Рішення
від 06.02.2024 по справі 761/40081/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40081/23

Провадження № 2/761/4065/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2024 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: Савицького О.А.,

при секретарі: Габунії Н.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВБЕТ Україна» про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

31.10.2023 р. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ «ВБЕТ Україна» про зобов`язання вчинити дії.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що він у 2022 році зареєструвався на веб-сайті відповідача «vbet.ua», пройшов верифікацію та отримав право на здійснення букмекерських парі за гральним рахунком НОМЕР_1 . Посилаючись на те, що йому в односторонньому порядку відповідачем було зменшено суму максимальну ставки на всі події, ринки та турніри, позивач вважає такі дії відповідача неправомірними та такими, що порушують його права, а тому звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою від 06.11.2023 р. відкрито провадження у справі, розгляд якої вирішено проводити у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначено судове засідання.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив суд задовольнити їх у повному обсязі з підстав викладених в позові.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позовних вимог заперечив, просив суд відмовити у їх задоволенні з підстав викладених у відзиві на позовну заяву.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Перевіряючи обставини справи судом встановлено, що ОСОБА_1 у 2022 році зареєструвався на веб-сайті ТОВ «ВБЕТ Україна» «vbet.ua», пройшов верифікацію та отримав право на здійснення букмекерських парі за гральним рахунком 1118370559.

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач, як на підставу для його задоволення посилається на те, що йому в односторонньому порядку відповідачем було зменшено суму максимальної ставки на всі події, ринки та турніри, а тому вважає такі дії відповідача неправомірними та такими, що порушують його права.

Так, як вбачається з матеріалів справи, відповідач ТОВ «ВБЕТ Україна» здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України, що підтверджується Статутом, рішення одноосібного учасника, наказом про призначення директора, витягом з ЄДР.

Відповідач використовує у своїй діяльності веб-сайт «vbet.ua», за допомогою якого надає послуги з організації та проведення азартних ігор покер та казино в мережі Інтернет, організації та проведення букмекерської діяльності. Інформація про вказаний веб-сайт знаходиться на веб-сайті регулятора Комісії з регулювання азартних ігор та лотарей (далі - КРАІЛ) в розділі інформації про ліцензованих організаторів азартних ігор, що підтверджується рішенням про видачу ліцензії від 18.01.2022 р. № 15.

Також на відповідача як на організатора азартних ігор покладено ряд обов`язків, в тому числі вжиття профілактичних заходів для боротьби з ігровою залежністю (лудоманією).

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 17 Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (далі - Закон), ідентифікація (верифікація, встановлення даних) гравця або відвідувача для цілей цього Закону передбачає збір організатором азартних ігор інформації про: 1) прізвище, ім`я, по батькові (за наявності) особи; 2) вік (дату народження) особи; 3) наявність або відсутність особи в Реєстрі осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх. Ідентифікація (верифікація, встановлення даних) гравця або відвідувача здійснюється працівником організатора азартних ігор під час пертого відвідування грального закладу на підставі оригіналу документа, що посвідчує особу та підтверджує вік, а також до моменту прийняття ставки через мережу Інтернет із застосуванням методів ідентифікації та (або) інших методів верифікації, що використовуються відповідно до законодавства про захист персональних даних та правил організатора азартних ігор.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 1 Закону, гравець - фізична особа, яка на момент участі в азартній грі досягла 21-річного віку, є дієздатною, не перебуває у Реєстрі осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх, та за власним бажанням бере участь в азартній грі. Азартна гра - будь-яка гра, умовою участі в якій є внесення гравцем ставки, що дає право на отримання виграшу (призу), імовірність отримання і розмір якого повністю або частково залежать від випадковості, а також знань і майстерності гравця.

Також відповідно до ч.10 ст. 18 Закону, здійснення фізичною особою ставки в азартну гру є укладенням між нею та організатором азартних ігор, який проводить відповідну азартну гру, договору про участь в азартній грі. Договір про участь в азартній грі вважається укладеним з моменту прийняття організатором азартних ігор від фізичної особи ставки в азартну гру.

Пунктом 10 статті 24 Закону визначено, що внесення гравцем ставки вважається його згодою з правилами проведення азартної гри.

Згідно з п.58 ч.1 ст. 1 Закону, ставка - грошові кошти або ігровий замінник гривні, що передаються гравцем організатору азартної гри, сумовою участі в азартній грі та виходячи з розміру якої відповідно до правил такої азартної гри визначається розмір виграшу (призу).

Відповідно до п.20 ч.1 ст. 15 Закону, в своїй діяльності організатор азартних ігор зобов`язаний вживати заходів для боротьби з ігровою залежністю (лудоманією).

Відповідальна гра - базовий принцип організації та проведення азартних ігор, що передбачає здійснення організаторами азартних ігор заходів до попередження та мінімізації негативних наслідків участі фізичної особи в азартній грі, а також заходів, спрямованих на організацію самообмежень і самоконтролю для гравців (п.10 ч.1 ст. 15 Закону).

Згідно з пунктом 4 Рішення КРАІЛ «Про затвердження Вимог щодо боротьби з вираженою ігровою залежністю (лудоманією)» від 13.12.2022 р. № 423, на організатора азартних ігор покладається обов`язок вживати профілактичні заходи для боротьби з ігровою залежністю (лудоманією).

У вказаному пункті 4 Рішення KPAІЛ визначено, що принципами боротьби з вираженою ігровою залежністю (лудоманією) є: 1) забезпечення профілактики виникнення вираженої ігрової залежності (лудоманії) у особи; 2) забезпечення захисту прав гравців і мінімізації проявів вираженої ігрової залежності (лудоманії)…; 4) сприяння забезпеченню відповідальної фінансової поведінки фізичною особою з метою мінімізації негативних наслідків участі фізичної особи в азартній грі...

Згідно з преамбулою Правил організатора азартних ігор ТОВ «ВБЕТ Україна», реєструючись на веб-сайті «vbet.ua», гравець підтверджує, що ознайомився з цими Правилами та Договором, приймає їх та в повному обсязі згодний з ними.

Відповідно до п.1.4 Розділу «Спортивні ставки» Правил організатора азартних ігор, максимальна сума ставки на подію залежить від виду спорту і події і визначається Організатором конкретно як для кожної події, так і для кожного виду ставки, і підлягає змінам без попереднього письмового повідомлення. VBET.UA залишає за собою право встановлювати максимальну ставку на окремі події, а також вводити і знімати особливі обмеження по рахунках окремих клієнтів без повідомлення і пояснення причин.

Відповідно до пп.13 п.6.1 Правил організатора азартних ігор ТОВ «ВБЕТ Україна», Організатор зобов`язаний вживати заходів для боротьби з ігровою залежністю (лудоманією).

Також з метою вжиття додаткових заходів по боротьбі з ігровою залежністю (лудоманією) директором ТОВ «ВБЕТ Україна» у травні 2023 р. було видано відповідний наказ, яким визначено, що у разі виявлення потенційних ознак ігрової залежності (лудоманії) гравця, обмежувати суму максимальної ставки такого гравця по його ігровому акаунту до 0,1 % від встановленої максимальної суми ставки на відповідну подію...

Судом встановлено, що на виконання вимог законодавства, а також правил відповідача ТОВ «ВБЕТ Україна», було забезпечено проходження позивачем ОСОБА_1 за його згодою процесу ідентифікації (верифікації) на веб-сайті «vbet.ua». За результатами ідентифікації (верифікації) будь-яких обмежень щодо участі в азартних іграх за позивачем ОСОБА_1 не виявлено. Процедура ідентифікації (верифікації) клієнтського рахунку позивача ОСОБА_1 проведена та завершена, відповідно до норм чинного законодавства. Тільки після проходження вказаної процедури ідентифікації (верифікації) та повної перевірки позивача ОСОБА_1 йому присвоєно статус гравця та допущено до участі в азартних іграх на сайті відповідача ТОВ «ВБЕТ Україна», в тому числі надано можливість робити ставки.

Як встановлено з пояснень представника відповідача, 29.08.2023 р. відповідачем було зафіксовано не властиву позивачу активність на його ігровому аканті, а саме 29.08.2023 р. останнім протягом 20 хвилин було здійснено 5 ставок на події на веб-сайті «vbet.ua», що не відповідає звичному системному характеру гри позивача.

На виконання п.20 ч.1 ст. 15 Закону, п.4 Рішення KPAІЛ № 423 від 13.12.2022 р. з метою вжиття профілактичних заходів для запобігання ігрової залежності (лудоманії), було накладено обмеження на максимальну суму ставок по акаунту позивача, згідно п.1.4 Розділу «Спортивні ставки» Правил організатора азартних ігор, що підтверджується наказом директора ТОВ «ВБЕТ Україна» від 29.08.2023 р. № 29/08/23 та доповідною запискою директора департаменту фінансово-економічної безпеки ТОВ «ВБЕТ Україна» від 29.08.2023 р. Обмеження спрямовані на профілактичні заходи по боротьбі із ігровою залежністю, спонукання гравця до відповідальної гри, попередження та мінімізацію негативних наслідків участі позивача в азартній грі.

При цьому, відповідно до вищезазначених положень Правил відповідача, останній може здійснювати обмеження максимальної суми ставки без будь-якого додаткового повідомлення гравця про таке обмеження та пояснення причин, згідно Правил організатора азартних ігор.

Отже судом встановлено, що відповідач під час обмеження позивачу суми максимальної ставки діяв у відповідності до своїх Правил, як організатора азартних ігор, та законодавства України, при цьому будь-які порушення з боку відповідача по відношенню до позивача відсутні.

Крім того, відповідно до п.4 ст. 6 Закону, органом державного регулювання у сфері організації та проведення азартних ігор є Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей.

Згідно з п.п.12, 22 ч. 1 ст. 8 Закону, під час реалізації державної політики у сфері організації та проведення азартних ігор Уповноважений орган має такі повноваження: розглядає скарги гравців та інших осіб на дії організаторів азартних ігор, у разі виявлення порушень вживає заходів відповідно до цього Закону; організовує та здійснює державний контроль за організацією та проведенням азартних ігор, зокрема контроль за додержанням цього Закону, ліцензійних умов, шляхом проведення планових, позапланових та фактичних перевірок, у тому числі методом контрольних закупок; у разі виявлення порушень ліцензійних умов складає та направляє організаторам азартних ігор припис щодо усунення таких порушень, що є обов`язковим до виконання.

Так, позивач звертався до КРАІЛ зі скаргою на дії відповідача, однак за результатами проведеної перевірки за цією скаргою будь-яких порушень зі сторони відповідача як організатора азартних ігор не виявлено, будь-яких приписів щодо відповідача не складалось.

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

За умовами ч.3 ст. 12, ч.1 ст. 13 ЦПК України обов`язок доказування покладається на сторони у справі.

Статтею 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За таких обставин, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності та враховуючи, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу для задоволення позову, а саме щодо неправомірність дій відповідача під час обмеження суми максимальної ставки, не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, суд приходить до висновку, що позов є необґрунтованим, а тому відмовляє в його задоволенні.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 12, 13, 76-81, 133, 141, 259, 263-265, 268, 273, 352-355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні позову до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВБЕТ Україна» про зобов`язання вчинити дії.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано, або після перегляду рішення в апеляційному порядку, якщо його не скасовано.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117870350
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —761/40081/23

Рішення від 06.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Рішення від 06.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні