Рішення
від 07.03.2024 по справі 452/5042/23
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/5042/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"07" березня 2024 р. м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого - судді Галина В.П.

секретар судового засідання Задорожна В.Б.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 про визначення додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини за законом, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з вищезгаданим позовом, який уточнила в порядку ст. 49 ЦПК України. В обґрунтування позовних вимог позивач посилалась на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її сестра, ОСОБА_3 , яка до дня смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , і разом з нею зареєстрованих осіб не було. Заповіт від імені ОСОБА_3 не посвідчувався. На даний час за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрована позивачка та її племінниця.

Спадкове майно ОСОБА_3 становить 1/3 частки житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , належне їй на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого Викотівською сільською радою 17.10.2004 року.

Позивачка звернулась до нотаріуса Самбірської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, де їй було роз`яснено, що вона пропустила шестимісячний термін для прийняття спадщини після смерті своєї сестри ОСОБА_3 , а тому рекомендовано звернутись до суду за визначенням додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини. Одночасно, нотаріус повідомив, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не зареєстрована в Спадковому реєстрі, що підтверджується інформаційною довідкою Самбірської державної нотаріальної контори.

ОСОБА_3 не була одружена і не мала дітей. Її мати, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Фактично разом з ОСОБА_3 постійно проживала позивачка, однак без реєстрації на день смерті.

ОСОБА_2 є також рідним братом померлої, однак на день смерті він разом з нею не проживав і не прийняв спадщини та не претендує на спадкування майна сестри.

Позивач вважає, що пропустила встановлений строк з поважних причин, оскільки в останні дні визначеного шестимісячного строку для прийняття спадщини в період з 20.09.2005 року по 07.11.2005 року вона хворіла позалікарняною двобічною пневмонією та знаходилась на амбулаторному лікуванні у поліклінічному відділенні Самбірської ЦРЛ, що підтверджується довідкою лікаря ОСОБА_5 .

Із врахуванням наведеного та поданих документів, просить суд визначити їй додатковий строк на три місяці для подання заяви про прийняття спадщини за законом, що відкрилася внаслідок смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, подала заяву, в якій просила задовольнити заявлені позовні вимоги, а засідання провести без її участі.

Представник відповідачаБісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області впідготовче засіданняне з`явився, подавдо судузаяву, вякій просив розглядати позов без участі представника відповідача, проти позову не заперечує.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 упідготовче засіданняне з`явився, подавдо судузаяву, вякій просив розглядати справу у його відсутності, щодо задоволення позовної заяви не заперечує.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про задоволення позовної заяви, виходячи із такого.

Згідно зі ст.200ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Міжгайці Самбірського району Львівської області померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 (а.с. 6).

Відповідно до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриттяспадщини єдень смертіособи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Отже, ІНФОРМАЦІЯ_1 внаслідок смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно довідки №6-394 від 04 грудня 2023 року, виданої Бісковицькою сільською радою Самбірського району Львівської області відомо, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , до дня смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 і разом з нею зареєстрованих осіб не було. Заповіт від її імені не посвідчувався у виконавчому комітеті Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області. На даний час за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровані сестра ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , племінниця ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 8).

Із копії свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого 17.10.2004 року Викотівською сільською радою Самбірського району Львівської області, відомо, що будинок в АДРЕСА_1 належить ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 по 1/3 частці (а.с. 10).

Згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 , убачається, що ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Викоти Самбірського району Львівської області померла ОСОБА_4 (а.с. 9).

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 цього ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Із повідомлення, виданого Самбірською державною нотаріальною конторою Львівської області від 26.10.2023 року відомо, що причиною відмови нотаріуса позивачу в прийнятті заяви щодо оформлення спадщини після смерті ОСОБА_3 , є пропуск нею строку для прийняття спадщини (а.с. 5).

Частиною 3статті 1272 Цивільного кодексу Українипередбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» поважними причинами визнають: хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо.

Згідно довідки, виданої 07 листопада 2005 року лікарем ОСОБА_5 відомо, що ОСОБА_1 перебувала на амбулаторному лікуванні в поліклінічному відділені Самбірської ЦРЛ з 20 жовтня 2005 року по 07 листопада 2005 року з позалікарняною двобічною пневмонією (а.с. 17).

У правовій позиції, викладеній в Постанові Верховного Суду від 13 березня 2020 року у справі № 314/2550/17., зокрема зазначено:

«Вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини кожної справи. З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви».

У пункті 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» вказано, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними: 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України: 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.»

ОСОБА_1 заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини не подала, але пропустила цей строк з поважних причин. Причини пропуску позивачем строку для прийняття спадщини пов`язані з об`єктивними причинами, зокрема тривале лікування, незадовільний стан здоров`я.

Відтак, встановивши вищезазначене, суд задовольняє позовні вимоги.

Керуючись ст. ст. 200, 206, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , додатковий строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Бісковицька сільська рада Самбірського району Львівської області, с. Бісковичі, вул. Я.Мудрого, 3, Самбірський район Львівська область, поштовий індекс 81457, ЄДРПОУ 04370030.

Третя особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце проживання АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Повне судове рішення буде складено 15.03.2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117875441
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини за законом

Судовий реєстр по справі —452/5042/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні