Ухвала
від 25.03.2024 по справі 130/1817/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 130/1817/23

Провадження №22-ц/801/750/2024

Категорія: 44

Головуючий у суді 1-ї інстанції Питель О. В.

Доповідач :Войтко Ю. Б.

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

25 березня 2024 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з цивільних справ:

судді-доповідача Войтка Ю. Б.,

суддів Матківської М. В., Сопруна В. В.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Барського районного суду Вінницької області від 02 лютого 2024 року в цивільній справі №130/1817/23 за позовом ОСОБА_1 до Держави Україна в особі судді Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області Шепеля Костянтина Анатолійовича, Вінницької обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області про стягнення моральної шкоди,

встановив:

Рішенням Барського районного суду Вінницької області від 02 лютого 2024 року відмовлено у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Держави Україна в особі судді Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області Шепеля Костянтина Анатолійовича, Вінницької обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області про стягнення моральної шкоди про стягнення моральної шкоди.

Не погодившисьіз рішеннямсуду першоїінстанції ОСОБА_1 оскаржив його в апеляційному порядку.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 04 березня 2024 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без руху з підстав невідповідності змісту апеляційної скарги вимогам пункту 5 частини другої статті 356 ЦПК України. Надано скаржнику строк для усунення недоліків апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

На виконання вимог зазначеної ухвали 14 березня 2024 року на адресу суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 в новій редакції, з прохальної частини якої вбачається, що скаржник просить на підставі ст. 3, 28 Конституції України захистити його право на честь та гідність громадянина України; на підставі ст. 2 КПК України захистити його право на невідкладне, неупереджене слідство; скасувати рішення Барського районного суду Вінницької області від 02.02.2024 та ухвалити нове рішення згідно постанови Вінницького апеляційного суду від 18.01.2024 в аналогічній справі.

Також зазначає свої доводи щодо незаконності оскаржуваного ним рішенням, які полягають в тому, що суд першої інстанції відмовив у застосуванні ч. 6 ст. 1176 ЦК України та у мотивувальній частині посилається на інші статті ЦК України. При цьому вказує, що необґрунтованість рішення полягає в тому, що 3 абзац знизу мотивувальної частини рішення суперечить 2 абзацу знизу мотивувальної частини. Зокрема зазначає, що всі процесуальні дії кримінального провадження вказаній на 3 сторінці відзиву Вінницької обласної прокуратури від 18.12.2023, тому вважає, що вищенаведеним ним сповна усунуто недоліки апеляційної скарги.

Відповідно до частини першої статті 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів тавимог апеляційної скарги.

З поданої скаржником апеляційної скарги в новій редакції, вбачається що вимоги ухвали апеляційного суду від 04 березня 2024 року належним чином не виконано, а саме, не приведено її зміст вимогам пункту 5 частини другої статті 356 ЦПК України, що позбавляє права відповідачів подати та обґрунтувати свої заперечення на апеляційну скаргу.

З огляду на викладене та беручи до уваги ті обставини, що скаржник не реалізував своїх процесуальних обов`язків належним чином, суд апеляційної інстанції дійшов до висновку, що у встановлений строк скаржником не усунуто недоліків, вказаних в ухвалі суду від 04 березня 2024 року.

У статті 129 Конституції України передбачено, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

На відміну від права на справедливий суд, право на доступ до суду не є абсолютним. Воно може бути обмежено, зокрема задля забезпечення нормального функціонування судової системи. Це включає часові обмеження, фінансовий тягар, вимоги щодо форми звернення тощо.

Так, прецедентна практика Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) виходить з того, що реалізуючи п.1ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950) щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. З приводу цього прецедентним є рішення ЄСПЛ у справах «Осман проти Сполученого королівства» від 28 жовтня 1998 року та «Круз проти Польщі» від 19 червня 2001 року. У вказаних рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним, воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує врегулюванню з боку держави.

Крім того, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, сторона, яка задіяна в процесі судового розгляду, зобов`язана добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Оскільки вимоги ухвали апеляційного суду не виконано, зміст апеляційної скарги не приведено у відповідність до вимог статті 356 ЦПК України, тому вона підлягає поверненню.

Відповідно до частини другої статті 357 ЦПК України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 ЦПК України, застосовуються положення статті 185 ЦПК України.

Згідно з частиною третьою статті 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає особі, що її подала, повторно звернутися з апеляційною скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 356 ЦПК Україниз одночасним поданням клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення.

Керуючись статтями 185, 356, 357 ЦПК України, суд,

ухвалив :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Барського районного суду Вінницької області від 02 лютого 2024 року в цивільній справі №130/1817/23 за позовом ОСОБА_1 до Держави Україна в особі судді Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області Шепеля Костянтина Анатолійовича, Вінницької обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області про стягнення моральної шкоди - вважати неподаною та повернути особі, що її подала.

Роз`яснити, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з апеляційною скаргою, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя-доповідач Ю. Б. Войтко

Судді: М. В. Матківська

В. В. Сопрун

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117877431
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —130/1817/23

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Постанова від 16.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні