Ухвала
від 21.03.2024 по справі 904/3958/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відкладення попереднього засідання у справі

21.03.2024м. ДніпроСправа № 904/3958/22

Розглянувши матеріали справи за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) про визнання неплатоспроможним

Суддя Примак С.А.

при секретарі судового засідання Скорик Н.О.

За участі представників сторін:

від ОСОБА_2 : не з`явився

від АТ "Укрсиббанк": ОСОБА_3

від АТ "Банк "Кліринговий дім": не з`явився

від АТ "Сенс Банк": не з`явився

від ОСОБА_4 : не з`явився

від боржника ОСОБА_1 : не з`явився

від керуючого реструктуризацією

боргів боржника: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 23.02.2023 відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 . Призначено попереднє засідання на 20.04.2023.

Ухвалою господарського суду від 20.04.2023 відкладено попереднє засідання у справі на 01.06.2023, зобов`язавши сторін надати додаткові документи по справі.

Ухвалою господарського суду від 01.06.2023 відкладено попереднє засідання у справі на 26.10.2023, зобов`язавши сторін надати додаткові документи по справі.

Ухвалою господарського суду від 26.10.2023 відкладено попереднє засідання у справі на 23.11.2023, зобов`язавши сторін надати додаткові документи по справі.

Ухвалою господарського суду від 23.11.2023 відкладено попереднє засідання у справі на 18.01.2024, зобов`язавши сторін надати додаткові документи по справі.

Ухвалою господарського суду від 18.01.2024 відкладено попереднє засідання у справі на 13.02.2024, зобов`язавши сторін надати додаткові документи по справі.

Ухвалою господарського суду від 13.02.2024 відкладено попереднє засідання у справі на 21.03.2024, зобов`язавши сторін надати додаткові документи по справі.

У попереднє засіданні 21.03.2024 з`явився повноважний представник АТ "Укрсиббанк". Інші учасники провадження по справі у вказане судове засідання не з`явилися. Про дату час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Розглянувши у попередньому засіданні 21.03.2024 клопотання №02-01/27 від 09.02.2024 про накладення арешту на транспортний засіб та оголошення його в розшук, суд встанови.

Відповідно до поданого клопотання керуючий реструктуризацією боргів боржника просить суд накласти арешт та оголосити у розшук транспортний засіб: КАМАЗ 53215С, 2002 року випуску, дата державної реєстрації 04.01.2003, номер кузова НОМЕР_2 , державний номер НОМЕР_3 , що зареєстрований на боржника.

Вказане клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника про накладення арешту на транспортний засіб та оголошення його в розшук обґрунтоване наступним.

Відповідно до листа Головного сервісного центра МВС № 31/4945-4905-2023 від 13.03.2023 року в Єдиному державному реєстрі транспортних на ім`я боржника - ОСОБА_1 зареєстровано наступний транспортний засіб: КАМАЗ 53215С, 2002 року випуску, дата державної реєстрації 04.01.2003 року, № кузова НОМЕР_2 , державний номер НОМЕР_3 .

Керуючий реструктуризації боргів боржника неодноразово зверталась до ОСОБА_1 щодо надання інформації про місце знаходження вказаного транспортного засобу та відповідних документів, що підтверджують право власності за боржником.

Між тим відповіді по вказаному питанню від боржника на адресу керуючого реструктуризацією боргів боржника станом на дату звернення із вказаним клопотанням не надходило.

Таким чином, з огляду на відсутність інформації про місцеперебування транспортного засобу, керуючий реструктуризації боргів боржника не володіє інформацією про місце знаходження вказаного рухомого майна боржника.

Відповідно до статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно норм Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Відповідно до статті 12 Кодексу арбітражний керуючий користується всіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право звертатися до господарського суду та суду загальної юрисдикції у випадках, передбачених цим Кодексом. Під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено).

Нормами Кодексу України з процедур банкрутства не передбачено право арбітражного керуючого на звернення до органів Національної поліції України із заявою про оголошення у розшук та затримання майна боржника.

З моменту відкриття провадження у справі арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство (частина 14 статті 39 Кодексу про банкрутство).

Слід зазначити, що основна мета провадження у справі про банкрутство - є відновлення платоспроможності боржника та задоволення сукупного кола його кредиторів, яке передбачає послідовне виконання сторонами та учасниками процесу, арбітражним керуючим обов`язків, що визначені та передбачені положеннями Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно з частиною 1 статті 40 Кодексу про банкрутство, господарський суд має право за клопотанням сторін або учасників справи чи за своєю ініціативою вжити заходів до забезпечення вимог кредиторів.

Господарський суд за клопотанням арбітражного керуючого, кредиторів або з власної ініціативи може заборонити боржнику вчиняти без згоди арбітражного керуючого правочини, а також зобов`язати боржника передати цінні папери, майно, інші цінності на зберігання третім особам, вчинити чи утриматися від вчинення певних дій або вжити інших заходів для збереження майна боржника (у тому числі шляхом позбавлення боржника права розпорядження його нерухомим майном або цінними паперами без згоди арбітражного керуючого або суду, який розглядає справу про банкрутство; накладення арешту на конкретне рухоме майно боржника), про що виноситься ухвала.

Відповідно до приписів чинного законодавства України, право оголошувати в розшук автотранспортні засоби мають органи Державної виконавчої служби в порядку статті 36 Закону України "Про виконавче провадження" та правоохоронні органи відповідно до законодавства, що регулює їх діяльність.

Відповідно до частити 3 статті 36 Закону України "Про виконавче провадження" у разі необхідності розшуку транспортного засобу боржника виконавець виносить постанову про такий розшук, яка є обов`язковою для виконання поліцією. Тимчасове затримання та зберігання поліцією на спеціальних майданчиках чи стоянці виявленого за результатами розшуку транспортного засобу боржника здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розшук транспортного засобу боржника припиняється в разі його виявлення, про що виконавцем не пізніше наступного робочого дня виноситься постанова про зняття майна з розшуку.

Відповідно до п.п. 1, 3, 4 розділу 3 Порядку взаємодії Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України та органів і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України 30.01.2018 №64/261/5 (надалі - Порядок №64/261/5) підставою для залучення поліцейських до розшуку транспортного засобу боржника є постанова державного, приватного виконавця про такий розшук; постанова державного, приватного виконавця про розшук (зняття майна з розшуку) транспортного засобу боржника, постанова начальника відділу державної виконавчої служби про скасування постанови державного виконавця про розшук (зняття майна з розшуку) транспортного засобу боржника надсилається до ЇПНП (інформаційний портал Національної поліції) в електронному вигляді з використанням ЕЦП державного, приватного виконавця, який виніс відповідну постанову, через АСВП (автоматизована система виконавчого провадження) не пізніше наступного робочого дня з дня її винесення; про виявлення та затримання транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук, поліцейський інформує державного, приватного виконавця шляхом надсилання повідомлення через ІПНП (інформаційний портал Національної поліції) до АСВП (автоматизована система виконавчого провадження).

Згідно п.п. 5, 6 розділу 3 Порядку №64/261/5 тимчасове затримання транспортного засобу здійснюється поліцейськими відповідно до Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2008 №1102. Вилучення тимчасово затриманого транспортного засобу боржника із спеціальною майданчика чи стоянки здійснюється державним, приватним виконавцем на підставі вимоги державного, приватного виконавця, яка є обов`язковою для виконання.

Порядок тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2008 за №1102, визначає процедуру тимчасового затримання транспортних засобів працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції (далі - поліцейські), зберігання таких транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках, а також їх повернення (далі - Порядок №1102).

Тимчасове затримання транспортного засобу здійснюється також у разі виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до статті 36 Закону України "Про виконавче провадження" (п. 2 Порядку №1102).

За наявності правових підстав, передбачених пунктом 2 цього Порядку, тимчасове затримання транспортного засобу проводиться шляхом його блокування або доставлення для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (п. 2-1 Порядку №1102).

У разі тимчасового затримання транспортного засобу складається акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу (за формою згідно з додатком до Порядку №1102). У разі тимчасового затримання транспортного засобу місце розташування такого транспортного засобу повинно бути обов`язково зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), крім випадків тимчасового затримання транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до статті 36 Закону України "Про виконавче провадження" (п. 4 Порядку №1102).

Про тимчасове затримання транспортного засобу боржника поліцейський письмово повідомляє державному виконавцю, приватному виконавцю не пізніше наступного робочого дня з дня затримання із зазначенням місця зберігання транспортного засобу (п. 8 Порядку №1102).

Вилучення тимчасово затриманого транспортного засобу боржника із спеціального майданчика чи стоянки здійснюється державним виконавцем, приватним виконавцем на підставі вимоги (п. 12 Порядку №1102).

Згідно із п. 4 ч. 1 ст. 35 Законом України "Про Національну поліцію" поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі, якщо транспортний засіб перебуває в розшуку.

Так, наразі відсутнє законодавче врегулювання питання щодо оголошення в розшук транспортних засобів на підставі судового рішення під час провадження у справі про банкрутство, оскільки, вищевказані нормативно-правові акти передбачають обов`язки органів Національної поліції України вчиняти відповідні дії на підставі, зокрема, постанови державного/приватного виконавця.

Водночас, відповідно до частини 10 статті 11 Господарського процесуального кодексу України якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за за можливе застосувати у даному випадку аналогію закону і права та задовольнити клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника №02-01/27 від 09.02.2024 про накладення арешту на транспортний засіб та оголошення його в розшук, накласти арешт та оголосити у розшук транспортний засіб: КАМАЗ 53215С, 2002 року випуску, дата державної реєстрації 04.01.2003, номер кузова НОМЕР_2 , державний номер НОМЕР_3 , що зареєстрований на ОСОБА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ).

Розглянувши у попередньому засіданні 21.03.2024 клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника №02-01/28 від 09.02.2024 про витребування інформації, господарський суд встановив.

Відповідно до вказаного клопотання, керуючий реструктуризацією боргів боржника просить суд витребувати у Головного управління ПФУ у Дніпропетровській області інформацію чи перебуває в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області член сім`ї боржника ОСОБА_1 - ОСОБА_5 та надати інформацію у разі наявності про розмір пенсійного забезпечення за 2019-2022 роки, а також витребувати у Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформацію про доходи, отримані в період 2019-2022 років, членами сім`ї боржника - ОСОБА_1 , а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Вказане клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника про витребування інформації обґрунтоване наступним.

Виконуючи свої повноваження керуючим реструктуризацією боргів боржника разом з іншими запитами до уповноважених органів було направлено запити до Головного управління ДПС у Дніпропетровської області щодо надання інформації про доходи, отримані в період 2019-2022 років Боржником та членами її сім`ї (вих. № 02-01/28 від 03.03.2023) та до Головного управління ПФУ в Дніпропетровській області щодо надання інформації про перебування на обліку в органах ГУ ПФУ члена сім`ї Боржника - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та надання інформації у разі наявності про розмір пенсійного забезпечення за 2019-2022. (вих. № 02-01/75 від 28.04.2023р. та вих. № 02-01/23 від 06.02.2024).

Відповідно до змісту поданого клопотання, відповіді на означені запити керуючим реструктуризацією боргів боржника отримано не було.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Статтею 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу.

Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду (частини 7-10 статті 81 Господарського процесуального кодексу України).

Дослідивши клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника №02-01/28 від 09.02.2024 про витребування інформації, з огляду на обставини зазначені в клопотанні, господарський суд доходить до висновку про його обґрунтованість та відповідність вимогам статті 81 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку із чим воно підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне задовольнити клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника №02-01/28 від 09.02.2024 про витребування інформації та витребувати у Головного управління ПФУ у Дніпропетровській області інформацію чи перебуває в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області член сім`ї боржника ОСОБА_1 - ОСОБА_5 та надати інформацію у разі наявності про розмір пенсійного забезпечення за 2019-2022 роки, а також витребувати у Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформацію про доходи, отримані в період 2019-2022 років, членами сім`ї боржника - ОСОБА_1 , а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

У зв`язку із необхідністю додаткового дослідження до матеріалів справи, а також необхідністю витребування додаткових документів по справі з метою повного та об`єктивного розгляду справи, а також з метою надання можливості сторонам скористатися процесуальними правами, визначеними статтями 42 та 46 Господарського процесуального кодексу України, та з метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме: рівності усіх учасників перед законом і судом та змагальності, господарський суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи, наявних грошових вимог у попередньому засіданні на іншу дату.

Керуючись статтями 42, 46, 120, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, статтею 47 Кодексу, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника №02-01/27 від 09.02.2024 про накладення арешту на транспортний засіб та оголошення його в розшук - задовольнити.

Накласти арешт та оголосити у розшук транспортний засіб: КАМАЗ 53215С, 2002 року випуску, дата державної реєстрації 04.01.2003, номер кузова НОМЕР_2 , державний номер НОМЕР_3 , що зареєстрований на ОСОБА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ).

Клопотання керуючого реструктуризацією боргів боржника №02-01/28 від 09.02.2024 про витребування інформації - задовольнити.

Витребувати у Головного управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області (49094, місто Дніпро, вулиця Набережна Перемоги, будинок 26; ідентифікаційний код 21910427) інформацію чи перебуває в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області член сім`ї боржника ОСОБА_1 - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; АДРЕСА_2 та надати інформацію у разі наявності про розмір пенсійного забезпечення за 2019-2022 роки.

Витребувати у Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, місто Дніпро, вулиця Сімферопольська, будинок 17-А; ідентифікаційний код 44118658) інформацію про доходи, отримані в період 2019-2022 років, членами сім`ї боржника - ОСОБА_1 :

- ОСОБА_6 ( АДРЕСА_3 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_4 );

- ОСОБА_7 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_5 );

- ОСОБА_8 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_6 ).

Відкласти попереднє засідання на 25.04.2024 на 12:40, яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в кабінеті № 3-409 за адресою: вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027.

Повідомити, що у судовому засіданні 25.04.2024 будуть розглядатися грошові вимоги, АТ "Укрсиббанк" та АТ "Сенс Банк".

Повторно зобов`язати Акціонерне товариство "Сенс Банк" надати до суду до 25.04.2024письмові пояснення на повідомлення керуючого реструктуризацією боргів боржника №02-01/59 від 14.04.2023 про результати розгляду грошових вимог (вх. суду №19420/23 від 20.04.2023).

Враховуючи запровадження воєнного стану в Україні, приймаючи до уваги неможливість забезпечення на даний час безпеки учасників судових проваджень, рекомендувати утриматися від безпосередньої участі у судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області та роз`яснити учасникам справи можливість подання пояснень, заяв чи клопотань на адресу суду: за допомогою електронної пошти: inbox@dp.arbitr.gov.ua; за допомогою сервісу "Електронний суд"; засобами поштового зв`язку: 49027, м. Дніпро, вул. В. Винниченка, 1.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Ухвала набирає законної сили - 21.03.2024 та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.А. Примак

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117878320
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —904/3958/22

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Рішення від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні