Ухвала
від 21.03.2024 по справі 607/6271/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.03.2024 Справа №607/6271/24 Провадження №1-кс/607/1759/2024

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі скаргу державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 на бездіяльність службової особи Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР на підставі подання про вчинення кримінального правопорушення від 08.01.2024, -

ВСТАНОВИВ:

державний виконавець Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 шляхом подачі 16.03.2024 у відділення поштового зв`язку АТ «Укрпошта», скерувала на адресу суду скаргу, яка надійшла до суду 19.03.2024 у якій просить визнати бездіяльність службової особи Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР на підставі подання про вчинення кримінального правопорушення від 08.01.2024 незаконною та зобов`язати уповноважених осіб Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області виконати дії, згідно вимог ст.214 КПК України та внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення.

В обґрунтування скарги зазначено, що 08.01.2024 державним виконавцем на адресу Відділення поліції №4 (м. Збараж) направлено подання про притягнення боржника до кримінальної відповідальності згідно ст.382 КК України. 13.03.2024 на адресу Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надійшло повідомлення Тернопільського районного управління поліції ГУНП в Тернопільській області згідно якого встановлено, що відомості щодо вчинення боржником кримінального правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань не були.

В судове засідання представник Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 не з`явилася, скерувала на адресу суду клопотання в якій просить розгляд вказаної скарги проводити без участі скаржника.

У судове засідання представник Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду скарги.

Неявка слідчого у судове засідання, відповідно до ч.3 ст.306 КПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

Частиною 3 ст.8 Конституції України гарантується звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України.

Відповідно до положень ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з п.18 ч.1 ст.3 КПК України, до повноважень слідчого судді як судді суду першої інстанції належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений у ч. 1 ст. 303 КПК України.

Згідно п.1 ч.1 ст.303 КПК України передбачено, що на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно з ч.1 ст.2 КК України підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого Кримінальним кодексом України.

Дослідивши матеріали скарги слідчий суддя вважає наступне.

08.01.2024 державний виконавець Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 скерувала на адресу Відділення поліції №4 (м. Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області подання про притягнення боржника ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності згідно ст.382 КК України.

Згідно відповіді на запит від 23.02.2024 №2610/106/01-24 відділенням поліції №4 (м. Збараж) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області повідомлено, що матеріали про притягнення до кримінальної відповідальності боржника ОСОБА_4 направлені для проведення подальшої перевірки по територіальності до відділення №5 (смт. Підволочиськ) Тернопільського РУ поліції ГУНП в Тернопільській області.

13.03.2024 на адресу Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надійшло повідомлення від Тернопільського районного управління поліції ГУНП в Тернопільській області згідно якого встановлено, що відомості щодо вчинення боржником кримінального правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань не були.

При цьому доводи державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 про те, що відомості за поданням про вчинення кримінального правопорушення, не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, іншою стороною не спростовані.

На думку слідчого судді, у поданні державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 від 08.01.2024 вказано на можливі наявні ознаки складу кримінального правопорушення, що зобов`язує уповноважену особу невідкладно внести відомості до ЄРДР.

За таких обставин доводи державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 , про порушення органом досудового розслідування вимог ст.214КПКУкраїни є обґрунтованими, так як відомості про вчинене кримінальне правопорушення, про які зазначено у вказаному поданні від 08.01.2024, до ЄРДР не внесені.

Відтак слідчий суддя вважає, що вказана скарга є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.214,303,306,307,309, КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

скаргу державного виконавцяЗбаразького відділудержавної виконавчоїслужби уТернопільському районіТернопільської областіЗахідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції ОСОБА_3 на бездіяльністьслужбової особиТернопільського РУПГУНП вТернопільській області,яка полягаєу невнесеннівідомостей прокримінальне правопорушеннядо ЄРДРна підставіподання провчинення кримінальногоправопорушення від08.01.2024 - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, згідно подання державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 від 08.01.2024 та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань у строк, передбачений ч.1 ст.214 КПК України.

Копію ухвали направити до Тернопільського РУПГУНП вТернопільській області, для виконання.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської областіОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117876089
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення від 08.01.2024

Судовий реєстр по справі —607/6271/24

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Холява О. І.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Холява О. І.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Холява О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні