Ухвала
від 19.03.2024 по справі 126/476/24
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 126/476/24

Провадження № 2-о/126/43/2024

"19" березня 2024 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Рудь О. Г.

секретар Кучанська В. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Джулинська сільська рада Гайсинського району Вінницької області про звільнення від обов`язків опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , за участю заінтересованої особи Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області, звернулися в суд з даною заявою.

В обгрунтування поданої заяви зазначають, що рішенням Бершадського районного суду від 13.04.2011 у справі № 2-0-1/11, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним та визнано ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В зв`язку з погіршенням стану здоров`я ОСОБА_1 виконувати обв`язки опікуна над її підопічним ОСОБА_3 неспроможна.

Відповідно висновку-подання опікунської ради при виконавчому комітеті Джулинської сільської ради від 15.02.2024 року про заміну опікуна над ОСОБА_3 рекомендовано ОСОБА_1 звернутись до суду щодо звільнення її від обов`язків опікуна.

Разом з тим відповідно висновку-подання від 15.02.2024 року, опікунська рада при виконавчому комітеті Джулинської сільської ради визнає доцільним призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном над ОСОБА_3 ..

Оскільки опіка над недієздатною особою встановлена рішенням суду від 13.04.2011 року не є припинена, а призначений опікун за станом здоров`я не може здійснювати догляд за ОСОБА_3 , тому виникла необхідність у призначенні нового опікуна.

ОСОБА_2 , якому недієздатний ОСОБА_3 є близьким родичем (дядьком по мамі), має особисте бажання опікуватись над своїм рідним дядьком.

В зв`язку з чим заявники звернулися до суду для вирішення питання про заміну опікуна особі, яка визнана судом недієздатною в судовому порядку.

Заявники, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, через канцелярію суду подали заяви про розгляд справи у їхню відсутність, просили заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи, органу опіки та піклування Джулинської сільської ради, ОСОБА_4 , в судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду подала заяву про розгляд справи у її відсутність, не заперечує проти задоволення заяви.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та усі зібрані по справі докази, давши їм оцінку в сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Як визначено ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, у порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно зі ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Відповідно до положень ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Судом встановлено, що рішенням Бершадського районного суду від 13.04.2011 у справі № 2-0-1/11, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним та визнано ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ч. 1 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 , потребує постійного догляду, оскільки являється інвалідом ІІ-ї групи та перебуває на обліку у психіатра та згідно висновку судово-психіатричної експертизи не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Однак, наразі ОСОБА_1 , яка рішенням Бершадського районного суду Вінницької області була призначена опікуном ОСОБА_3 , у зв`язку із загостренням серцевого захворювання, за станом свого здоров`я (підтверджено консультативним висновком КНП "ВРЦСП"), не може виконувати обов`язки опікуна, а тому просить замінити її та призначити опікуном над ОСОБА_3 свого сина - ОСОБА_2 , так як останній бажає здійснювати опіку над недієздатним дядьком.

Згідно висновку - подання опікунської ради при виконавчому комітеті Джулинської сільської ради про заміну опікуна над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , затвердженого рішенням виконавчого комітету Джулинської сільської ради від 15.02.2024 року, ОСОБА_1 , рекомендовано звернутися до Бершадського районного суду Вінницької області із заявою про звільнення від обов`язків опікуна.

Відповідно до ч. 1. ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Ч. 2 ст. 75 ЦК України передбачено, що особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Враховуючи вищезазначене та стан здоров`я заявниці ОСОБА_1 , суд дійшов висновку про звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_3 ..

Щодо призначення опікуном ОСОБА_2 над дієздатним ОСОБА_3 , суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Ст. 55 ЦК України визначено, що опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Вимогами ст. 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно із ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Ст. 62 ЦК України визначено, що опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

Згідно із ст. 63 ЦК України, опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою заявою.

Згідно приписів ч. 4 ст. 63 ЦК України опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов`язки опікуна.

Пунктом 3.1. Правил опіки та піклування, затвердженого наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 року № 34/166/131/88 передбачено, що при призначенні опікуна беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним.

Відповідно до ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна. Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Згідно висновку - подання опікунської ради при виконавчому комітеті Джулинської сільської ради про доцільність призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , затвердженого рішенням виконавчого комітету Джулинської сільської ради від 15.02.2024, опікунська рада при виконавчому комітеті Джулинської ради визнає доцільним призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Таким чином, під час розгляду справи встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідає вимогам, визначеним ст. 63 ЦК України, які ставляться до особи, яка може бути призначена опікуном. Він є близьким родичем ОСОБА_3 , фізично здоровим та може здійснювати постійний сторонній догляд за недієздатним ОСОБА_3 .. Перешкод для призначення опікуном ОСОБА_2 над ОСОБА_3 , передбачених ст. 64 ЦК України, не встановлено.

Зважаючи на те, що призначеного раніше ОСОБА_3 опікуна суд прийняв рішення звільнити від повноважень опікуна, виходячи з якнайкращих інтересів особи, яка потребує опіки, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 слід призначити опікуном ОСОБА_3 ..

На підставі наведеного, суд керуючись ст. 60, 75 ЦК України, ст.300 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Джулинська сільська рада Гайсинського району Вінницької області про звільнення від обов`язків опікуна задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 від обов`язків опікуна над недієздатною особою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О. Г. Рудь

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117870811
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від обов`язків опікуна

Судовий реєстр по справі —126/476/24

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні