Ухвала
від 25.03.2024 по справі 717/639/24
КЕЛЬМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №717/639/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

25 березня 2024 року смт.Кельменці

Суддя Кельменецького районного суду Чернівецької області Туржанський В.В. розглянув позовну заяву ОСОБА_1 , жительки АДРЕСА_1 , до Дністровської районної військової адміністрації, яка розташована у селищі Кельменці Дністровського району Чернівецької області Площа Центральна будинок 2, та державного підприємства «Центр державного земельного кадастру», яке розташоване в м. Київ вулиця Святослава Хороброго будинок 3, про визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю.

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 подала до Кельменецького районного суду Чернівецької області позовну заяву у якій просить ухвалити рішення про визнання недійсним державного акта серії ІІ-ЧВ № 013119 на право приватної власності на землю, виданого 15 березня 2002 року на ім`я ОСОБА_2 .

Підстави позову:позов заявлений з тих підстав, що 15 березня 2002 року ОСОБА_2 видано державний акт на право власності на земельну ділянку на бланку серії НОМЕР_1 на підставі розпорядження Кельменецької райдержадміністрації № 44 від 6 березня 2002 року в якому неправильно зазначено площу земельної ділянки.

Позовна заява підсудна Кельменецькому районному суду Чернівецької області.

Враховуючи наведене, вважаю, що за вищевказаною позовною заявою слід відкрити провадження у цивільній справі.

Згідно до Положення про Головне управління Держгеокадастру в області затверженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 29.09.2016 року № 333 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2016 року за № 1391/29521, Головне управління відповідно до покладених на нього завдань, здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, обмежень у їх використанні, скасування такої реєстрації.

Таким чином рішення суду може вплинути на права Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області щодо державної реєстрації земельних ділянок, які належали ОСОБА_2 . Суд вважає, що Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області слід залучити до участі у справі як третю особу.

ОСОБА_3 є спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 та прийняв спадщину. Рішення суду може вплинути на права ОСОБА_2 як спадкоємця земельних ділянок, які належали ОСОБА_2 . Суд вважає, що ОСОБА_3 слід залучити до участі у справі як третю особу.

Позивачка у позовній заяві просить витребувати у приватного нотаріуса Лакусти В.І. спадкову справу після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до частини 1-3статті 83 ЦПК Українисторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Згідно частин 1,3,4статті 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

З клопотання зрозуміло, яку обставину може підтвердити доказ, який просить витребувати представник позивача, а також причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Враховуючи наведене, суд вважає, що по справі наявні підстави для витребування доказу.

Керуючись ст. 187 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1.Прийняти позовнузаяву дорозгляду тавідкрити провадженняу цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до Дністровської районної військової адміністрації та державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» про визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю.

2. Залучити в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області, яке розташоване в м. Чернівці, вулиця Героїв Майдану, будинок 194-а, та ОСОБА_3 , жителя АДРЕСА_2 . Встановити Головному управлінню Держгеокадастру у Чернівецькій області та ОСОБА_3 строк для надання пояснень до 09 години 15 квітня 2024 року.

3. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

4. Призначити і провести підготовче судове засідання по даній цивільній справі о10 годині 24 квітня 2024 рокув залі судових засідань Кельменецького районного суду Чернівецької області, який розташований в селищі Кельменці Чернівецької області, вул. Сагайдачного 39 А.

5. Запропонувати відповідачам протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження подати:

до Кельменецького районного суду Чернівецької області відзив на позов та всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду відповідач зобов`язаний надіслати (вручити) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів.

Роз`яснити відповідачам, що в разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішить справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу строк три дні з дня отримання копії відзиву, протягом якого він має право подати суду відповідь на відзив, передбаченуст. 179 ЦПК України, до якої застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятоюст. 178 ЦПК України. Одночасно з поданням суду відповіді на відзив позивач зобов`язаний надіслати (вручити) її копію та копії доданих до неї документів іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам строк три дні з дня отримання відповіді на відзив, протягом якого вони мають право подати суду заперечення, передбаченестаттею 180 ЦПК України, до якого застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятоюст. 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) заперечень до суду відповідач зобов`язаний надіслати (вручити) іншим учасникам справи копію заперечень та доданих до неї документів.

Витребувати у приватного нотаріуса Дністровського районного нотаріального округу Чернівецької області Лакусти Віктора Івановича спадкову справу після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Витребувані докази надіслати до суду протягом п`яти днів з дня отримання ухвали. У випадку якщо Кельменецька державна нотаріальна контора не має можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, вона зобов`язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Інших клопотань не заявлено.

6. Повідомити про підготовче судове засідання: позивача, відповідачів, третіх осіб.

7. Веб - адреса сторінки на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: kl.cv.court.gov.ua

8.Всудінаявнавідповіднатехнічнаможливістьіучасникисправимають правобратиучастьусудовомузасіданніврежимі відеоконференціїпозамежамиприміщеннясуду. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

9. Апеляційну скаргу на ухвалу щодо порушення правил підсудності може бути подано безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарженняякщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117873989
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю

Судовий реєстр по справі —717/639/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні