Ухвала
від 25.03.2024 по справі 128/4949/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 128/4949/23

Провадження № 22-ц/801/896/2024

Категорія: 55

Головуючий у суді 1-ї інстанції Шевчук Л. П.

Доповідач:Голота Л. О.

УХВАЛА

25 березня 2024 рокуСправа № 128/4949/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі судді Голоти Л. О.,

вирішуючи питання щодо відкриття апеляційного провадження у справі № 128/4949/23 за матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити дії,

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького районного суду Вінницької області від 7.12.2023 року, -

в с т а н о в и в :

Ухвалою Вінницького районного суду Вінницької області від 7.12.2023 року позовну заяву ОСОБА_1 повернуто позивачу.

15.03.2024 року до Вінницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга (вх № 2613) ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького районного суду Вінницької області від 7.12.2023 року.

Одночасно з апеляційною скаргою ОСОБА_1 подано заяву про звільнення від сплати судового збору на підставі статті 136 ЦПК України, пункту 1 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір», оскільки сума, яку потрібно сплатити за подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції є непід`ємна, враховуючи його майновий стан.

До апеляційної скарги додано наступні документи : копію відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-підприємців про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору станом на 11.12.2023 року; копію довідки (нечитабельна і відсутня дата її видачі та відомості орган, який її видав).

Ознайомившись із апеляційною скаргою, суд вважає, що в задоволенні заяви про звільнення від сплати судового збору слід відмовити, а апеляційну скаргу - залишити без руху, виходячи з нижченаведеного.

Щодо дотримання строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до статті 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Як видно із апеляційної скарги та доданих до неї документів, матеріалів справи, ухвала Вінницького районного суду Вінницької області постановлена 7.12.2023 року, а апеляційну скаргу подано 15.03.2024 року, тобто з пропуском встановленого частиною першою статті 354 ЦПК України п`ятнадцятиденного строку на її оскарження з дня її постановлення.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 не заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Згідно з частиною третьою статті 357 ЦПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Щодо форми та змісту апеляційної скарги.

Як вбачається зі справи, апеляційна скарга подана від імені ОСОБА_1 (вх № 2613 від 15.03.2024 року) на ухвалу Вінницького районного суду Вінницької області від 7.12.2023 року містить підпис, який візуально відрізняється від того, що міститься в позовні заяві. Окрім цього, підпис в апеляційній скарзі (вх № 2613 від 15.03.2024 року) візуально є подібним до підпису, який міститься в апеляційній скарзі, поданої від імені ОСОБА_3 у даній справі /а. с. 14/.

Відповідно до частини першої, третьої статті 356 ЦПК України апеляційна скарга подається у письмовій формі. Апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи.

Згідно пункту 1 частини четвертої статті 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо апеляційна скарга подана представником і ці документи раніше не подавалися.

Отже, підпис є обов`язковим реквізитом апеляційної скарги. Наявність підпису підтверджує наміри та волю й фіксує волевиявлення особи, що звертається до суд за захистом своїх прав та інтересів, а отже забезпечує ідентифікацію та цілісність документу (позовної заяви, апеляційної скарги тощо). Внаслідок цього підписання заяви по суті справи здійснюється стороною або уповноваженою особою (представником).

Наявність в матеріалах справи заяв, поданих від імені ОСОБА_1 з підписом, який візуально відрізняється викликають сумнів щодо добросовісності дій особи, яка подала апеляційну скаргу та надання суду правдивої інформації щодо особи, яка підписала апеляційну скаргу.

За таких обставин, ОСОБА_1 слід надати апеляційну скаргу за власним підписом або підписом уповноваженого представника.

Щодо заяви про звільнення від сплати судового збору.

Суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати (частина перша, третя статті 136 ЦПК України).

Відповідно до статті 8 Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року

№ 3674-VI (далі Закон № 3674-VI), враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати фізичної особи є врахування судом її майнового стану.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннями статті 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Звільнення від сплати судового збору або відстрочення сплати судового збору здійснюється на розсуд суду та не є його обов`язком.

У заяві заявник просить звільнити його від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції на підставі статті 136 ЦПК України, пункту 1 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір», оскільки сума, яку потрібно сплатити за подання апеляційної скарги на ухвалу суду є непід`ємна, враховуючи його майновий стан.

До заяви заявником додано наступні документи : копію відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 11.12.2023 року, згідно яких інформація про доходи ОСОБА_1 за період з 3 кварталу 2022 року по 3 квартал 2023 року відсутня; копію довідки, згідно якої ОСОБА_1 станом на 10.04.2023 року не отримує житлову субсидію на оплату житлово-комунальних послуг.

Устатті 129 Конституції Україниоднією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Суд апеляційної інстанції зазначає про те, що ОСОБА_1 надано суду інформацію про його доходи за період з 3 кварталу 2022 року по 3 квартал 2023 року, однак не надано доказів за попередній календарний рік (2023 рік) про розмір його річного доходу (довідка про суми виплачених доходів та утриманих податків, яка формується на підставі відомостей, що містяться у Державному реєстрі фізичних осіб платників податків), як передбачено статтею 8 Закону № 3674-VI.

Копія довідки,згідно якої ОСОБА_1 станом на10.04.2023року неотримує житловусубсидію наоплату житлово-комунальнихпослуг,апеляційним судомдо увагине приймається,оскільки зазначенадовідка єнечитабельною,з неїне вбачаєтьсядата їївидачі таорган,що їївидав.Окрім цього,зазначена довідка не є документом, із якого можливо встановити суму доходу позивача за попередній календарний рік.

Суд звертає увагу на те, що розмір судового збору, який заявнику слід сплатити за подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого суду не є значним та становить 605,60 грн, а тому не може обмежувати право особи на доступ до правосуддя.

З огляду на що, заявником не доведено наявність правових підстав для звільнення від сплати судового збору, а тому подана заява задоволенню не підлягає.

Відповідно до пункту 3 частини четвертої статті 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини другої статті 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Відповідно до пункту 9 частини другої статті 4 Закону № 3674-VI, в редакції чинній на день подання апеляційної скарги, за подання до суду апеляційної скарги на ухвалу суду фізичною особою ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У зв`язку з наведеним заявнику потрібно сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого суду в сумі 605,60 грн.

Відповідно до частини другої статті 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Реквізити для оплати судового збору: отримувач коштів ГУК у Він. обл./м.Вінниця/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37979858, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA478999980313101206080002856, код класифікації доходів бюджету 22030101.

Ураховуючи викладене, оскільки апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького районного суду Вінницької області від 7.12.2023 року не в повній мірі відповідає вимогам Цивільного процесуального кодексу України, її слід залишити без руху для усунення недоліків апеляційної скарги, а саме :

- надання доказів сплати судового збору;

- подання заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження з обґрунтуванням поважності причин.

- усунення інших недоліків апеляційної скарги, зазначених в ухвалі суду.

Керуючись статтями 185, 356, 357, 389 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Вінницького районного суду Вінницької області від 7.12.2023 року залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 наухвалу ВінницькогорайонногосудуВінницької областівід7.12.2023року у даній справі залишити без руху.

Надати строк для подання заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження з обґрунтуванням поважності причин протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали, а також строк для усунення інших недоліків апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

У разі невиконання вимог ухвали, заявнику буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження або скарга буде вважатися неподаною і повернута особі, яка її подала.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Л. О. Голота

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117877511
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити дії, за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького районного суду Вінницької області від 7.12.2023 року

Судовий реєстр по справі —128/4949/23

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні