Ухвала
від 25.03.2024 по справі 907/303/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"25" березня 2024 р. м. УжгородСправа № 907/303/24

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригуза П.Д., розглянувши матеріали позовної заяви,

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Іршавська меблева фабрика", код ЄДРПОУ - 05516033, 90100, Закарпатська область, Хустський район, м. Іршава. вул. Федорова, буд. 20,

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-ІТАЛІЙСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "АЛФА", код ЄДРПОУ - 32482626, 90100, Закарпатська обл., Хустський район, місто Іршава, вул. Федорова, будинок 20,

про визнання права власності за набувальною давністю,

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Іршавська меблева фабрика" звернулось до Господарського суду Закарпатської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-ІТАЛІЙСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "АЛФА", код ЄДРПОУ - 32482626, з позовними вимогами про визнання за позивачем права власності на нежиле приміщення, частину прохідної літ "М", загальною площею 35.20 кв. м., яке знаходиться за адресою: Закарпатська область, Хустський район, м. Іршава, вул. Федорова, 20 (реєстраційний номер майна в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 8414194) в порядку ст. 344 ЦКУ за набувальною давністю.

Судом розглянуто дану позовну заяву і встановлено підстави для залишення її без руху з огляду наступне.

Приписами ст. 162 ГПК України передбачено, що у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 163 ГПК України передбачено, що ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Згідно вимог ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Статтею 4 ЗУ "Про судовий збір" встановлено, що за подання до господарського суду: позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак, судом встановлено, що позивач визначає ціну позову у розмірі 3600.00 грн. вартості спірного об`єкту, право власності на яке він просить визнати за собою за набувальною давністю. Судом встановлено, що така вартість визначена сторонами у договорі купівлі - продажу від 03.11.2004 року. Разом з тим, позовна заява надійшла до суду 21.03.2024 року, зі спливом близько 20 років з дати укладення такого договору. Відтак, суд зазначає, що визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна станом на дату подання позову.

Таким чином, позивачу, для усунення недоліків позовної заяви, слід провести експертну оцінку ринкової вартості спірного майна - нежиле приміщення, частина прохідної літ. "М", загальною площею 35.20 кв. м., яке знаходиться за адресою: Закарпатська область, Хустський район, м. Іршава, вул. Федорова, 20, станом на дату подання позову та визначити ціну позову згідно проведеної оцінки та, відповідно, здійснити доплату судового збору у визначеному розмірі.

Крім того, судом встановлено, що позивач зазначає в своїй позовній заяві, що весь час з листопада 2004 року і поданий час, тобто понад 19 років, спірними вказаними приміщеннями відкрито володіє та використовує, а також утримує та експлуатує саме позивач. Інших доказів добросовісного володіння таким майном позивач не надає. Пунктом 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

До позову в якості доказів обставин, що стали підставою позову, додано лише акт про пожежу від 23.12.2020 та довідку Іршавського районного відділу Управління ДСНС України у Закарпатській області №111 від 17.02.2021 року.

Відтак, позивачу для усунення недоліків позовної заяви, слід надати суду додаткові належні та допустимі докази, які підтверджують викладені в позовній заяві обставини добросовісного володіння чужим нерухомим майном протягом зазначеного вище періоду, яке в свою чергу є підставою для визнання права власності за набувальною давністю.

Так, суд висновує, що позивачу для усунення недоліків позовної заяви, слід: 1) надати суду додаткові належні та допустимі докази, які підтверджують викладені в позовній заяві обставини добросовісного володіння чужим нерухомим майном позивачем протягом зазначеного вище періоду, яке в свою чергу є підставою для визнання права власності за набувальною давністю; 2) провести експертну оцінку ринкової вартості спірного майна - нежиле приміщення, частина прохідної літ. "М", загальною площею 35.20 кв. м., яке знаходиться за адресою: Закарпатська область, Хустський район, м. Іршава, вул. Федорова, 20, станом на дату подання позову та визначити ціну позову згідно проведеної оцінки та, відповідно, здійснити доплату судового збору у визначеному розмірі; 3) надати суду редаговану версію позовної заяви із зазначенням корегованої ціни позову, із посиланням на додаткові докази, які підтверджують факт добросовісного володіння позивачем чужим майном, копію проведеної експертної оцінки, разом із доказами надіслання редагованої позовної заяви відповідачу.

Частиною 1 ст. 174 ГПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Відповідно до положень ч. ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 ГПК України. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Таким чином, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви (вх. №02.3.1-05/319/24 від 22.03.2024 року) - без руху.

Керуючись ст. ст. 174, 234 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Іршавська меблева фабрика", код ЄДРПОУ - 05516033, 90100, Закарпатська область, Хустський район, м. Іршава. вул. Федорова, буд. 20, до Товариства з обмеженою відповідальністю "СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-ІТАЛІЙСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "АЛФА", код ЄДРПОУ - 32482626, 90100, Закарпатська обл., Хустський район, місто Іршава, вул. Федорова, будинок 20, (вх. №02.3.1-05/319/24 від 22.03.2024 року) - залишити без руху.

2. Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Закарпатської області зазначених в мотивувальній частині даної ухвали доказів у строк не пізніше п`яти днів з дня вручення йому ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Позивачу здійснити доплату судового збору за реквізитами, вказаними на сайті Господарського суду Закарпатської області.

Роз`яснити позивачу, що:

- в разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

- в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117878577
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності за набувальною давністю

Судовий реєстр по справі —907/303/24

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П. Д.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні