Ухвала
від 21.03.2024 по справі 761/37027/14-а
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/37027/14-а

Провадження № 6-а/761/18/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: Савицького О.А.,

при секретарі: Габунії Н.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду заяву Департаменту соціальної політики Житомирської міської ради, заінтересовані особи: Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця» в особі Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Акціонерного товариства «Укрзалізниця», Кабінет Міністрів України, про заміну сторони виконавчого провадження,

ВСТАНОВИВ:

25.09.2023 р. на адресу суду надійшла заява Департаменту соціальної політики Житомирської міської ради про заміну сторони виконавчого провадження.

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що оскільки боржником у зобов`язанні з компенсації витрат, які понесла залізниця на перевезення пасажирів, що користуються пільгами з оплати проїзду у приміських проїздах має бути Держава в особі Кабінету Міністрів України, просить суд замінити сторону боржника у виконавчому провадженні з примусового виконання постанови суду від 13.01.2015 р. в справі № 761/37027/14-а, а саме Департамент соціальної політики Житомирської міської ради на Кабінет Міністрів України.

Представник заявника в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав, просив суд задовольнити їх у повному обсязі.

Представники заінтересованих осіб АТ «Укрзалізниця» та Кабінету Міністрів України в судовому засіданні проти заявлених вимог заперечили, просили суд відмовив у їх задоволенні.

Інші особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, своїх представників до суду не направили, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись належним чином у встановленому законом порядку, причин неявки не повідомили, а тому відповідно до ч.2 ст. 379 КАС України, суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності вказаних осіб.

Вислухавши пояснення представника заявника та представників заінтересованих осіб, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що заява про заміну сторони виконавчого провадження не підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 13.01.2015 р. Шевченківським районним судом м.Києва прийнято постанову у справі № 761/37027/14-а за адміністративним позовом ДТГО «Південно-Західна залізниця» до Управління праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради Житомирської області про визнання бездіяльності протиправною та стягнення коштів, яким даний адміністративний позов задоволено.

Вказана постанова набрала законної сили, за якою стягувачу було видано виконавчий лист.

Ухвалою від 16.03.2016 р. замінено сторону стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання постанови суду від 13.01.2015 р. в справі № 761/37027/14-а, а саме ДТГО «Південно-Західна залізниця» на його правонаступника ПАТ «Укрзалізниця».

Ухвалою від 31.05.2018 р. замінено сторону боржника у виконавчому провадженні, а саме Управління праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради Житомирської області на його правонаступника Департамент соціальної політики Житомирської міської ради.

Звертаючись до суду в даною заявою, заявник, як на підставу для її задоволення, посилається на те, що боржником у зобов`язанні з компенсації витрат, які понесла залізниця на перевезення пасажирів, що користуються пільгами з оплати проїзду у приміських проїздах має бути Держава в особі Кабінету Міністрів України, а тому просить суд замінити сторону боржника у виконавчому провадженні з примусового виконання постанови суду від 13.01.2015 р. в справі № 761/37027/14-а, а саме Департамент соціальної політики Житомирської міської ради на Кабінет Міністрів України.

Згідно зі ст. 520 ЦК України боржник у зобов`язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Законодавець встановлює обмеження на заміну боржника у зобов`язанні поза волею кредитора. Такий підхід має на меті убезпечити кредитора від непередбачуваного та неочікуваного ризику невиконання зобов`язання внаслідок заміни особи боржника.

Необхідність отримання згоди кредитора на переведення боргу зумовлена тим, що особа боржника завжди має істотне значення для кредитора.

Вступаючи у договірні відносини, кредитор розраховує на отримання виконання з огляду на якості конкретного боржника (здатність виконати обов`язок, платоспроможність, наявність у боржника майна тощо).

За змістом статті 520 ЦК України у правовідносинах із заміни боржника беруть участь три особи: кредитор, боржник, особа, інша особа, яка має намір стати боржником. Отже, боржник або особа, яка висловила намір стати боржником, може запропонувати кредитору заміни боржника, або сам кредитор може запропонувати замінити боржника.

У будь-якому випадку для здійснення такої заміни має бути тристороння згода: боржник виявив згоду на те, щоб він був замінений; третя особа виявила згоду на те, щоб набути обов`язків боржника; кредитор надав згоду на заміну боржника. Відсутність згоди хоча б однієї із сторін не дає підстав для заміни боржника (правовий висновок Верховного Суду, викладений у постанові від 14.12.2023 в справі № 756/14628/17).

Отже для здійснення заміни боржника у виконавчому провадженні обов`язковою умовою є надання згоди на здійснення такої заміни стягувачем та заінтересованою особою, яка має намір набути статус боржника.

Судом встановлено, що ні стягувачем АТ «Укрзалізниця», ні Кабінетом Міністрів України, який на думку заявник має набути статус боржника, згоди на здійснення заміни сторони боржника у виконавчому провадженні не надавалось.

Крім того, відповідно до статті 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальним правонаступництвом є заміна сторони або третьої особи іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в судочинстві участь останнього.

Положеннями статті 379 КАС України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з частинами 1, 2 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Відповідно до ч.5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Таким чином, згідно з положеннями чинного законодавства, заміна відповідної сторони виконавчого провадження може відбуватися виключно за умов її вибуття.

Враховуючи, що стягувач та заінтересована особа, яка на думку заявника має набути статус боржника, не надавали своєї згоди на здійснення заміни сторони боржника у виконавчому провадженні, при цьому судом не встановлено факту вибуття боржника, суд вважає, що у даному випадку відсутні підстави для процесуального правонаступництва, а тому приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви.

Керуючись ст.ст. 243, 248, 256, 293-295, 297, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити Департаменту соціальної політики Житомирської міської ради в задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження, заінтересовані особи: Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця» в особі Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Акціонерного товариства «Укрзалізниця», Кабінет Міністрів України.

Ухвала може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117870323
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —761/37027/14-а

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 31.05.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 31.05.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 09.03.2018

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 10.09.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Чаку Є.В.

Ухвала від 10.08.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Чаку Є.В.

Ухвала від 21.07.2015

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні