Ухвала
від 25.03.2024 по справі 484/1563/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/1563/24

Провадження № 2-н/484/181/24

Ухвала

іменем України

25 березня 2024 року м. Первомайськ

Суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Максютенко О.А., розглянувши заяву ОСОБА_1 про видачу судового наказу із вимогою про стягнення Державного підприємства "Дослідницьке господарство "Зелені Кошари" Селекційно-Генетичного інституту-національного центру насіннєзнавства та сортовивчин нарахованої, але невиплаченої заробітної плати

встановив

заявник ОСОБА_1 звернувся із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Державного підприємства "Дослідницьке господарство "Зелені Кошари" Селекційно-Генетичного інституту-національного центру насіннєзнавства та сортовивчин на його користь нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, мотивуючи свої вимоги тим, що 02.03.2020 був прийнятий на роботу до ДП "Дослідницьке господарство "Зелені Кошари" Селекційно-Генетичного інституту-національного центру насіннєзнавства та сортовивчин на посаду електрика дільниці на період сільськогосподарських робіт. Згідно наказу №30 від 24.04.2020 був переведений на посаду інженера-енергетика, а 05.02.2024 згідно наказу №6 він звільнився з державного підприємства за власним бажанням. Стверджує, що заробітна плата при звільненні роботодавцем виплачена не була, внаслідок чого станом на 05.02.2024 утворилась заборгованість в розмірі 35888,50 грн, яку станом на 13.03.2024 підприємство відмовляється виплатити. З врахуванням наведеного, просить видати судовий наказ про стягнення з ДП "Дослідницьке господарство "Зелені Кошари" Селекційно-Генетичного інституту-національного центру насіннєзнавства та сортовивчин на його користь 35888,52 грн. нарахованої, але невиплаченої їй заробітної плати.

Розглянувши вказану заяву та матеріали, додані до неї, суд вважає за необхідне відмовити у видачі судового наказу з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Так, за п.4 ч.2 ст.163 ЦПК Україниу заяві про видачу судового наказу повинні бути зазначені вимоги заявника та обставини на яких вони ґрунтуються.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 161 ЦПК України судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Пунктом 5 постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України "Про практику розгляду заяв у порядку наказного провадження" №14 від 23.12.2011р. передбачено, що до заяви про видачу судового наказу додаються оригінали або належним чином завірені копії документів, які підтверджують матеріально-правову вимогу заявника.

Відповідно до п. 12 вищевказаної Постанови, - до заяви про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати має бути додано докази перебування заявника у трудових відносинах із боржником, а підтвердженням суми, яка стягується, може бути будь-який належно оформлений документ, що вказує на розмір нарахованої заробітної плати та компенсації за порушення строків її виплати, зокрема, довідка бухгалтерії боржника, розрахунковий лист чи копія платіжної відомості тощо.

Не допускається розгляд вимог про стягнення заробітної плати у разі наявності спору щодо розміру заборгованості чи права на її отримання.

Відсутність документів, що підтверджують наявність суб`єктного права у заявника, документів, що підтверджують порушення суб`єктного права, або документів, що підтверджують виникнення права вимоги, вказує на наявність спору про право.

Таким чином, судом видаються судові накази у разі відсутності між сторонами спору про право, та наявністю документів на підтвердження перебування заявника у трудових відносинах із боржником, а також документів, що вказують на розмір нарахованої, але не виплаченої працівникові заробітної плати, зокрема, довідка бухгалтерії боржника, розрахунковий лист чи копія платіжної відомості тощо.

При цьому заявником ОСОБА_1 до поданої ним заяви додано довідку №27 від 13.03.2024 року про доходи за період з 02 березня 2020 по 05 лютого 2024, із якої не можна встановити чи дійсно останньому не виплачено ДП "Дослідницьке господарство "Зелені Кошари" Селекційно-Генетичного інституту-національного центру насіннєзнавства та сортовивчин заробітну плату в розмірі 35888,52 грн., що на думку суду не є належним документом, який свідчив б про безспірність розміру невиплаченої йому заробітної плати, яка підлягає стягненню у наказному провадженні, а отже вказані обставини свідчать про наявність спору щодо розміру заборгованості.

Крім того, заявником не доведено, що станом на момент звернення до суду ДП "Дослідницьке господарство "Зелені Кошари" Селекційно-Генетичного інституту-національного центру насіннєзнавства та сортовивчин (боржником) добровільно не виплачено спірної заборгованості, так як не надано належно оформленої довідки про заборгованість по зарплаті. Крім цього, заявником не надано належного розрахунку середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку, який підлягає також до стягнення.

Отже, із поданої заяви не вбачається виникнення у заявника безспірного права грошової вимоги саме на ту суму, яка вказана у заяві про видачу судового наказу.

Згідно п. 9 вищевказаної Постанови відсутність документів, що підтверджують наявність суб`єктивного права у заявника: документів, що підтверджують порушення суб`єктивного права або документів, що підтверджують виникнення права вимоги, вказують на наявність спору про право, є підставою для відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу.

Поряд з тим, згідно п. 2 ч. 2 ст. 163 ЦПК України, у заяві про видачу судового наказу повинно бути зазначено: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника. У заяві не зазначено паспортні дані заявника (коли і ким виданий документ, який посвідчує заявника) та офіційні електронні адреси юридичної особи (боржника).

Відповідно доп.1ч.1ст.165ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушенням вимог статті 163 цього Кодексу.

Додатково суд роз`яснює положення ч.1 ст. 166 ЦПК України: що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першої статті 165 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Керуючись ст.ст. 19, 161, 163, 165, 166, 260-261, 353 ЦПК України

ухвалив

відмовити ОСОБА_1 у видачі судового наказу про стягнення з Державного підприємства "Дослідницьке господарство "Зелені Кошари" Селекційно-Генетичного інституту-національного центру насіннєзнавства та сортовивчин нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч.1 ст.166 ЦПК Українивідмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першоїстатті 165 ЦПК України, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленомурозділом ІІ ЦПК України, після усунення її недоліків.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання даної ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117871799
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати

Судовий реєстр по справі —484/1563/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні