Ухвала
від 19.03.2024 по справі 758/3144/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/3144/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 року слідчий суддя Подільського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києва ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, одруженого, працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києва ОСОБА_6 , за погодженням з прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 .

Зазначав, що у провадженні Подільського УП ГУНП у м. Києві перебуває кримінальне провадження № 42023102070000045 відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.03.23 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_4 є службовою особою КП «Київпастранс».

ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді в.о. головного інженера КП «Київпастранс» та будучи службовою особою, наділеною повноваженнями на укладення договорів від імені підприємства, вчинив розтрату чужого майна, шляхом зловживання своїм службовим становищем зі наступних обставин.

Досудовим розслідуванням установлено, що 12.01.2021 на веб-сайт електронної системи публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( ІНФОРМАЦІЯ_3 а) КП «Київпастранс) оприлюднено оголошення UA-2021-01-12-004656-а про проведення відкритих торгів на закупівлю нафти і дистилятів за кодом ДК 021:2015:09130000-9 (нафта і дистиляти), зокрема, дизельного палива (наливом), з очікувано. вартістю закупівлі 80 080 000,00 гривень. За результатами проведеної процедури закупівлі переможцем у лоті № 2 (закупівля 929002,3201 літрів дизельного палива) визнано Товариство обмеженою відповідальністю «ГЛОБАЛ СЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 41915030) ціновою пропозицією 19 954 969,84 гривень з ПДВ.

26.03.2021 між КП «Київпастранс» в особі заступника генерального директора ОСОБА_7 та ТОВ «ГЛОБАЛ СЕЙЛ» в особі директора ОСОБА_8 укладено договір про закупівлю товару № 51.21 - 48.

Відповідно до п.п. 1.1-1.2. Договору Постачальник зобов`язується поставити та передати у власність Покупцю дизельне паливо (наливом), згідно зі Специфікацією (Додаток №1).

Згідно з п. 3.1. ціна Договору становить 19 954 969,84 гривень, у т.ч. ПДВ 3 325 828, 331 гривень. Ціна за один літр товару, становить 17,90 грн./л. без ПДВ.

Пунктом 11.1 Договору № 01/12 передбачено, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків передбачених чинним законодавством України., зокрема ст. 41 Закону №922.

У разі подання Постачальником клопотання щодо зміни ціни більш ніж на 3% за визначену в Договорі за одиницю товару при коливанні ціни такого товару шляхом підписання додаткової угоди до даного договору постачальник зобов`язується надати покупцю обґрунтування такого підвищення та документальне підтвердження коливання ціни на ринку. Покупець, в свою чергу, залишає за собою право відмовити Постачальнику у підписанні вищезазначеної угоди, та заявити вимогу про поставку товару за цінами що є дійсними на момент подання такого клопотання.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі» істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, зокрема, збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

Разом з тим, ОСОБА_4 , діючи на виконання свого злочинного плану, маючи на меті розтрату бюджетних коштів, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, будучи службовою особою, діючи умисно, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, достовірно знаючи, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків вказаних у п. 3.6 Договору № 51.21-48, зокрема, не більше як на 10 відсотків, згідно чинного законодавства, у бік збільшення при коливанні ціни такого товару шляхом підписання додаткової угоди до даного договору, всупереч умов договору та вимог законодавства, за час виконання вказаного Договору за підписом заступника генерального директора ОСОБА_7 вносились зміни в частині підвищення ціни за одиницю товару, а саме: додатковою угодою № 2 від 16.04.2021, яку підписано КП «Київпастранс» в особі в.о. головного інженера ОСОБА_4 , та скріплено печаткою Підприємства в приміщенні КП за адресою: АДРЕСА_2 , ціну дизельного палива збільшено із 17,90 гривень/л до 19,05 гривень/л без ПДВ.

Так, відповідно до видаткових накладних у період з 16.04.2021 по 27.08.2021 Підприємством отримано від ТОВ «ГЛОБАЛ СЕЙЛ» 181 195, 00 літрів палива по ціні 19,05 гривень/літр без ПДВ, або 22,86 гривень з ПДВ не загальну суму 4 142 117, 70 гривень з ПДВ.

Таким чином, внаслідок безпідставного збільшення ціни палива збитки Підприємства склали 250 049, 10 гривень з ПДВ.

30.01.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, а саме в розтраті чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Необхідність застосування запобіжного заходу у вигляді застави обґрунтована наявністю ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, а саме: можливість переховуватися від органів досудового розслідування, можливість знищення чи приховання будь-яких речей та документів, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, можливість незаконно виливати на свідків у кримінальному провадженні.

Посилаючись на те, що саме такий запобіжний захід як застава зможе забезпечити виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків і запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, слідчий просив клопотання задовольнити та визначити розмір застави в розмірі 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У зв`язку з застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави, слідчий просив покласти на підозрюваного наступні обов`язки: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду; не відлучатися з м. Києва без дозволу слідчого, прокурора, суду; повідомляти слідчого, прокурора, суд про зміну свого місця проживання та/або роботи, утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними у кримінальному провадженні, задати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив клопотання задовольнити.

Підозрюваний та його захисник у судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечили, просили у задоволенні клопотання відмовити у повному обсязі, посилаючись на те, що підозра необґрунтована, ризики прокурором не доведені, підозрюваний належним чином виконує процесуальні обов`язки, передбачені КПК України.

Вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у розгляді клопотання, вивчивши клопотання та додані до нього документи, приходжу до наступного висновку.

Установлено, що у провадженні Подільського УП ГУНП у м. Києві перебуває кримінальне провадження № 42023102070000045 відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.03.23 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

30.01.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Частиною 2 ст. 177 КПК України передбачено, що підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 182 КПК України застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності підстав, зазначених ст. 177 КПК України, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів, зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, які зазначені ст. 178 КПК України (ч. 1 ст. 178 КПК України).

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу враховую: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_4 у разі визнання його винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється.

Відповідно до Рішень Європейського суду з прав людини у справах «Нечипорук і Йонкало проти України» , «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, хоча те, що саме може вважатися обґрунтованим, залежить від усіх обставин справи.

З доданих до клопотання документів вбачається обґрунтована підозра щодо вчинення підозрюваним ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Крім того, враховую вік та стан здоров`я підозрюваного, міцність соціальних зв`язків підозрюваного: наявність сім`ї, постійного місця проживання, постійного місця роботи, відсутність судимостей.

До того ж, враховую наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: можливість переховуватися від органів досудового розслідування, можливість знищення чи приховання будь-яких речей та документів, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, можливість незаконно виливати на свідків у кримінальному провадженні.

Прокурором у судовому засіданні було доведено, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 182 КПК України розмір застави визначається у таких межах: щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо нетяжкого злочину, - від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Обґрунтовуючи розмір застави в 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, прокурор посилався на те що саме такий розмір застави зможе забезпечити виконання підозрюваним, покладених на нього обов`язків.

Згідно з ч. 4 ст. 182 КПК України розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

З урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, приходжу до висновку, що розмір застави у межах 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 15 140 грн. достатньою мірою гарантуватиме виконання підозрюваним, покладених на нього обов`язків.

Керуючись ст.ст. 175 - 178, 182, 194, 196, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києва ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити частково.

Застосувати відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді застави.

Визначити відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заставу у межах 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 15 140 (п`ятнадцять тисяч сто сорок) грн., яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок: НОМЕР_1 , отримувач - ТУДСАУ в місті Києві, код ЄДРПОУ - 26268059, банк - Державна казначейська служба України м. Київ, МФО - 820172, призначення платежу: застава, № ухвали суду, прізвище, ім`я, по батькові платника застави.

На підставі ч. 5 ст. 194 КПК України покласти на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду;

- не відлучатися з м. Києва без дозволу слідчого, прокурора, суду;

- повідомляти слідчого, прокурора, суд про зміну свого місця проживання.

Визначити термін дії обов`язків, покладених на підозрюваного у межах строку досудового розслідування до 29.03.24 включно.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що відповідно до ч. 6 ст. 182 КПК України підозрюваний, не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому, прокурору, суду. Зазначені дії можуть бути здійснені пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здійснення не буде прийнято рішення про зміну запобіжного заходу. З моменту обрання запобіжного заходу у вигляді застави щодо особи, яка не тримається під вартою, в тому числі до фактичного внесення коштів на відповідний рахунок, підозрюваний, заставодавець зобов`язані виконувати покладені на них обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

У разі внесення застави застоводавцем, заставодавцю роз`яснити:

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 191 КК України.

Санкція ч. 2 ст. 191 КК України передбачає покарання у виді обмеження волі на строк до п`яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Застоводавець зобов`язаний забезпечити належну поведінку підозрюваного та його явку за викликом.

У разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Cлідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117870058
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, одруженого, працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —758/3144/24

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні