впав на землю та отримав ще два удари ногою в область обличчя з лівої сторони, свідомість не втрачав.

Також в ході проведення досудового розслідування було встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , звертався за медичною допомогою та перебував на лікуванні в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , де перебував на стаціонарному лікуванні з 29.01.2024 по 01.02.2024 , що було зафіксовано у відповідній історії хвороби.

У зв`язку з тим, що наразі виникла необхідність у встановленні факту того які саме тілесні ушкодження виявленні на тілі ОСОБА_6 , їх характеру, локалізації, механізму утворення та ступеню тяжкості, виникає необхідність у призначенні та проведенні судово-медичної експертизи, для повноти проведення якої виникає необхідність в наданні судово-медичному експерту вказаної медичної документації.

Слідчим було направлено запит на адресу КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у порядку ст. 93 КПК України з метою отримання медичної документації ОСОБА_6 . Однак, у наданні інформації та документів, вказаних у запиті, було відмовлено та зазначено, що надання інформації, яка становить лікарську таємницю, може бути лише на підставі ухвали слідчого судді.

Разом з тим, можливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації відсутня, а вилучення указаних документів та речей необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Органом досудового розслідування є ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У судове засідання були викликані слідчий, прокурор та представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які до суду не з`явилися.

Слідча звернулася до слідчого судді із заявою про здійснення розгляду клопотання без її участі, клопотання підтримала.

Директор комунального підприємства та прокурор причини неявки не повідомили.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком випадків, передбачених ст. 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом приписів частин 1, 2, 4 ст. 162 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті. Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться. Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з приписами п.п. 2, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці відносяться відомості, які можуть становити лікарську таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

До клопотання у якості доказів, що його обґрунтовують, надано копії наступних документів: витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 12024250380000059 від 14.02.2024; постанови про призначення групи слідчих; повідомлень про початок досудового розслідування та призначення групи прокурорів від 14.02.2024; рапорту помічника чергового ЧЧ ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_8 від 13.02.2024; протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію від 13.02.2024; письмових пояснень ОСОБА_6 ; копію його свідоцтва про народження та паспорта ОСОБА_5 ; висновку спеціаліста в галузі судово-медичної експертизи Корсунь-Шевченківського міжрайонного відділення КУ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » від 09.02.2024 № 05-11-01/3; протоколів допиту потерпілого ОСОБА_6 та свідка ОСОБА_5 , а також протокол проведення слідчого експерименту за участі потерпілого ОСОБА_6 ; клопотання про тимчасовий доступ до документів; ухвали слідчого судді від 28.02.2024; клопотання ОСОБА_5 ; листа КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 12.03.2024 № 280.

Надані докази підтверджують обставини, наведені слідчим на обґрунтування необхідності задоволення клопотання.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст.131 КПК України).

Згідно зі ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Ураховуючи вищенаведене, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам чинного кримінального процесуального законодавства, а дані, зібрані у матеріалах кримінального провадження, дають підстави зробити висновок про те, що з метою встановлення обставин вчинення даного кримінального правопорушення, проведення заходів забезпечення кримінального провадження, про які просить слідчий, є необхідним.

Указані в клопотанні документи мають значення для встановлення істини по справі, зокрема встановлення характеру, локалізації, механізму утворення та ступеню тяжкості тілесних ушкоджень завданих потерпілому. З матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені. З огляду на викладене клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчої Слідчого відділення Відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Корсунь-Шевченківського відділу Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні №12024250380000059, внесеному до ЄРДР 14.02.2024 задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) надати слідчому СВ відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , слідчому СВ відділення поліції № 1 ЧРУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_9 , слідчому СВ відділення поліції № 1 ЧРУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_10 , кожен із яких має право діяти самостійно, тимчасовий доступ до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю ознайомлення та вилучення оригіналів таких документів, а саме: історії хвороби, в тому числі всіх наявних знімків, рентгенів, комп`ютерних томографій з їх висновками (розшифровками) на ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 р.н., який звертався за медичною допомогою та з 29.01.2024 перебував на лікуванні в зазначеному вище закладі.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117869291
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —699/342/24

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні