Ухвала
від 25.03.2024 по справі 139/234/24
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/234/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

25 березня 2024 року смт Муровані Курилівці

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області в особі судді Коломійцевої В.І., ознайомившись із матеріалами цивільної справи за позовом Могилів-Подільської окружної прокуратури (юридична адреса: вул.Покровська, 5 м. Могилів-Подільський, Вінницької області) в інтересах держави в особі: Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (юридична адреса: 21027, вул.Келецька, буд. 63, м.Вінниця) до ОСОБА_1 (зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ), про припинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації, -

ВСТАНОВИВ:

19.03.2024 керівник Могилів-Подільської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 про припинення права власності на земельну ділянку з цільовим призначення для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 0522884200:04:003:0739 площею 1,75 га, яка розташована на території Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області, шляхом її конфіскації. Підставою позову зазначив факт набуття права власності на цю земельну ділянку громадянином російської федерації ОСОБА_1 в порядку спадкування 09.10.2019 та невиконання останнім вимог ч. 4 ст. 81 ЗК України про необхідність відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення протягом року.

Відповідно до відповіді з Мурованокуриловецької селищної ради Вінницької області інформація щодо місця реєстрації ОСОБА_1 відсутня.

Відповідно до позовної заяви ОСОБА_1 є громадянином російської федерації, проживає в м.Москва російська федерація, отже відповідно до приписів ч.1 ст.496 ЦПК України він є іноземцем.

За приписами ст.497 ЦПК України, підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

01.12.2022 ЗУ «Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року», який набрав чинності 23.12.2022 зупинено у відносинах з російською федерацією та Республікою Білорусь дію Конвенції, Україна вийшла із вказаної Конвенції та протоколу до неї.

Отже, справа підсудна Мурованокуриловецькому районному суду Вінницької області на підставі ст.ст. 75, 77 Закону України «Про міжнародне приватне право» та з врахуванням ч.1 ст. 30, ст. 497 ЦПК України.

Подана позовна заява за формою і змістом відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України та відсутні підстави для повернення заяви чи для відмови у відкритті провадження у справі, передбачені ст.ст. 185-186 ЦПК України. Судовий збір сплачено.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе відкрити провадження в справі, а її розгляд, з урахуванням положень ч. 4 ст. 274 ЦПК України, проводити за правилами загального позовного провадження.

Відповідач ОСОБА_1 не має зареєстрованого місця проживання в Україні, тому його виклик слід здійснювати відповідно до вимог ч.11 ст.128 ЦПК України, через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Крім того, позивачем заявлено клопотання про залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ТОВ «Курилівці Агро», оскільки земельна ділянка, яка є предметом позову, на підставі відповідного договору перебуває у нього в оренді.

Таким чином,оскільки рішенняу данійсправі може вплинути на права та обов`язки ТОВ «Курилівці Агро» щодо наслідків застосування такого засобу захисту прав держави, як конфіскація землі з приватної у державну власність, суд на підставі ст. 53 ЦПК України, вважає за необхідне залучити ТОВ «Курилівці Агро», до участі в справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Також, позивачем заявлено клопотання про витребування з Мурованокуриловецької державної нотаріальної контори копії спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_2 (АЕА №658735 від 17.07.2001 року) та спадкової справи у якій видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом згідно реєстраційного №22 від 07.07.2010 року серії ВМХ №475311.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У зв`язку з викладеним, суд вважає необхідним заявлене клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.

Керуючись ст.ст. 53, 84, 187, 274 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Могилів-Подільської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 про припинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації, - прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Залучити для участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Курилівці Агро» (юридична адреса: 23400, вул.Соборна, буд. 151, смт.Муровані Курилівці Могилів-Подільського району Вінницької області).

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання відбудеться 24 квітня 2024 року о 10:00 год. в залі судових засідань № 3 Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області за адресою: Вінницька область, смт Муровані Курилівці, вул. Комарова, 8.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: http://mr.vn.court.gov.ua

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Суд повідомляє про технічну можливість проведення судового засідання у вказаному режимі.

Встановити для поданнявідповідачемвідзивунапозов п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. До відзиву слід додати: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. В разі, якщо відзив підписаний представником відповідача, до відзиву слід додати довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити справу за наявними у ній матеріалами.

Відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

У разі подання відповідачем відзиву, позивач має право протягом десяти днів з часу його отримання направити суду та іншим учасникам справи відповідь на відзив.

У разі подання позивачем відповіді на відзив, відповідач має протягом десяти днів з часу його отримання направити суду та іншим учасникам справи заперечення на нього.

Третя особа має право у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати суду письмові пояснення у яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

У разі надання відповідачем відзиву, третя особа має право протягом десяти днів з дня отримання копії відзиву надати суду письмові пояснення щодо нього.

Учасникам справи роз`яснити, що копія відзиву (відповіді на відзив, заперечення, письмових пояснень) та доданих до нього (них) документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву (відповіді на відзив, заперечення, письмових пояснень) до суду.

У разі невиконання вказаних вимог, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Учасникам справи роз`яснити, що з підстав, зазначених у ст.ст. 36, 37 і 38 ЦПК України, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи. Відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Сторони мають право звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді.

Витребувати з Мурованокуриловецької державної нотаріальної контори копії спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_2 (АЕА №658735 від 17.07.2001 року) та спадкової справи у якій видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом згідно реєстраційного №22 від 07.07.2010 року серії ВМХ №475311.

Зазначені докази в строк до 24.04.2024 надати Мурованокуриловецькому районному суду Вінницької області (місцезнаходження: 23400, Вінницька область, смт Муровані Курилівці, вул. Комарова, 8).

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Виклик відповідача ОСОБА_1 у підготовче засідання та в судові засідання здійснювати відповідно до ч.11 ст.128 ЦПК України через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше, ніж за десять днів до судового засідання.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи в порядку, встановленому ст. 272 ЦПК України. Одночасно з копією ухвали учасникам справи надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В.І. Коломійцева

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117871045
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації

Судовий реєстр по справі —139/234/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні